​Дожилися: сироватку від ботулізму везуть як гуманітарку, але хворі самі її купують (відео)

Сироватки від цієї смертельно небезпечної хвороби немає. Аби врятувати своїх родичів, люди провозять її контрабандою та на свій страх і ризик колють своїм рідним під власну ж відповідальність. Лікарі – не проти, бо розуміють: іншого виходу задля порятунку просто немає. Тим часом Мінохорони здоров’я підраховує і складає статистику: 62 хворих і вже 9 смертей.

До лікарень продовжують потрапляти хворі на ботулізм. У реанімацію інфекційної лікарні у Запоріжжі за один день привезли одразу трьох людей. У всіх діагностували ботулізм – смертельно небезпечну хворобу, що ось вже місяць одне за одним косить українців. Пацієнти – у вкрай важкому стані.

Головний позаштатний інфекціоніст Запорізької області Ірина Іванова розповідає, що в їх реанімації лежать п'ятеро хворих на ботулізм: «Було двоє, а вчора надійшло три людини. Всі вимагають лікування в реанімаційному відділенні, тому що ніхто не знає, коли настане поразка дихального центру і буде існувати загроза життю людини».

Біля дверей реанімації чергує Віталій – чоловік жінки, що наразі між життям і смертю. Каже, дружина Наталя купила в'яленого ляща у кіоску біля дому. Погано стало вночі – жінка почала просто задихатися. Жінку ввели в штучну кому, під апарат.

У всіх, хто наразі тут, одна і та сама історія – напередодні їли в'ялену рибу. Медики попереджають, її токсини страшенно небезпечні. І виявити у себе ботулізм можна по першим симптомам.

«Слабкість, сухість у роті, запаморочення, хиткість ходи, слідом за цим з'являється двоїння в очах, наявність сітки перед очима», - пояснила інфекціоніст Ірина Іванова.

Наступного дня у ефірі «24 Каналу» Супрун заявила, що проблема перш за все полягає у небажанні виробників реєструвати ці лікарські засоби в Україні. Мовляв, малий попит.

«Сироватки переважно закуповуються коштами регіонів. Це не є центральні закупівлі. Але, як вже є попит, і наші регіональні департаменти не закупили їх, або не можуть їх закупити, бо цей лікарський засіб ще не зареєстрували в Україні. То ми вже попросили представників Програми розвитку ООН, щоб вони нам передали як гуманітарну допомогу певну кількість доз, щоб ми вже їх мали в наявності», – розповіла в.о. міністра, додаючи, що Міністерство вже має певну кількість поодиноких доз.

«Ми також внесли до системи державних закупівель, що у 2017 році ми закуповуватимемо на державному рівні не лише сироватки від ботулізму, а також від дифтерії, правця та тих всіх захворювань, з якими Україна стикалася в 2016 році, і відповідна була проблема, бо наші регіони не змогли закупити їх», – пообіцяла Супрун.

У родичів пацієнтів складається враження, що дефіцит сироватки – штучний та комусь вигідний. Це ж набагато прибутковіше – продавати рятівні ампули за 6 тисяч, аніж державі закупити їх просто за копійки.

Двох людей з цієї реанімації вже перевели до стаціонару. Та троє, зокрема і Наталя, і досі – між життям і смертю. Якщо виживуть – їх чекає ще довге і дороговартісне лікування: терапія коштує під двісті тисяч гривень. Тож в разі удачі їм буде кому за це віддячити.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:39На Хмельниччині батько зґвалтував рідну доньку
22:32На Київщині рецидивіст підпалив колишню дружину в її авто за відмову відновити сімейні стосунки (фото)
22:22На Харківщині серійний збоченець познущався над 15-річною дівчинкою
22:09На Полтавщині чоловік вбив двох людей через гроші, нанісши майже 40 ножових ударів
21:4623-річний дніпрянин зґвалтував 11-річну дівчинку, а потім наніс 19 ударів ножем

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)