Відомі люди, які віддали голос за Порошенка, розповіли, чому розчаровані

Три роки тому українці обрали Петра Порошенка на посаду глави держави. За нього проголосувало майже 55% виборців уже в першому турі. Нині багато з тих, хто віддав свій голос за Порошенка, розчаровані вибором.

“Я голосував за Порошенка, бо розумів, що для нас тоді було важливо закінчити президентську виборчу кампанію в першому турі, -- каже Микола Томенко, колишній народний депутат. -- Кожен день відсутності в Україні Президента й верховного головнокомандувача, який міг би вести переговори, підписувати документи, становив надзвичайну небезпеку. Треба було захищати територіальну цілісність, наводити лад у країні.

Однак дії нового Президента і його команди, м'яко кажучи, дисонували з його передвиборними обіцянками. Порошенко повторює історію Ющенка, коли після Майдану фантастичні очікування на нову якість політики й нові тренди у доборі кадрів не справдились. Маємо вкрай небезпечну ситуацію: Президентові не довіряють 72% українців, уряду -- 82%, Верховній Раді — 87%. Люди, які є нині у владі, не мають відповідей на запитання: “Чому далі процвітає корупція? Чому ви крадете? Чому ваші друзі, брати, куми на державних посадах?”

Голосував за Петра Порошенка на виборах і Олег Рибачук, один з ініціаторів громадського руху “Чесно”: “Я сподівався, що в Порошенкові, який вже відбувся як успішний бізнесмен, переможе бажання стати успішним політиком і ввійти в історію, присвятивши себе Україні. Але в Порошенкові переміг бізнесмен-мільярдер. Він розставив на фінансових потоках своїх “наглядачів”, відверто саботує зміни, які би зробили боротьбу з корупцією ефективнішою. Порошенко трохи “підмарафетив” й оберігає ту систему, яку добре знав ще з часів Ющенка і Януковича".

Не приховує розчарування й колишній народний депутат Єгор Фірсов: “Я голосував за Порошенка, підтримував його, був членом його команди. Але коли побачив, що його справи розходяться з обіцянками, відверто сказав: “Те, що відбувається, неправильно!”

На жаль, Порошенко зробив ставку не на тих людей, які здатні розвивати країну. Обіцянки виявились порожніми. Для прикладу, він запевняв, що виборчі правила в Україні змінять, аби ми могли мати якісний парламент. Але не дотримав слова, бо розуміє, що нові правила можуть ударити по його політичній силі. Президент обіцяв, що оберуть новий склад ЦВК (у більшості членів комісії ще два роки тому завершився термін повноважень), однак увесь цей час вдавався до шулерства, роблячи ставку на Охендовського. Порошенко декларував скасування депутатської недоторканності, але не зробив цього. І таких прикладів можна навести чимало”.

Народна депутатка з фракції БПП Світлана Заліщук пояснює зміну своєї позиції так: “Багато хто голосував три роки тому за Порошенка з однією з найголовніших вимог -- побороти корупцію. Бо насправді ця вимога є наскрізною у питанні інтегрування до ЄС і до НАТО, у реформуванні армії й так далі. Але цю вимогу не виконано! Маємо низку антикорупційних органів, однак боротьба з корупцією не є повноцінною.

Нині ми бачимо, що Кононенко (давній друг і бізнес-партнер Порошенка —- Авт.) може телефонувати міністрові економіки для того, щоб впливати на призначення. Бачимо (це засвідчують аудіозаписи Онищенка), що в парламенті далі торгують голосами. Бачимо колосальну корупцію у схемах на кшталт “Роттердам плюс” в енергетиці, коли українцям доводиться платити за політичний “договорняк” між Ахметовим і Банковою”.

“Розумію тих, хто розчарований, -- зазначає виконавчий директор міжнародної громадської організації щодо боротьби з корупцією “Transparency International Ukraine” Ярослав Юрчишин. -- Ситуація не зовсім така, як ми очікували. Адже спостерігаємо надзвичайно великий вплив олігархічних груп на ухвалення політичних рішень. Президент не продемонстрував достатнього рівня відкритості та підзвітності. Не виконав своєї обіцянки стосовно відокремлення бізнесу від держави. Це дало можливість його бізнес-оточенню не те що не протидіяти створенню нових корупційних схем, а фактично самим брати участь у корупційних оборудках".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення