Сміттєва мафія: що роблять цигани на найбільшому в Україні звалищі? (відео)

Львівська трагедія може повторитися будь-де в Україні. Загалом більше 10 відсотків території України – у суцільних смітниках. Це удвічі більше, аніж заповідних земель.

Наші сміттєзвалища не пристосовані до переробки сміття. З понад 30 тисяч сміттєзвалок непотребу, усюди однакові проблеми – вони вже забиті повністю, зсуви можуть статися в будь-який момент, а місцеві мешканці живуть немов на пороховій діжці.

Тим часом у зв'язку з закриттям сумнозвісного сміттєзвалища в Грибовичах Львів змушений вивозити побутові відходи на п'ять регіональних полігонів і навіть переправляти їх у столицю. Місцезнаходження цих п’яти звалищ засекречено, оскільки місцеві жителі, отримуючи інформацію, відразу ж починають перекривати дороги, не пропускаючи машини зі сміттям.

Львів домовився з Києвом щодо тимчасового прийому 35% твердих побутових відходів на місцевому сміттєспалювальному заводі. Таким чином, столиця щодня буде утилізувати 220 тонн львівського сміття крім своїх 3000 тонн. Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко каже, що це погіршить і без того складну екологічну ситуацію в столиці. За словами еколога, ці дії збільшать забруднення повітря на Харківському масиві, Позняках, Осокорках і Печерську.

Відсутність заводів для утилізації відходів – усього лише відкладена проблема. Розслідування «Надзвичайних новин» ілюструє, чому переробка твердих побутових відходів не вигідна самій владі і сміттєвим королям, які навіть є в «Київспецтрансі».

Сміттєзвалище на Київщині, якому понад 40 років

Село Мала Олександрівка у Бориспільському районі. Сміттєзвалищу тут – більше 40 років. І хоча його нібито офіційно закрили 10 років тому, кучугури зі сміття чомусь лише розростаються.

У місцевих мешканців єдина вимога – зупинити прихований вивіз сміття, адже є неприємний запах і вода не чиста.

Сміттєзвалище у Трипіллі димить круглий рік

Доки в Бориспільському районі конфлікт набирає обертів, з іншого боку столиці – в селі Трипілля – над мешканцями нависла протилежна небезпека.

Сміттєзвалище у понад 5 гектарів тут закрили три роки тому. Але від систематичних і постійних підпалів тут не мають спокою щодня. Димить воно круглий рік.

«Загасити ми не можемо, бо воно 15-20 метрів всередині. Пригашуємо, щоб не дати розповсюдитись по всій території», - розповідає голова Трипільської сільської ради Анатолій Дегтяр і додає, що ще однією проблемою є рослинність навколо сміттєзвалища. Адже саме восени велика ймовірність пожеж, коли вона буде висихати. «Можливі якісь підпали, або недопалок кинув і воно пішло горіти», - пояснює він.

Насправді ж, жодне сміттєзвалище в Україні не захищене від вогню. Адже самі речі, які сюди потрапляють, можуть легко спалахнути. Приміром, скло, яке на сонці діє як лінза. Тому пару хвилин і все може спалахнути.

Екологи кажуть: жодного безпечного сміттєзвалища немає. Тому підпали та зсуви на найближчі села є невідворотними. Непотріб може просто поховати під собою жителів.

«Звалище розростається, забруднює ближчі водойми, забруднює ґрунтові води. Воно без бетонного покриття, воно знаходиться в кар’єрі, там немає жодного контролю», - пояснює ситуацію еколог Володимир Борейко.

Ресурс найбільшого сміттєзвалища України вичерпався, але воно працює

Найбільше сміттєзвалище України розташоване під столицею у Підгірцях. Саме сюди і звозять весь непотріб з Києва. Зараз воно вміщує 6,5 мільйонів тонн сміття, і скільки ще витримає – невідомо. Втім, екологи кажуть, що його треба закривати і шукати альтернативу.

Його мало не закрили на початку двохтисячних, але тепер воно працює з новою силою.

Запрацював полігон ще 1986 року, і з того часу сюди повезли сотні тисяч тонн столичного сміття. Ресурс вже давно вичерпався. Аби не було зсувів та вибухів, тут – система дегазації, що відкачує метан.

Ще одна небезпека – вогонь. Особливо влітку, адже серед самого сміття є легкозаймисті матеріали. Саме цього найбільше бояться місцеві жителі. Щойно вітер дме на Підгірці – вони зачиняють вікна і чекають зміни погоди. Вони розповідають, що крім того, що зі сміттєзвалища йде неприємний запах, бо іноді там навіть кабелі палять, то навіть з колодязів воду не можна пити.

Керівництво сміттєвого гіганта стверджує, що кожного дня на звалище заїжджає 150 сміттєвозів. «Завтра ми закриваємо полігон, куди дівається 400 тисяч тонн, які завозяться сюди щорічно», - каже голова правління ПрАТ «Київспецтранс» Андрій Грущинський.

Непоміченим в’їхати і виїхати з полігону – ніби неможливо. Працюють 4 камери і все занотовується в журналі, а оплата відбувається безготівково. Утім, від несанкціонованих проникнень тут не застраховані, адже пропильнувати усі 60 гектарів просто немає як.

18 червня біля Львова в селі Грибовичі знову загорілося звалище. На цей раз з іншого боку. Вночі пожежу вдалося ліквідувати.

17 червня біля села Броска Ізмаїльського району Одеської області горіло сміттєзвалище. За три годину пожежу ліквідували.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:31У Києві чоловік тероризував 15-річну доньку знайомої своїми інтимними фото та порновідео
14:21З 20 поверху зірвався чоловік, намагаючись врятуватися від пожежі, а другий сів на кондиціонер: відео моменту
14:02У Києві маршрутка влетіла в вантажівку, багато постраждалих: подробиці і фото
12:48У Києві чоловік застрелив бельгійську вівчарку сусідки, яку врятували і вивезли з зони бойових дій (фото)
22:04Затримано співробітника моргу, який ґвалтував трупи та знімав процес на відео

Актуальні статті

Більше публікацій
Звела рахунки з життям українка, у якої на війні загинула близька людина: фото передсмертної записки і відео
Нестача сну у ранньому віці призводить до ризику розвитку алкоголізму
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни