"Відпрацював - помри!" Лікар шокувала одкровенням про українців, що очікують на смерть

 Обозреватель

Величезна кількість людей в Україні живе в очікуванні смерті, вони переконані в тому, що їхній "ресурс вичерпано"; серед них багато чоловіків у віці старше 50 років.

Про це розповіла дільничний лікар Рита Гофман.

"Я роками чую одне й те саме від своїх пацієнтів: "Коли це скінчиться?" Величезна кількість ще не старих людей буквально живе в очікуванні смерті. Величезна кількість людей вважає: ресурс відпрацьований - далі я доживаю. Я сиджу на валізах, поки Боженька не прибере", - розповіла вона.

Медик визнала: у "стареньких бабусь" дійсно часто є підстави для такого ставлення до життя - "у них побутові життєві проблеми, вони страждають від цього життя, тому що нічого хорошого від нього не отримують".

"Але навіть чоловіки за 50, від 50 до 70 - часто міркують аналогічно. Чоловіки такого віку в Європі й у США - повноцінні працівники, які живуть з величезною кількістю проблем, іноді працюють з ранку до ночі, у яких є болячки, але у них також є посил бути здоровими. Але у нас ще з дитячих років чоловіка виховують як трутня у бджолиному вулику: він повинен виконати свою функцію, запліднити велику кількість жінок, посадити дерево, плідно попрацювати, а потім - нічого не робити. І цінність свого існування відсутня взагалі. Я не знаю, совок це чи менталітет, але принцип такий: відпрацював - помри! І це сидить всередині людини", - констатувала Рита Гофман.

При цьому "чоловіка дуже важко переконати працювати для свого здоров'я. Дуже важко лікувати людину, яка не хоче лікуватися. Після 55-60 років, якщо він вихований у якійсь релігійній культури, чоловік каже, що потрібно подумати про душу, а якщо він невіруючий, то просто нічого не хоче, він доживає віку - доживає 15-20 років поспіль", - додала лікар.

У цьому контексті вона помітила, що "багато в чому це стосується тих, хто зловживає алкоголем". "У нас немає культури усвідомлення депресивних синдромів. Людина несвідомо використовує алкоголь як антидепресант, щоб вгамувати душевний біль. Сказати слово "депресія" для західної людини не соромно і не страшно. Вона визначає це як проблему, з якою можна працювати. А у нас людина сприймає депресію як природну властивість свого життя", - визнала медик.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення