Красиве місто Рівне з нелегкою історією

Рівне - обласний центр Рівненської області, розташоване на річці Устя. Перше згадування відноситься до 1283 року.

Статус міста присвоєно у 1939 році. Це невелике по міркам обласних центрів місто. Воно помітно постраждало у часи Великої Вітчизняної війни, багато пам’ятників архітектури було загублено. Але місто цікаве своєю нелегкою історією. Воно побувало у составі Галицько-Волинського князівства, Литви, Польщі, Російської Імперії, Радянського Союзу та нарешті України.

Серед пам´ятників, що залишилися на радість туристам та гостям, дерев´яна Свято Успенська церква, побудована у 1756 році на народні гроші. До нашого часу дійшла легенда про Івана Гонту, який був ватажком гайдамацького руху і перед битвою з польською шляхтою заходив на молитву до цього храму. У церкві збереглася дзвіниця ХVIII сторіччя та тяжкий ланцюг, на який сажали грішників для скоєння покаяння перед усім людом у своїх гріхах.

Інтерес представляє костел Святого Антонія, який починає свою історію у далекому ХVI віці. Він неодноразово руйнувався та відроджувався, поки у 1987 році не став залом камерної та органної музики, в якості якого він існує і сьогодні. Базиліка має унікальну акустику і зачаровує своєю середньовічною готикою з червоною цеглою та вбранням у вигляді триступінчастих вертикальних виступів.

Заслуговує уваги пам´ятник княгині Марії Рівненській, яка була дружиною князя С.Несвіцкого. Саме вона у далекому ХV сторіччі перетворила Рівне з невеликого села у крупне по тому часу місце. Вона стала правителькою Рівного після смерті чоловіка, почала будівництво замка, сприяла прийняттю Магдебурзького права і привілей на щорічний ярмарок.

Побачити янтар віком у 40 млн. років можна у музеї бурштину. Самий великий шматок янтарю, який знаходиться у колекції, має вагу майже 2 кг. А ще в музеї експонується амулет з янтарю віком 2.5 тис. років, багато прикрас, виготовлених у різний період та кусків з закристалізованими комахами.

Провести час можна у краєзнавчому музеї, зоопарку, парку Лебедине озеро, яке належало князям Любомирським. У центрі озера живуть прекрасні лебеді. В кількох км від міста знаходиться Тунель кохання – справжнє диво природи, створене без допомоги ландшафтних дизайнерів.

Залізна дорога була відкрита у 1873 році. Пасажирська станція Рівне знаходиться на лінії Здолбунів – Ковель. На неї зупиняються 16 поїздів далекого спрямування та 34 приміські потяги. Із Рівного поїздом можна добратися до станцій України: Львова, Києва, Одеси, Ужгорода, Мукачева, Новгород-Волинського, Харкова, Луцька та ін. А також до станцій ближнього зарубіжжя - Могильова (Білорусь), Москви (Росія), та дальнього зарубіжжя – Хелм (Польща). Розклад поїздів вказується за місцевим часом, а також з ним можно ознайомитись тут.

Міжнародний аеропорт розташований в межах міста. З нього також можна добратися до країн ближнього та дальнього зарубіжжя. Автобуси прибувають на два автовокзали - «Рівне» та «Чайка». Здебільш вони рухаються у Сарненському напрямку.

Міський транспорт представлений тролейбусами (11 маршрутів) та маршрутними таксі (70 маршрутів), які ходять по всіх напрямках міста.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)