Фундамент Дитячої лікарні майбутнього щомісяця з’їдає більше 7 млн грн (відео)

У «Охматдиті» викрили багатомільйонну корупційну схему.

На недобудовану «Дитячу лікарню майбутнього» щомісяця витрачається більше 7 мільйонів гривень. Ці кошти з податків українців йдуть фактично внікуди. Водночас «Охматдит» опиняється в центрі корупційного скандалу: СБУ повідомило про розкрадання 9 мільйонів гривень. Саме на таку суму було завищено вартість обладнання та робіт. Гроші були вкрадені у змові бізнесменів та посадовців, серед яких один і досі діючий чиновник.

Мертве обладнання і розпил коштів

Фінансові питання «Надзвичайним новинам» роз’яснює народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Донець.

«7 мільйонів 291 тисяча гривень – це проценти, які щомісяця українські громадяни платять за те, що стоїть лікарня, яка не добудована, якою вони не користуються», – каже Донець.

Крім того, депутат показує висновки судової експертизи, за якими видно: вартість медобладнання і ціна, за якою його придбали – суттєво різниться.

«На момент закупівлі ринкова вартість була така, і це є втрата. Збиток державі по одному з обладнань – це 23 млн 900, по іншій позиції – 2 633, по ще іншій позиції – 47 млн 365», - розповідає Донець.

За тією ж схемою з мільйонними крадіжками корупціонери у білих халатах закупили для маленьких пацієнтів «Охмадиту» три життєво необхідних медичних комплекси, але за три роки їх навіть не запустили у дію.

«Де деоністичне обладнання, якого немає в інших лікарнях, і воно мало б працювати для дітей? Воно є три роки і ми ним не користуємося, і ми не зможемо ним користуватися, поки повний комплекс лікарні не буде запущений», - розповідає нардеп.

Тим часом правоохоронці відкрили кримінальне провадження по дев’яти замороженим мільйонам гривень.

«Правоохоронці встановили: за попередньою змовою з посадовцями бізнесмени штучно завищили вартість обладнання та робіт на 9 мільйонів 200 тисяч гривень. Під час обшуків в офісах та за місцями проживання у шести фігурантів справи, серед яких один й досі діючий чиновник, співробітники спецслужби вилучили документи, печатки та інші докази, які доводять розкрадання державних коштів, виділених дитячій лікарні. Відкрито кримінальне провадження. Триває досудове слідство», - повідомляється на сайті СБУ.

У свою чергу Донець пояснює, що це були не ті роботи, які були закладені в документації, гроші також. «Всі рахунки заморожені, оскільки є ситуація, коли перераховані кошти, акти прийому передачі державі не закриті, оскільки роботи були зроблені ті, яких не було в тендерах. Тобто ми маємо фактичний колапс», - резюмує нардеп.

У фонді вину за недобудову перекладають на державу. Мовляв, держава має давати кошти, адже замовником проекту виступає Державне управління справами. У фонді ж навіть ображаються, що на цей проект з державного бюджету не було витрачено жодної копійки. Натомість фонд навіть профінансував підготовчі роботи на будівництві, хоча в його обов'язки це не входило.

Але справа в тому, що під час закладання капсули у фундамент лікарні у березні 2006 року про державне фінансування мова взагалі не йшла. Так само, як і протягом проведення промо-туру чи телемарафону для збору коштів, нагадує «УП».

Вже у 2007 році між БФ «Дитяча лікарня майбутнього» та ДУС було підписано договір.

«Згідно з цією угодою, Державне управління справами здійснює процес будівництва. Фонд «Дитяча лікарня майбутнього» відповідає за проектування лікарні, затверджує її медичне завдання, оснащує лікарню та навчає фахівців, які у ній працюватимуть», – пояснила тодішня перша леді Катерина Ющенко.

Далі логіку знайти важко, адже розпочате у 2009 році будівництво за рік було припинено. Офіційна причина – відсутність дозволу Кабміну на зведення будівлі. Дозвіл у фонду був лише на проведення інженерних робіт…

Перспективи побудови

Що буде далі із будівництвом Дитячої лікарні майбутнього – не береться прогнозувати ніхто, адже у держави грошей на проект просто немає. У ДУС пояснюють, що оціночна вартість будівництва лікарні станом ще на 2010-й становила 1,3 млрд грн (приблизно 162,5 млн доларів). На сьогоднішній день експерти підраховують: медзаклад вартує 200 мільйонів доларів, за сьогоднішнім курсом долара це близько 5 мільярдів гривень.

Ці кошти держава мала б шукати у інвесторів, але хто захоче вкладати гроші у сумнозвісний проект у державі, в якій день за днем викривають чиновників-хабарників.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному
21:00Шкільний двірник з лютого до березня ґвалтував двох 13-річних хлопчиків: фото 25-річного педофіла
20:00Біля Львова інспекторка податкової збила двох 13-річних дівчат на електросамокаті, діти травмовані

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)