Приватизація по-українськи: ОПЗ стане або відкупом Коломойському, або хабарем Заходу

23-05-16 08:56
FaceNEWS

Продавати припортовий завод в Одесі зараз все одно, що продавати палаючий сарай

Слідом за своїм попередником Арсенієм Яценюком уряд Володимира Гройсмана збирається продати Одеський припортовий завод.Основним призначенням ОПЗ є виробництво аміаку, карбаміду та іншої хімічної продукції. Близько 85% продукції заводу експортується більш ніж у тридцять країн світу.

Непроведення приватизації світить Україні дефіцитом бюджету

Багато народних депутатів називають ОПЗ стратегічним підприємством і виступають проти його продажу.

«Я вважаю, що ця приватизація не потрібна. Я до неї ставився негативно і сьогодні ставлюся негативно. Але це рішення приймає Кабмін. На жаль, ОПЗ вже в списку на приватизацію, – FaceNews)», – зазначає в коментарі FaceNews народний депутат Олексій Гончаренко.

Економісти, у свою чергу, розповідають, що приватизація передбачена бюджетом України на 2016 рік, а дохід від неї повинен становити 17 мільйонів гривень.

«Поки немає навіть п'ятидесятої частини (від 17 мільйонів, – FaceNews)», – розповідає FaceNews голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Відповідно, непроведення приватизації світить Україні дефіцитом бюджету.Між тим, рішення залишається за Кабміном. Там вже не просто збираються виставити об'єкт на приватизацію, але навіть встигли визначити її умови.

Продаж відбуватиметься на аукціоні, взяти участь в якому зможуть не всі. Російські компанії не зможуть претендувати на приватизацію ОПЗ.

«Весь світ зможе взяти участь, крім тих, хто пов'язаний з країною-агресором», – зазначив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Крім того, у Кабміні заявляють, що процес приватизації повинен пройти публічно і бути максимально прозорим.

В Україні немає приватизації, тільки перерозподіл власності

Експерти погоджуються: раніше приватизацією, крім поодиноких винятків, вважався розподіл державного майна між олігархічними групами. Така система завдавала по країні подвійний удар.

По-перше, сума продажу була менше ринкової, а, по-друге, у підприємств не з'являлося нового власника з прозорим підходом до ведення справ.

«За всю історію приватизації український бюджет отримав близько десяти мільярдів доларів. П'ятдесят відсотків від цього становила продаж «Криворіжсталі». Все інше було практично роздано. Подібна приватизація стартувала в Бразилії. Бразилія отримала від процесу приватизації близько 80 мільярдів доларів», – відзначав на брифінгу в парламенті народний депутат від «Народного фронту» Віктор Романюк.

У коментарі FaceNews політик додає: в Україні взагалі не відбувається процесу приватизації, традиція останніх двадцяти п'яти років – це перерозподіл власності.

«Тому в сьогоднішніх політичних реаліях, коли політичні еліти – це, по суті, головна загроза суверенітету і державності України, віддавати такі стратегічні підприємства абсолютно недоречно. Ми не вирішуємо головні стратегічні питання. Це не збільшить зайнятість населення. Ми не збільшимо надходження до бюджету, і ми не даємо можливість заходити цивілізованому європейському і англо-саксонському простору на нашу територію, тому що віддаємо власність, як правило, тим же шахраям, які керують країною двадцять п'ять років. Ми тільки збагачуємо їх, і все», – розповідає нардеп від «Народного фронту» Віктор Романюк.

Без політики – нікуди

Частково подібний перерозподіл пов'язан з тим, що процес приватизації державних підприємств в Україні є не лише фінансовим, але і політичним процесом.

«Політика – це концентрована економіка. Політика – це, насамперед, боротьба за ресурси», – розповідає FaceNews політичний аналітик, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микола Спірідонов.

За його словами, ситуація навколо ОПЗ впливала на політику з кінця минулого року, коли з одного боку виявилися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та екс-прем'єр Арсеній Яценюк, а з іншого – голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі.

