Локдаун на всю голову: Степанов пояснив, чому заборонено продавати шкарпетки та канцелярію (відео)

Сьогодні покупців у супермаркетах рятують від колгот, іграшок та освіжувачів повітря. Втім, побутова хімія має бути доступна для продажу. Тож цікаво: це юристи торговельних мереж не догледіли зміни, які днями вніс уряд, чи бізнесмени в якості помсти за весняні збитки вирішили поширити паніку серед населення, а на владу натравити гнів громадян?

Українці висловлюють обурення обмеженням продажу деяких груп товарів у супермаркетах. Так, обмежувальною стрічкою відмежували нехарчові продукти. На оголошеннях вказують причину обмеження продажу:

«У зв'язку з постановою Кабінету міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в період з 08.01.2021 по 24.01.2021 року».

Найбільш оптимістичні громадяни у соцмережах жартують, що українська влада поставила хрест на колготах, шкарпетках, канцелярії та освіжувачах для повітря, засобах для чищення взуття тощо. Адже саме колготи, лампочки і шкарпетки є найбільш небезпечним джерелом зараження коронавірусом, жартують люди. Будь-яка побутова хімія заборонена для продажу. Втім, що цікаво, ця категорія товарів має бути доступна для продажу. 5 січня Кабмін оновив постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19».

Голова МОЗ Максим Степанов пояснив, чому заборонено продавати одяг, канцелярію, лампочки тощо: "Аби зменшити кількість контактів між людьми". Проте коментарі під його відеопоясненням вибухнули лайкою на адресу міністра.

Локдаун не завершиться 25 січня?

Карантинні обмеження діятимуть, за попереднім планом, 16 днів. І не варто виключати, що так званий карантин зимових канікул подовжать.

«16 днів – це той термін, який необхіний, щоб збити хвилю розповсюдження COVID-19. Це той захід, який необхідний для нашої країни з точки зору протиепідемічних заходів. Нам це потрібно, щоб ми потім не запроваджували жодних локдаунів, спокійно пройшли пікове зростання захворюваності на грип», – заявив Максим Степанов.

Наразі в Україні одна третина всіх пацієнтів із COVID-19 - це пацієнти у важкому стані.

"Починаючи з третього тижня січня збільшиться захворюваність на грип, ми очікуємо в середині лютого пікової захворюваності", - зазначив міністр.

Сьогодні очільник МОЗ також заявив, що інкубаційний період коронавірусу Sars-cov-2 (відрізок часу від моменту зараження до моменту появи перших симптомів) в Україні скоротився майже вдвічі. Раніше вважалося, що він триває близько двох тижнів, а нині він становить близько 7-8 днів.

Жорсткий загальнонаціональний карантин

Це вже третій для України карантин через ковід. Перший жорсткий у країні був навесні, а другий - карантин вихідного дня.

Як і минулого разу, нині знайшлись непокірливі міста, які відмовились слідувати новим заборонам. Не дотримуються нового локдауну з 8 січня Тернопіль та Черкаси.

Втім, схоже на те, що на думку мерів цих міст "якісно" вплинули з Києва. Так, міський голова Тернополя Сергій Надал, що днем раніше говорив про відсутність необхідності вводити жорсткі обмеження у місті, заявив зворотнє. Він погодився впровадити локдаун, якщо буде зростання кількості хворих.

Обережнішим цього разу у своїх висловлюваннях виявився мер Черкас Анатолій Бондаренко. За його словами, рішення про впровадження жорсткого карантину місцева влада ухвалюватиме з понеділка, 11 січня.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному
21:00Шкільний двірник з лютого до березня ґвалтував двох 13-річних хлопчиків: фото 25-річного педофіла
20:00Біля Львова інспекторка податкової збила двох 13-річних дівчат на електросамокаті, діти травмовані

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)