У Росії пояснили, чому Кремлю не потрібен Донбас

 Апостроф

Росія не збирається анексувати Донбас, проте вона зацікавлена, щоб за все, що відбувається в регіоні, заплатила Україна.

Таку думку висловив російський політолог Дмитро Орєшкін, передає Online.ua.

Він зазначає, що зараз великі території - це не прибуток, а витрати.

"У Росії хвороба, яку мені важко точно діагностувати. Назвемо це поверненний совок. Справа в тому, що територія більше не платить дань, навіть навпаки, вона вимагає ресурси. Це Девлет-Гірей і Іван Грозний могли брати людей в полон і продавати їх в рабство. Тепер продавати людей в рабство важко, в територію треба інвестувати. В Європі надлишок робочої сили. Тому захоплювати території невигідно. Наприклад, в 2014-м (після анексії, - ред.) утримання Криму коштувало мінус 125 млрд рублів з бюджету, в 2015 - мінус 100 млрд, 2016 - мінус 98 млрд. Це не багато, але й не так мало. Плюс санкції. Це вже 1% від ВВП РФ. Виходить, що в економічному плані Крим - програшний матеріал. Він не буде приносити гроші, що б там не говорили ", - вказав політолог.

Орєшкін підкреслює, що в Росії розуміють, що якщо забрати у України Донбас, то в подальшому це потребуватиме неймовірних витрат на утримання регіону.

"Україна акуратно відсуває населення, яке живе на непідконтрольною території - третина Луганської та Донецької областей. Дуже урбанізована частина, приблизно 3 млн осіб. Це більше 100 млрд рублів витрат, тому що людей більше, ніж в Криму. При цьому люди в Донецьку, Горлівці і Луганську живуть на межі бідності. У російському уряді розуміють, що якщо цю територію анексувати, вона стане ще дорожче. Туди потрібно інвестувати, а по воді, електроенергії, все одно, залежність від України. Плюс Захід відреагує черговим витком санкцій. Тому Кремль не збирається "приєднувати" цю територію", - зазначив він.

Також політолог розповів, яке насправді стоїть завдання перед російським керівництвом.

"Завдання Кремля - якось відмовитися від цієї території, але так, щоб можна було зберегти переможний вираз на обличчі. Ось тільки зараз, як мені здається, люди на Донбасі починають розуміти, що щось не так, ніякої Росії не буде. Регіон складний, йому буде все складніше інтегруватися в сучасну економіку. Тому військова фаза зміниться мирної фазою переорювання Донбасу. Кремль зацікавлений, щоб за розбитий посуд платила Україна. Включати Донбас до складу РФ Путіну невигідно. Ця банальна правда починає зараз досить болісно стукати в черепну коробкутих, хто повірив у "Новоросію", - підсумував він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення