У Києві використовували рідкісний "яд отруйника": син помер, батько в лікарні

 Обозреватель

В одну з лікарень Києва доставили 21-річного студента. Здоровий молодий чоловік в лічені дні зліг, у нього почало випадати волосся, а після впав у кому. Підсумок - смерть. Аналогічні симптоми через 40 днів знайшли вияв і у його батька, проте чоловіка вдалося врятувати. Як з'ясувалося, всьому виною талій - це підтвердили дослідження в Німеччині.

Мати, яка втратила сина, розповіла, що медики довго не могли з'ясувати причину хвороби її дитини, а поліція не поспішає розслідувати НП. В СБУ ж просто не надали значення її дзвінку.

"Якщо це набуде суспільного розголосу, є шанс, що підключаться вищі органи і справу нарешті будуть розслідувати. Адже можуть бути ще постраждалі", - вважає Оксана Білокінь

Виписали з "покращенням"

Максим був студентом 3 курсу Національного авіаційного університету України. На канікулах і у вільний час він підробляв таксистом, працював в основному ночами. 15 липня хлопець зустрів матір на вокзалі, привіз додому, поспав, а ввечері йому стало зле - відчував оніміння і біль в ногах.

Батьки думали, що це вірус, викликали сімейного лікаря, який дав направлення в Олександрівську лікарню (в інфекційне відділення). "Син скаржився на болі в щиколотках, говорив, що таке відчуття, ніби здирають шкіру", - говорить Оксана.

Лікування в лікарні не допомагало і батьки відвезли хлопця на консультацію в Київську міську клінічну лікарню №12, де лікарі поставили діагноз: множинні ураження периферичних нервів (полінейропатія) токсичного генезу (під питанням). Максима знову поклали в Олександрівську лікарню, але вже у відділення неврології.

Оксана каже, що в Олександрівській лікарні медики не надали значення можливого токсичного походженням недуги і лікували не причину, а наслідок. До того моменту пацієнт вже не відчував ніг.

Складно уявити, що переживала в цей час мати Максима. Проте жінка намагалася зрозуміти, через що тане на очах її син.

"Максим розповів, що перед тим, як зустріти мене, о другій годині ночі випив з другом чашку кави. Напій був з гіркотою, а на дні якась густа маса", - говорить Оксана

Вирішивши, що ситуація вимагає термінового розслідування, жінка, незважаючи на стрес, подзвонила в поліцію. Правоохоронці приїхали в лікарню, Оксана написала заяву.

"На цьому все закінчилося. Зі мною ніхто так і не зв'язався. Я сама дзвонила багато разів в поліцію, але ніхто не брав слухалку, а потім мені було не до того", - обурюється Оксана.

Тим часом Максиму ставало все гірше. До кінця третього тижня у хлопця стало випадати волосся, він почав марити, при цьому, каже Оксана Білокінь, болютрохи вщухли. За її словами, оскільки лікування в Олександрівській лікарні на той час підійшло до кінця, сина виписали "з поліпшенням"

Більше двох місяців боротьби

Далі тиждень вдома, подальше погіршення здоров'я, потім реанімація Київської міської клінічної лікарні №5, куди потрапили через знайомих.

В цей час сім'я отримала результати експрес-аналізів волосся Максима, які раніше направляли в Науково-технічний центр "Віріа" (туди порадили звернутися лікарі). В організмі Максима виявили перевищення вмісту талію. Це підтвердили пізніше і результати Лабораторії Др. Редгера (офіційний представник в Україні ведучого центру лабораторної діагностики в Західній Європі MDI Laboratorien GmbH - Медичного Діагностичного Інституту, м. Берлін). Дослідження проводилося в Німеччині

На момент отримання аналізів, Максим був у комі. 26 вересня хлопця не стало

За сином зліг батько

Сім'ю Білокінь чекало нове випробування. Через 40 днів з дня смерті сина симптоми отруєння проявилися і у його батька - Володимира (чоловік працює водієм в "Укрпошті", возить інкасаторів).

"Чоловік скаржився на загальну слабкість. Думав - застудився, але потім почалися ті ж симптоми, що спочатку були у Максима", - говорить Оксана.

Володимира відвезли до відділення токсикології Лікарні швидкої медичної допомоги, де лікували Максима. Паралельно здали волосся на аналізи, які показали надлишок талію (за словами Оксани, рівень був нижчий, ніж у Максима). На сьогоднішній день чоловік знаходиться в стаціонарі, пересувається насилу на милицях.

Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих

Крім того, що медики довго не могли визначити причину хвороби 21-річного хлопця, а в стаціонарах дослідження на можливе отруєння важкими металами не роблять, так і препаратів для лікування в Україні також немає.

"Препарати ми купували за кордоном. Наприклад, ферроцин (дозволяє прискорити виведення талію з організму. - Авт.) Замовляли в Москві. Ціна - 200 грн. У Німеччині антидот коштує близько 90 євро за пачку", - розповіла Оксана Білокінь.

"Сонна" поліція

Після НП з отруєнням двох членів сім'ї Білокінь правоохоронні органи здавалося б, повинні землю рити, щоб розібратися в НП. Адже не виключено, що хтось навмисно труїв людей. Принаймні Оксана в цьому абсолютно впевнена. Але правоохоронці поставилися до ситуації без особливого завзяття.

Так, після смерті Максима поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 115 ч.1 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Але, по-перше, батьків про це не сповістили і вони самі дізнавалися інформацію. По-друге, слідчий Деснянського райуправління, якій доручили розслідування, сказала родичам Максима: мовляв, завалені справами, чекаємо результати експертизи.

"Тоді ми найняли адвоката, який почав ворушити працівників поліції", - говорить жінка

Також жінка зателефонувала на гарячу лінію Служби безпеки України та розповіла про отруєння її рідних талієм. На що в СБУ порадили звернутися ... у найближче райуправління поліції.

Не стало переломним моментом і звернення Оксани безпосередньо до начальника ГУНП в Києві Андрію Крищенко, до якого їй вдалося потрапити на прийом.

"Він подзвонив при мені в наслідок Деснянського РУ і доручив взяти справу на контроль. Але на мою думку, це виглядало, як стандартний набір фраз", - розповіла Оксана.

Правда, після прийому у Крищенко з жінкою зв'язалися з райуправління та розповіли, що шукають фахівців для безпечного огляду автомобіля Максима.

У справі з'явилася ртуть

До того, як опинитися в лікарні, батько Максима вирішив прибрати в салоні Lanos - авто свого сина. Раптово під килимком чоловік виявив кульки ртуті. Те, що це саме ртуть, згодом підтвердила експертиза, проведена з ініціативи батьків.

"Ми викликали поліцейських, однак ті не захотіли оглядати салон, заявивши, що це небезпечно для життя і це повинна робити спецгрупа. Вони обмежилися поверхневим оглядом авто", - говорить Оксана

Як ртуть потрапила в салон авто, і головне, яким чином в організмі Максима і його батька виявився талій? У Оксани є свої припущення, але озвучувати їх поки ми не можемо - таємниця слідства. Втім, чи займається поліція розслідуванням? Жінка вважає, що ні. "Слідчий мені постійно говорить про необхідність якихось погоджень", - говорить жінка.

Оксана вважає, поки поліція "спить" той, хто отруїв її рідних може продовжити свою "роботу".

Важко діагностувати

Головний токсиколог міського департаменту охорони здоров'я КМДА, кандидат медичних наук, доцент Сергій Недашківський підтвердив трагедію з Максимом Білокінь.

"У його випадку було зареєстровано перевищення талію по біосередовищах. Молода людина надійшла до нас (в БСП - Авт.) у вкрай важкому стані через місяць після захворювання. В тій ситуації мало що можна було зробити", - розповів він.

Експерт зазначив, що останнім часом в Києві не було випадків, які б регламентували перебування пацієнтів в стаціонарі при отруєнні талієм. У той же час експерт визнав, що є велика проблема з ідентифікацією подібних елементів - це пов'язано з дорожнечею спеціалізованого обладнання.

"Не хочуть вкладати в апаратуру, яка може використовуватися не на потоці. Апаратура дорога і потрібно навчати персонал", - розповів він.

Проти пацієнта відіграє і час. Результати аналізів потрібно чекати два тижні (дослідження проводять за кордоном).

"Весь цей час чоловік знаходиться в невіданні, і не ясно, проводити антидотну терапію чи ні", - розповів Недашковський.

Проблема і в тому, що в Україні не виробляються необхідні антидоти. "Але це не означає, що допомога пацієнтам не роблять. Головне, щоб постраждалого доставили на ранніх стадіях", - говорить токсиколог.

Є ще постраждалі?

В одній палаті з Володимиром Білокінь перебуває його друг і колега по роботі Руслан. Чоловік був на поминках Максима і потрапив до лікарні через тиждень після Володимира. За словами Оксани, у чоловіка схожі симптоми. "Аналізи відправлені в лабораторію, чекаємо результатів", - сказала вона

У 1987 році Київ приголомшила трагедія. Декілька учнів і працівників школи № 16 опинилися в лікарні. Двоє дітей і двоє дорослих померли. При розслідуванні виявилося, що Тамара Іванютина, шкільна посудомийка, її батьки і сестра, смертельно отруїли як мінімум 13 осіб розчином Клерічі, який отримали від знайомої з геологічного інститута. Тамара була розстріляна, батьки з сестрою були засуджені на тривалі терміни ув'язнення

У листопаді-грудні 2017 року відбулася масове отруєння солями талію на Таганрозьком авіаційному науково-технічному комплексі імені Г. М. Берієва. Постраждало 29 осіб. Спочатку медики прийняли нездужання працівників заводу за ГРВІ, остеохондроз і т.п. У міській лікарні швидкої допомоги Таганрога наполягають, що першого потерпілого від отруєння талієм побачили 4 січня 2018 року, а 9 січня було отримано результати аналізів, які показали великий вміст талію. Один співробітник помер.

Ще один випадок масового отруєння талієм стався навесні 2004 року. Постраждали 33 солдата в/ч 40859, що обслуговували військовий аеродром в селі Возжаевка Білогірського району Амурської області. Талій зберігався в занедбаних складах на території частини

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення