​Комуналка в розстрочку, або Хто винен у нових боргах українців

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв показати, як керувати державою, а вже за півроку запропонував громадянам розстрочку на оплату послуг ЖКГ.

Схоже, «дожилися». Річна розстрочка надаватиметься тим, хто не зможе з якихось причин оформити субсидії. В уряді, очевидно, зрозуміли: людям вже навіть за таку базову і елементарну річ платити нічим.

Фактично, Гройсман анонсував оплату комунальних послуг в кредит. Але назвав це привабливіше – розстрочкою. Тобто, по суті люди виплачуватимуть грошові кошти без відсотків. Саме це має переконати громадян, що про них дбають.

Як пояснив Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, розстрочка передбачає наступні умови: споживач отримує від постачальника послуг 50-відсотковий рахунок на оплату своїх рахунків. Решту 50% споживач має заплатити рівномірно в квітні-вересні, тобто до початку нового опалювального періоду.

Про розстрочку влада говорить не вперше, але прийняте і остаточно затверджене урядом рішення було лише цього тижня. До речі, співпало це з бунтом проти тарифів на Прикарпатті.

Кілька разів ініціатива про розстрочку лунала від КМДА. Ще у травні киянам пропонували договір розстрочки строком до п’яти років без сплати першого внеску, а вже у жовтні – максимум на чотири роки.

Сам прем’єр переконаний: уряду за останні півроку вдалося зупинити падіння економіки і почати її відновлення.

«Шість місяців – період непростий... Наше завдання сьогодні, щоб це економічне відновлення прискорити і зробити так, щоб люди відчули, що ситуація економічно в країні змінюється», - заявив він.

Ідею про «жити по-людськи» Гройсман виголошував півроку тому. У квітні в Раді перед голосуванням за призначення прем'єр-міністром він виступив з емоційною промовою: «Коли ми дивимося на кордони нашої країни, західні, та бачимо там успіх, бачимо високий рівень життя. Так от я хочу сказати, що ганьба всім тим, хто за 24 роки не домігся дати людям можливість жити по-людськи. .. Я вам покажу, що таке управління державою!».

Люди пояснюють: вийшли на вулиці, тому що терпець увірвався. Від часу проведення всеукраїнського протестного маршу минуло вже три місяці, а уряд так і не виконав жодної із вимог. Вони ж залишаються незмінними: перегляд цін на газ та електроенергію і підняття рівня соціальних стандартів.

«Якщо уряд декларує підняття рівня соціальних стандартів на 10-15 відсотків, то ми знаємо, що фактично рівень життя в Україні за останні роки впав по найскромніших підрахунках у три-чотири рази», - пояснює голова Ради профспілок Івано-Франківської області Ігор Басюк.

Профспілковий актив має зустрітися із прем’єром. Про що домовляться, поки невідомо. Утім, прикарпаці запевняють: якщо і після цього не побачать бажаних змін, готові оголосити всеукраїнський страйк.

Але цілком ймовірно, що такий страйк можуть придушити. Адже Петро Порошенко зробив однозначний натяк, назвавши критику високих тарифів одним із проявів гібридної війни.

Автор Ольга Чернявська

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
17:23У Києві дівчина викинулась з 14-поверху і вбила перехожу жінку (фото)
17:08В Угорщині під час сварки вбили українця: подробиці
16:58У центрі Києва чоловіка на смерть придавило бетонною плитою, що зірвалась (фото)
16:44На Дніпропетровщині чоловік вбив, а потім закопав односельчанина у дворі
16:21"Мамо, пробач": дев'ятикласниця перед суїцидом залишила передсмертну записку

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)