Перший із Небесної сотні: річниця смерті Сергія Нігояна

23-01-17 13:06
Обозреватель

​Три роки тому, 22 січня, загинув перший герой Майдану – двадцятирічний Сергій Нігоян. Його вбивство потрясло країну. Тоді ще ніхто не міг передбачити Небесну Сотню і вже тим більше тисячі загиблих в зоні АТО. До того ж Сергій був дуже привабливим хлопцем, якого запам'ятали багато учасників Майдану. Його загибель здавалася особливо несправедливістю. До річниці загибелі Сергія Нігояна журналісти зібрали найбільш важливі факти про нього.

Біографія

Сергій Нігоян народився 2 серпня 1993 року в селі Березноватовка Дніпропетровської області, у вірменській сім'ї. Батьки Сергія переїхали в Україну з прикордонного з Азербайджаном села Навур, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. В селі поважали цю сім'ю і самого Сергія – небагатослівного, не по роках серйозного хлопця.

У 2011 році Нігоян вступив до Дніпродзержинського коледжу фізичного виховання, але був відрахований після другого курсу. Займався карате, в 2012 році посів третє місце на чемпіонаті Дніпродзержинська. Після відрахування Сергій підробляв випадковими заробітками (зокрема, продавав шаурму під час пляжого сезону в Криму в 2013 році). Потім повернувся в рідне село, але в грудні, дізнавшись про побиття студентів на Євромайдані, поїхав у Київ.

Перші дні на Майдані

7 грудня односелець підвіз Сергія в Дніпропетровськ. Хлопець шукав, де у Дніпропетровську збираються люди, щоб підтримати Євромайдан, але не знайшов і самостійно вирушив поїздом до Києва. Батькам подзвонив вже з Майдану. Батьки були в паніці, просили Сергія повернутися, не піддавати своє життя небезпеці. Він відповів, що це його обов'язок перед власною совістю. І ще не раз в розмовах з різними людьми, в тому числі журналістами, Нігоян пояснював, що має бути "в перших рядах" і стояти "до останнього", до перемоги.

Художник Борис Єгіазарян, учасник Майдану, згадував про розмову із Сергієм: "Якщо ми самі не будемо боротися за свої права, хіба хтось зробить це за нас? Може, я і наївний, але я вважаю, що зло не має перемагати. А Бог все бачить. Тому рано чи пізно переможе добро", - говорив Нигоян.Сергій жив у наметах разом з протестувальниками з Львівської та Івано-Франківської областей, а також у Будинку профспілок.

На Майдані Нігояна добре знали – він постійно чергував біля Лядських воріт. Гарного чорнявого хлопця з вірменським прапором всі запам'ятали, його часто знімали і фотографували репортери.

В одному із збережених відео видно, як Сергій ніяковіє від уваги преси, говорити про себе не хоче. Але з юнацьким ентузіазмом і щирим переконанням говорить про те, що має бути на Майдані, тому що це його країна, його майбутнє:

Сергія поховали в рідному селі Березноватовка.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
19:47На Житомирщині чоловік застрелив свою 7-річну дитину, дружину, а потім і себе (відео)
18:35У США поліцейські застрелили учня, який прийшов до школи зі зброєю
17:23У Києві дівчина викинулась з 14-поверху і вбила перехожу жінку (фото)
17:08В Угорщині під час сварки вбили українця: подробиці
16:58У центрі Києва чоловіка на смерть придавило бетонною плитою, що зірвалась (фото)

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)