Випробовували ядерний реактор: з'явилися шокуючі подробиці вибуху на військовій базі в Росії

 Апостроф

У Російській Федерації зробили сенсаційну заяву про причини вибуху під Северодвінськом - фізики стверджують, що в Білому морі вибухнув ядерний реактор.

Про це повідомляє "Фонтанка".

Йдеться про вибух малогабаритного ядерного реактора, що є частиною двигуна об'єкта військового призначення.

За словами директора Російського федерального ядерного центру - Всеросійського науково-дослідного інституту експериментальної фізики Валентина Костюкова, трагедія сталася не на береговій частині полігону, як стверджувало раніше Міноборони Росії, а в акваторії Білого моря.

Костюков уточнив, що підготовка до випробування нової зброї тривала більше року.

"Ці люди неодноразово брали участь в аналогічних подібних роботах і завжди отримували результат. Ланцюг трагічних випадковостей, невизначеностей... За попереднім аналізом ми бачили, що вони (загиблі, - ред.) боролися за те, щоб взяти ситуацію в руки. Але, на жаль, це не вдалося", - підкреслив він.

У свою чергу, заступник Костюкова, член-кореспондент РАН Олександр Чернишов підтвердив інформацію про короткочасний радіоактивний стрибок у місті Северодвінськ, що розташований у 30 кілометрах від місця катастрофи.

"Встановили прямими вимірами на Севмаші, що радіаційне підвищення фону було в два рази і тривало не більше години. Ніяких остаточних радіоактивних забруднень ні наші експерти, ні зовнішні експерти не зареєстрували", - зазначив він.

За інформацією «Коммерсант», Саровський ядерний центр спільно з єкатеринбурзьким ОКБ «Новатор» проводить випробування міжконтинентальної ракети необмеженої дальності, що працює на ядерному паливі. Пізніше ракета отримала назву «Буревісник».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення