Коронавірус виявився важливішим за війну на Донбасі: чим загрожує Україні надзвичайний стан

​Україна живе в очікуванні введення надзвичайного стану через пандемію коронавірусу.

Україна живе в очікуванні введення надзвичайного стану через пандемію коронавірусу.

Що передбачає режим надзвичайної ситуації і чим він відрізняється від надзвичайного стану - про це дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Що таке надзвичайний стан?

Це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях. Вводиться він при виникненні надзвичайних ситуацій не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян.

Як пояснює юрист-кримінолог Анна Маляр, "надзвичайний стан - це широке обмеження наших прав і свобод. Саме надзвичайний стан дає можливість владу укріплювати".

Надзвичайний стан запроваджується указом президента. Однак, він має бути затверджений Верховною Радою протягом двох днів з моменту звернення президента. Але за умов, що вимагають невідкладних заходів для врятування населення або недопущення загибелі людей, надзвичайний стан може бути введено без попередження.

"В Україні є законні підстави для запровадження надзвичайного стану. У нас є закон про правовий режим НС, і одна з умов є - пандемія. Тобто законні підстави для запровадження є",- каже Маляр.

Наразі режим надзвичайного стану ввели в багатьох країнах серед яких: Італія, Словаччина, Чехія, Ісландія, Естонія, Іспанія, Румунія, Сербія, Латвія, Болгарія, Швейцарія, Казахстан, США.

Що таке режим надзвичайної ситуації?

На відміну від надзвичайного стану, введення режиму надзвичайної ситуації не передбачає обмеження прав і свобод громадян. Режим надзвичайного стану може вводитися тільки указом президента України, який затверджується Верховною радою, а надзвичайної ситуації - на місцевому рівні.

Введення режиму надзвичайної ситуації має значення перш за все не для населення, а для органів державної влади. Вони повинні організувати регулярне сповіщення громадян про події, локалізувати проблему, допомагати потерпілим, при необхідності - організовувати евакуацію жителів і т. д.

Якщо в Україні введуть надзвичайний стан, які заходи почнуть діяти:

Захоплення влади під час надзвичайного стану.

Юрист Анна Маляр вважає, що ризик захоплення влади під час надзвичайного стану дуже високий.

"Зараз високий потенціал невдоволення суспільства. Щє тиждень-два карантину, і величезна кількість людей відчує це на собі. Грошей не вистачає, страхи, психологічна рівновага. Зараз новий уряд просто не встиг налагодити всі процеси, і взяти владу в свої руки. Крім того, економічна криза яка просто неменуча. Криза - це також підстава для того, щоб різні люди цим скористалися. Поки ми будемо читати новини про коронавірус, хтось скористається фінансовими махінаціями, хтось скористується тим, що будуть нові ніші в бізнесовому середовищі. Ризики є при введені надзвичайного стану, але потрібно тримати руку на пульсі",- каже Маляр.

Вона також зазначила, що Росія під час пандемії коронавірусу може завдати нового удару по Україні.

"Для Росії зараз хороший момент скористатися слабкістю України і зробити щє один удар, але ми маємо буду сильними, і вийти з цієї кризи щє сильнішими",- розповіла Маляр.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
15:00У передмісті Києва авто на швидкості влетіло у вантажівку, 3 загиблих: відео моменту ДТП
22:31У Києві чоловік тероризував 15-річну доньку знайомої своїми інтимними фото та порновідео
14:21З 20 поверху зірвався чоловік, намагаючись врятуватися від пожежі, а другий сів на кондиціонер: відео моменту
14:02У Києві маршрутка влетіла в вантажівку, багато постраждалих: подробиці і фото
12:48У Києві чоловік застрелив бельгійську вівчарку сусідки, яку врятували і вивезли з зони бойових дій (фото)

Актуальні статті

Більше публікацій
Звела рахунки з життям українка, у якої на війні загинула близька людина: фото передсмертної записки і відео
Нестача сну у ранньому віці призводить до ризику розвитку алкоголізму
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни