Українців атакують шахраї: названо головні квартирні схеми

 Обозреватель

В Україні в кінці року традиційно зростає кількість бажаючих орендувати житло на новорічні свята. Ситуацією користуються шахраї, які наживаються на довірливих клієнтах.

Київський ріелтор Максим Бабуряк розповідає: в його п'ятирічній практиці було всього два випадки обману, але від клієнтів, які "попалися", він часто чує розповіді про подібні "розводи".

Схема №1: одна квартира і 10 квартирантів. Шахраї знімають квартиру на короткий період. За цей час на комп'ютері роздруковують підроблене свідоцтво про право власності. Показують листочок і пояснюють, що оригінал нібито зараз знаходиться в іншому місті і показують ксерокопію, яку самі зробили в графічному редакторі.

Довірливі квартиранти підписують договір, наприклад, в якому сказано, що заселитися вони можуть з першого числа, й отримують ключі. Коли квартиранти приходять у зазначений час у житло, виявляється, що там їх чекають такі ж ошукані орендарі.

Схема №2: по сусідству з родичем. Ще одна схема – здати тільки частину квартири. Навіть якщо документи в порядку і в орендодавця є право на нерухомість, то якщо житло знаходиться у спільній власності – в будь-який момент у квартиру може прийти другий "господар" і зайняти одну з кімнат.

Схема №3: вже чужа квартира. Ще один менш поширений спосіб обману – здача в оренду квартири, яка вже арештована судом через борги з іпотеки і знаходиться на торгах. У такому випадку до орендарів у будь-який момент може постукати новий власник. Свідоцтво про право власності на квартиру залишається у старих власників, тому при перевірці документів навіть у ріелторів може скластися враження, що проблем немає.

Схема №4: заплати завдаток. Якщо "власник" квартири заявляє, що через велику кількість бажаючих готовий записати на перегляд і "притримати" квартиру тільки при передоплаті, швидше за все, це шахраї. Такі "власники" залишають вигідні пропозиції в соціальних мережах, а потім переконують, що їм потрібно якомога швидше здати житло.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення