Звільнені за «законом Савченко» продовжують вбивати та грабувати

 Zik.ua

Уже четверо осіб, яких на волю випустив з тюрем так званий «закон Савченко», не схаменулися. Вчинивши свіжі злочини на території Яворівського району Львівської області, троє чоловіків та одна жінка знову потрапили за ґрати – за два вбивства, грабіж та крадіжку автомобіля.

Один напав на школярку, інший – вбив чоловіка

Учора, 16 травня, близько 12.45 у під’їзд будинку, що в місті Новояворівську (Львівщина) зайшла 9-річна школярка. Тут на неї напав якийсь чолов’яга: видер мобільний телефон і кинувся втікати.

Батько дитини одразу ж сповістив поліцію. По «гарячих слідах» правоохоронці за лічені години знайшли зловмисника. Ним виявився 30 літній місцевий мешканець Назар.

«Суд дав добро на запобіжний захід – тримання під вартою. Цей чоловік після звільнення у 2016 році за Законом України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» (ширше відомий як «закон Савченко» – ред) довго на волі не затримався. Він уже сидів за грабежі», – розповідає журналістові заступник начальника відділу поліції – начальник слідчого відділу Яворівського ВП ГУ НП у Львівській області, майор поліції Дмитро Павленко.

З його слів, це – не перший, на жаль, випадок, коли в Новояворівську колишні в’язні вчиняють новий злочин.

«У березні цього року на сходовому майданчику одного з будинків у Новояворівську було виявлено мертвого чоловіка. Під час оперативно-розшукових заходів встановлено, що до вчинення злочину причетний раніше судимий Євген З., теж звільнений з місць позбавлення волі за так званим «законом Савченко».

«Він вже сидів і за хулігансьво, і за замах на зґвалтування неприроднім способом. Що стосується останнього злочину, то йому загрожує до 15 років», – говорить майор поліції.

Криваве гостювання у храмовий празник

У місті Яворові набуло чималого резонансу вбивство 61-річного Степана К. Як розповіли журналістові сусіди покійного та правоохоронці, сам Степан проблем із законом не мав, але серед «зеків» була знайома. Довший час не бачилися. Зустрілися на вулиці в Яворові, саме – в храмовий празник святого Юрія. Юля розповіла, що п’ять років провела в жіночій тюрмі на Прикарпатті, вийшла на волю достроково, на два роки швидше, дякуючи «законові Савченко». Зареєструвалася вдома, в Житомирської області. А в Яворів завітала в гості до давньої подруги. Але колежанка її випровадила, мовляв, вона опісля тюрми стала на шлях праведний, знову зійшлася з чоловіком, має добрих дітей та онуків, отож всі стосунки з старими знайомими часів неправильного життя порвала – раз і назавжди.

Пожалів Степан Юлю. Запросив додому. Адже з дружиною давно розлучився. Жив сам. Поставив на стіл пляшку горілки та закуску. Поки пили й говорили, все було добре. Та оковита вдарила чоловікові в голову, став до 39-річної гості залицятися. Словесно. А та, довго не думаючи, схопила зі столу кухонного ножа та встромила йому в живіт.

Зранку сусіди знайшли Степана мертвим на подвір’ї. Очевидно, кликав на допомогу, та ніхто не почув. Пізно вже було. Отож і зійшов кров’ю… Викликали поліцію.

За словами начальника відділу поліції – начальника слідчого відділу Яворівського ВП ГУ НП у Львівській області Дмитра Павленка, хто був у гостях у вбитого правоохоронці вияснили. Одразу ж кинулися прочісувати увесь Яворів. І знайшли підозрювану у вбивстві – у міському парку «Яворовий гай». Саме там вона й ночувала опісля кривавого гостювання в старого знайомого.

«Підозрювана у вбивстві близько двох тижнів тому була звільнена за «законом Савченко» з місць позбавлення волі, де відбувала покарання за розбій. За цим фактом відкрите кримінальне провадження – за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років. Підозрювана у вбивстві рішенням суду – арештована», – наголосив майор поліції.

На запитання журналіста, як пояснила свій такий жорстокий вчинок арештована, – Дмитро Павленко відповів, що незадоволенням від залицяння господаря. Мовляв, він їй запропонував переспати, а вона через це вкрай розізлилася, бо, за її словами, чоловіків не любить…

Коли власкор IA ZIK поцікавився, чи покаялася вбивця, – правоохоронець відповів лаконічно: «Вони всі каються…».

Зі слів сусідки покійного, Степан був доброю людиною, тихою, скандалів не вчиняв. Родина його – порядна. Працював водієм в Яворівській КЕЧ району. Не склалося в нього з дружиною, яка була значно молодшою. Щоправда, народила йому двох гарних доньок, з якими згодом поїхала до матері. Вийшла заміж удруге, народила ще дитя. Та і з новим чоловіком життя не було. Степан знову взяв її до себе зі своїми й не своїми дітками. Та згодом розбіглися. Чому? Ніхто не знає, бо чоловік про особисте з сусідами не ділився.

На похорон Марія з донечками таки приїхала. Поселилася в чоловіковій квартирі, де прописана. З журналістом поговорити не захотіла. Та це – її право.

Мешканці Яворова із журбою говорять про цю трагедію: покійного Степана хвалять, кажуть, що це був роботящий чоловік.

Такої ж думки і працівники Яворівської КЕЧ району, де покійний чимало років і до смерті працював водієм, перевозив і вантажі, і людей.

За словами депутата Яворівської міськради, керівника одного з підрозділів Яворівської КЕЧ району Петра Шалавила, усі «кечівці» – в шоці від того, що сталося.

«Степан був дисциплінованим працівником. Я сказав би – незамінним. Виїжджав на аварії в будь-яку хвилину, як лише його покличуть. Адже його будинок – за хвилину ходьби до нашої організації. Ледь щось станеться, навіть уночі, чи в Яворові, чи на полігоні, – до нього за допомогою. Пияком не був. На такій роботі горілку не п’ють. Про особисте життя не ділився. Знали ми про те, що мав молоду дружину, але розлучився, є двоє діток. Хлопці в гаражі зібрали гроші на похорон. Зараз профспілка ще якісь кошти виділить. Віддамо дітям, щоб мали за що влаштувати батькові і дев’ять днів, і сорок… Добрий був чоловік, щирий, працьовитий, доброзичливий», – зітхає Петро Шалавило.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення