Організатором замаху на Мосійчука був співробітник Генштабу РФ – СБУ

 СЕГОДНЯ

Служба безпеки України розкрила замах на народного депутата Ігоря Мосійчука в Києві, за організацією якого стоїть співробітник Генерального штабу РФ. Про це розповіли на спільному брифінгу представники СБУ і прокуратури.

"Працівники СБУ вже в грудні отримали інформацію щодо осіб, які скоїли цей злочин, але є і розуміння розкриття злочину в процесуальному порядку. Для того, щоб йшлося про притягнення осіб до кримінальної відповідальності за вчинення терористичного акту, нам знадобилося майже чотири місяці, щоб кожна людина, яка мала відношення до цього злочину, була повністю задокументований і потім вже притягалася до кримінальної відповідальності", – пояснив прокурор Павло Кононенко.

У свою чергу представник СБУ Віктор Кононенко повідомив, що встановлена група осіб, причетних до скоєння теракту.

"Ними виявилися громадяни України – Григорян Олександр Феліксович – 11.07.1974 року народження, уродженець Азербайджану, зареєстрований в місті Покров Дніпропетровської області. Лисак Ігор Миколайович, 5.08.1980 року народження, уродженець Волинської області, зареєстрований в Києві. На даний момент знаходяться на території РФ. Мятнік Михайло Анатолійович, 2.06.1981 року народження, уродженець і житель Києва та інші, на даний час невстановлені особи, серед яких громадянин РФ, співробітник головного управління Генштабу ЗС РФ", – повідомив він.

В СБУ заявили, що організатором злочину є представник Головного управління Генштабу ЗС РФ, особа якого не встановлена.

"Він прибув з РФ до України і перебував тут кілька днів восени 2017 року, щоб надати завдання Григоряну і Лисаку. Безпосередніми виконавцями терористичного акту є Григорян і Лисак. Григорян проводив заходи для рекогносцировки місцевості поблизу телеканалу "Еспрессо" і на деяких інших об'єктах і місцях, в яких міг з'явитися Мосійчук, періодично залучаючи Лисака, виготовляв і приводив в дію саморобний вибуховий пристрій. Лисак відповідав за придбання знарядь для вчинення злочину, а саме оснащення мопеда вибухівкою, доставку і установку його на місце злочину. Після скоєння злочину 28. 10.2017 Лисак перетнув державний кордон з Білоруссю, а після поїхав до РФ, де знаходяться на даний час", – розповів В. Кононенко.

Також силовики розповіли, що у виконавців теракту був спільник на прізвище Мятнік, який використовував кілька гаражних боксів в одному з гаражно-будівельних кооперативів Києва. Під час обшуку поліція знайшла там близько 2 кг тротилу, ручні гранати, ручний протитанковий гранатомет, вогнепальну зброю і знаряддя для виготовлення саморобних вибухових пристроїв.

"На сьогоднішній день Мятніку обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Йому повідомлено про підозру за частиною 5 ст. 27 ч.3 ст. 258 КПК України – це пособництво у вчиненні терористичного акту, який призвів до загибелі людей. І ч.1 ст263 – незаконне зберігання вибухових речовин і ч.2 ст. 263 – незаконне виготовлення вибухових речовин. Громадянам Лисаку і Григоряну повідомлено про підозру заочно. Їм інкримінується стаття 112 – це посягання на здоров'я і життя громадського діяча, ч. 3 ст.258 – терористичний акт. Лисак та Григорян оголошені в розшук", – підсумував П.Кононенко

Нагадаємо, вибуховий пристрій в скутері спрацювало ввечері 25 жовтня 2017 року в Києві на виході з офісу одного з телеканалів. Внаслідок вибуху загинуло двоє і отримали поранення троє осіб, в тому числі народний депутат Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала, які були відразу ж госпіталізовані і прооперовані.

Загиблі – двоє поліцейських: охоронець Мосійчука Руслан Кушнір (помер по дорозі до лікарні) і місцевий житель, 36-річний Михайло Мормиль. Вибух кваліфікований як теракт, а слідство знаходиться під контролем СБУ.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення