Світлодарська дуга: 7 українських захисників загинули, 1 зник

 Цензор.НЕТ

Дводенна битва під Светлодарском в районі Светлодарского водосховища і села Калинівка стало одним з найбільш запеклих зіткнень 2016 року на фронті. Ця зона за умовами Мінських угод повинна перебувати під контролем українських військ, проте російське командування в порушення угод продовжує займати цю територію і влаштовувати постійні атаки і обстріл наших позицій. Це одна з найбільш гарячих точок російсько-українського фронту. 29 червня в цьому районі стався відомий бій у висоти 220, в ході якого загинули 3 українських воїна.

За даними джерел "Цензор. NET" в штабі одного з батальйонів, які ведуть бій, причиною загострення обстановки стала спроба розвідувальної групи противника обійти з флангу передову позицію 1-го батальйону 54-ї мотопіхотної бригади. Бій почався приблизно в 6 ранку 18 грудня.

У свою чергу ударна група 1-го батальйону в складі 20 бійців під командуванням командира роти лейтенанта Миколи Ярового висунулася вперед, щоб відсікти російським найманцям шляхи відходу.

Противник не витримав контактного бою і побіг, загроза флангу батальйону була усунена. Наші воїни в ході переслідування зайняли передові позиції російського підрозділу, зайняті в "сірій зоні" в порушення Мінських угод.

Російська важка артилерія почала масований обстріл українських військ в даному районі, а також сіл в найближчому тилу - Луганське та Миронівське отримали шквал снарядів.

Українська артилерія поступово також була висунута для прикриття наших військ. Однак придушити російську артилерію не вдалося, противник продовжував інтенсивні обстріли протягом майже двох діб. Противник діяв організовано, значними силами. Незважаючи на поразку багатьох вогневих позицій російських військ, змусити замовкнути ворожу артилерію повністю не вдавалося.

Спроби піхотних підрозділів і бронетехніки 7-ї бригади російських окупаційних військ знову зайняти покинуті позиції в "сірій зоні" були відбиті.

В даний час інтенсивність боїв під Светлодарском значно знизилася - артилерія з обох сторін, починаючи з 22 години 19 грудня, припинила обмін ударами - повідомляє джерело "Цензор.НЕМАЄ" в штабі одного з батальйонів, які ведуть бій. Однак перестрілка з піхотного озброєння тривала всю ніч.

З ранку 20 грудня знову йде запекла перестрілка з піхотного озброєння. Супротивник робить спроби силами піхотних підрозділів атакувати наші позиції. В даний час іде бій. Наші підрозділи отримали підтримку. Становище характеризується як напружений, але стійке.

Підрозділи противника на полі бою залишили чотири трупи російських найманців, за життя ще одного з тяжкопораненого бойовика, якого кинули товариші не надавши йому допомоги, борються українські лікарі. Також значні втрати понесли російські підрозділи, що потрапили під удар наших гармат і мінометів.

На жаль, протягом двох діб 18 і 19 грудня наші підрозділи понесли серйозні втрати.

Пали смертю хоробрих 7 (сім) українських вояків, 1 військовослужбовець 54-ї бригади пропав без вісті.

Загинули троє військовослужбовців 25-го батальйону "Київська Русь", і чотири військовослужбовців 1-го батальйону 54-ї мотопіхотної бригади.

Інформація про 19 загиблих, поширена декількома українськими волонтерами, за даними штабів обох батальйонів, що приймали участь в бою, категорично спростовується.

За даними управління Цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ, загинуло в бою 6 українських воїнів. Сьомий загиблий помер від ран під час евакуації.

Також 25 наших військових отримали поранення. У складі 1-го батальйону 54-ї бригади 1 військовослужбовець отримав серйозне поранення і був евакуйований в мобільний госпіталь. Більшість постраждалих отримали легкі поранення і контузії, частина вояків від госпіталізації відмовилися.

В бою отримала легкі ушкодження одна БМП 54-ї бригади, в даний час пошкодження усунені в польових умовах. Інформація про противника великій кількості знищеної української бронетехніки не відповідає дійсності.

Імена загиблих військовослужбовців будуть опубліковані після повідомлення родичів.

Світла пам'ять полеглим захисникам України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення