"Кінець ковідному локдауну!": гнів охопив усі куточки Китаю, мільйони людей вийшли на протести (фото, відео)

У Шанхаї, Пекіні та інших містах Китаю спалахнули ​масштабні протести ​через "нульовий ковід" (фото, відео)

Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Шанхаю. Студенти також провели демонстрації в університетах Пекіна і Нанкіна, пише Бі-бі-сі.

На акції протесту в Шанхаї - найбільшому місті Китаю і світовому фінансовому центрі на сході країни - люди відкрито вигукували гасла:

На кадрах видно, як місцеві жителі, багато з яких в масках, після настання темряви збираються на вулицях міста. Після цього починається протистояння з представниками влади, люди скандують: "Кінець ковідному локдауну!". В іншому ролику натовп проривається через бар'єр, який утримують співробітники міських служб в захисному спорядженні.

Агентство Рейтер підтвердило локацію місця, де проходила демонстрація. Стріми з місця, за якими Бі-бі-сі стежило в п'ятницю ввечері, також показували протестувальників, які зібралися біля будівлі міської адміністрації.

Пожежа в Урумчі стала кошмарним сценарієм для багатьох китайців, що потрапили в останні місяці під широкомасштабні обмеження: за деякими даними, вони виявилися замкнені в своїй квартирі без можливості вибратися. Влада це заперечує, але це не зупинило поширення суспільного обурення і тривоги.

Наростаюче розчарування досягло критичної позначки. Мільйони людей втомилися від трирічних обмежень на пересування і щоденних ковідних перевірок. Гнів охопив усі куточки Китаю, від великих міст до віддалених регіонів, таких як Сіньцзян і Тибет, і об'єднав усі верстви суспільства, включаючи молодих студентів університетів, робітників заводів і простих громадян.

У міру зростання цього гніву протести проти антиковідних заходів стають все більш частим явищем. Але навіть демонстрації, що пройшли в ці вихідні, можна вважати незвичайними як за своєю чисельністю, так і по тому, наскільки відверто присутні критикували уряд і особисто Сі Цзіньпіна.

Деякі вийшли на протест з китайськими прапорами і співали національний гімн - його слова проповідують революційні ідеали і закликають народ "підніматися". Це прояв патріотизму, який також можна розглядати як гострий вираз солідарності з китайськими співвітчизниками, які страждають від політики "нульового ковіду" Сі Цзіньпіна, і заклик до дії.

Ще не так давно масовий вихід на вулиці сотень людей, що вимагають відставки президента Сі, вважався немислимим. Але після протесту на мосту в Пекіні 22 жовтня, приголомшив тут багатьох, схоже, поріг для вираження більш відкритої і різкої незгоди з політикою режиму знизився.

22 жовтня на мосту в Пекіні китаєць підпалив покришки і вивісив транспарант з написом:

"Оголосіть страйк в школі і на роботі, приберіть диктатора і національного зрадника Сі Цзіньпіна! Ми хочемо їсти, ми хочемо свободи, ми хочемо голосувати!".

Протести в Китаї трапляються рідко, хоча суспільне невдоволення політикою Пекіна по боротьбі з коронавірусом зростає.

Політика "нульового ковіду"

Офіційний Пекін продовжує проводити політику "нульового ковіду". Однак число заражень продовжує зростати, місцеві жителі все частіше висловлюють невдоволення у зв'язку з локдаунами.

У той час як інші країни зробили ставку на вакцинацію і на те, щоб навчитися жити з вірусом, Китай пішов шляхом повного придушення кожного наступного спалаху і жорстких обмежень, коли навіть через поодинокі випадки влада відправляє в локдаун цілі міста.

Столиця Синьцзян-Уйгурського автономного округу Урумчі знаходиться в локдауні з початку серпня. Раніше один з жителів повідомив Бі-бі-сі, що жителям комплексу, де сталася пожежа, було заборонено залишати свої будинки.

Влада Урумчі стверджує, що ковідні обмеження не заважали людям врятуватися від пожежі, і навіть пішли на незвичайний крок - принесли вибачення, пообіцявши покарати всіх, хто не виконав свій обов'язок.

Інтернет в Китаї жорстко цензурують, і вже до ранку суботи практично всі згадки про протести в Урумчі були видалені з соцмереж.

Багато ЗМІ повідомляли, що пожежа в Урумчі в четвер, в якій загинули люди, мабуть, була викликана несправністю в електропроводці, а ковідні обмеження заважали гасінню вогню. Пізно ввечері в п'ятницю міська влада це спростувала, заявивши, що в проблемах з гасінням були винні припарковані біля будинку автомобілі - вони нібито заважали доступу пожежних машин до палаючої будівлі.

Як Китай бореться з коронавірусом

Політика "нульового ковіду" пояснюється низьким рівнем вакцинації і зусиллям влади щодо захисту літніх людей. Але ця Політика працює не надто ефективно - в середу у Китаї було зареєстровано 31 444 нових випадки зараження коронавірусом. Це абсолютний рекорд - навіть більше, ніж під час попереднього піку в квітні. Тоді китайській владі довелося повністю закрити на карантин Шанхай, і два місяці 25-мільйонне місто фактично провело у повній ізоляції.

Зараз про спалахи захворюваності повідомляє влада 31 провінції, на території яких знаходиться і кілька величезних мегаполісів. У їх числі - і столичний Пекін (понад 22 млн жителів), і Гуанчжоу - велике торгове місто на півдні країни (18,5 млн), і кілька інших.

Раптові локдауни, які раз у раз оголошують в регіонах по всій країні, викликають гнів жителів і провокують вкрай нетипові в умовах авторитарного режиму епізодичні спалахи невдоволення - включаючи акції протесту на найбільшому в світі заводі з виробництва айфонів в Гуанчжоу.

Які обмеження діють в містах Китаю

Жителів Уханя закликали обмежитися пересуваннями від будинку до роботи, а в Пекіні закрили парки і музеї.

А в Шанхаї люди, які приїжджають в це місто з інших регіонів, зобов'язані здати тест на коронавірус і провести три дні в ізоляції. Раніше місто розпорядилося закрити культурні та розважальні заклади в семи з 16 районів через коронавірус.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
23:47В Одесі 1-річний малюк зачепився за мотузку в ліжку, він у стані клінічної смерті
23:20На Житомирщині подружжя зарізало знайомого і поховало біля свого будинку
22:24"Я не змогла народити сина": на Рівненщині за таємничих обставин померли немовля і породілля
18:41Російський олігарх та спонсор «армії Вагнера» Станіслав Кондрашов, намагаючись приховати свої злочини, погрожує повним блокуванням доменів українських ЗМІ
17:14Особливості та історія культового рому Dead Man's Fingers

Актуальні статті

Більше публікацій
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)
Симулятори зброї в ЗСУ. Нова епоха відновлення після руйнації армії владою та політиками (відео)
У Дніпрі чоловік жорстоко вбив 12-річну дівчинку, а тіло викинув у канаву: сплили нові подробиці (фото, відео)
У Польщі українець задушив дружину та двох малих доньок, з трупами жив 5 днів (фото)