«Тоді Саакашвілі звинуватили, що він нібито зустрічався з Мазепиним (Дмитро Мазепин – російський олігарх, – FaceNews), для нібито продажу цього заводу. Саакашвілі спростував цю інформацію, проте важливо, що це впливало на політику», – відзначає аналітик.

Завод може стати або хабарем Заходу, або розплатою з Коломойським

Політичний аналітик підкреслює, що Арсеній Яценюк, будучи прем'єром, хотів продати ОПЗ, а тепер рішенням цієї справи буде займатися уряд Порошенка-Гройсмана.

Каменем спотикання у всій цій фінансово-політичної ситуації залишається той факт, що завод навряд чи вдасться продати за реальною ціною, адже якби зараз було вигідно продавати підприємства, відзначає Спиридонов, то підприємства продавав би і президент України Петро Порошенко. Проте гарант Конституції цього не робить.

Спиридонов заявляє: продавати зараз ОПЗ – те ж саме, що продавати сарай, що горить«Тому що ціни зараз на дні», – підкреслює він.

Однак навіть за заниженими цінами навряд чи хтось з українських бізнесменів зможе купити підприємство. Наприклад, навряд чи знайдеться покупець в тій же Одесі.

«В Одесі – ні. Я думаю, що реально його може купити тільки якась міжнародна компанія», – розповідає FaceNews народний депутат від «БПП» Олексій Гончаренко.

«Серед українських (бізнесменів, – FaceNews) навряд чи у когось є кошти, щоб придбати (завод, – FaceNews) за ціною», – підкреслює економіст Андрій Новак.

За його словами, можна взяти кредити, а можна і зробити набагато легше- продати ОПЗ світовим компаніям.

Політичні аналітики, у свою чергу, зазначають, що завод може стати або хабарем Заходу, наприклад, за підтримку, або розплатою з Ігорем Коломойським, у тому числі, за політичну підтримку.

Деякі політики та громадські активісти побачили «слід Коломойського» і в голосуванні за уряд Володимира Гройсмана, і в голосуванні за генерального прокурора Юрія Луценка.

Тоді фактично вирішальні голоси віддали депутати, наближені до Коломойського.

«Результати голосування за закон про призначення Луценка генеральним прокурором: група Коломойського «Відродження» дала 20 голосів, ще 5 позафракційних депутатів з групи Коломойського (Батенко, Дидич, Дубінін, Денисенко, Шевченка)», –зазначає народний депутат України від «БПП» Сергій Лещенко.

Виходячи з цього, на частину акцій ОПЗ може претендувати Коломойський.Крім того, на 15%-25% акцій претендує Європейський банк реконструкції та розвитку.

«Це теж банк, який дає (Україні, – FaceNews) багато кредитів», – зазначає Спиридонов.

Крім того, за його словами, варто звернути увагу і на той момент, що Володимир Гройсман заявив про плани Кабінету міністрів з підготовки ОПЗ до публічної приватизації саме на зустрічі G7.

Однак, продаж стратегічного підприємства може бути не зовсім безпечним для національної безпеки країни.

«Вийде, що (ми, – FaceNews) здамо в західні руки монополіста з виробництва аміаку», – розповідає Спиридонов.

Приватизація в Україні: афера з мільярдними збитками

Між тим, у 2016 році Фонд державного майна україни планує виставити на продаж близько 450 об'єктів приватизації.

При цьому стартова ціна приватизації Одеського припортового заводу склала більше 13 мільярдів гривень, а в цілому бюджет передбачає доходів від приватизації на 17 мільярдів.

«Навіть не приховують, що продати/скупити планують завідомо занадто дешево. Закон про бюджет-2016 передбачає дохід від приватизації у 17,1 мільярдів гривень – їх вдвічі перекриває лише один Одеський припортовий. А в «продажному» переліку ще 449 підприємств. Щоб потім не було несподіванок, хочу попередити. Це буде афера з мільярдними збитками для держави, в термінах Кримінального кодексу – «організованим угрупованням» та «в особливо великих розмірах». Влада клептоманів не вічна, вона піде або її винесуть з кріслами. Деяким з необачних покупців потім доведеться дорого заплатити, а деяким з «вирішувачив»-продавців – піти під суд і сісти», – резюмує екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)