Світ підкориться найсильнішому: після коронавірусу США підуть на другий план

Після цієї кризи вирішувати що-небудь в світі без Китаю буде неможливо.

Наслідки світової фінансової кризи 2020 року дозволять Китаю вийти на перше місце в світі по економіці. Не виключено, що через 10 років Україна буде обговорювати не лише курс гривні до долара, але також і до юаня. Для України нинішня криза обернеться катастрофічною нестачею робочих місць, оскільки багато країн можуть не відкрити кордони в звичному для нас розумінні. Але це далеко не всі загрози, які криза принесе Україні. Економіст-міжнародник, координатор Експертної платформи Національного банку України Андрій Блінов в своєму інтерв'ю каналу Ukrlife.TV розповів про нинішню економічну кризу, її передумови та можливі наслідки для світової економіки і політики.

«На нинішню кризу чекали»

Американські індекси, починаючи з весни 2009 року, росли без зупинки. Безпрецедентний період у світовій історії. Навіть у 2016 році, коли була криза на сировинних ринках і здавалося, що ось-ось окрема частина світової економіки впаде в рецесію - тобто падіння - фондові індекси продовжували рости. Наприклад, один із ключових американських фондових індексів SNP500 ріс темпом більше 12% в рік, всі індекси більш ніж подвоїлися. Це відбувалося в різних куточках земної кулі, торкаючись всіх індексів: американських, європейських, російських, китайських.

Як завжди, коли якісь люди на біржових майданчиках починають міркувати про вічний двигун, що може в цей раз таке не станеться, прийшов той самий коронавірус, який виступив швидше за все не причиною, а спусковим гачком. Зупинився Китай в січні-лютому. Є дані по ВВП за перший квартал - 6% падіння. До цього в Китаї постійно обговорювалося, як вони будуть гальмувати. Страшні цифри називалися, що Китай може загальмувати до 4-5% зростання. І ось тут приходить коронавірус. Закривається не тільки Ухань. Закривається половина Китаю, зупиняється частина промисловості.

Найцікавіше, що в китайській економіці як швидко все скоротилося, так квітневі цифри показують, що в другому кварталі Китай закінчить з плюсом вже. Хоча зрозуміло, що в повному обсязі даних поки немає, але є дані завантаження потужностей і непрямі цифри по виробництвам.

Я гадаю, що на час цієї досить короткої, поки як здається рецесії, Китай і вся світова економіка в 2020 році дуже сильно просяде. Потім значну частину цього просідання відіграє в дуже короткий термін. Тому що той темп, з яким падали фондові індекси в лютому і особливо березні, те, що до сих пір відбувається на ринку нафти, те, що починає відбуватися на ринку металів - це безумство. Таких темпів падіння не було навіть в 1929 році, коли починалася Велика депресія. Але це не тому, що все пропало.

Ви ж розумієте, коли зі світової економіки виключають більше половини авіації, коли зупиняється весь туризм, частина світової промисловості, коли удар наноситься не по периферії. А хто у нас найбільше постраждав від коронавірусної кризи? Спочатку ми говорили, що це Китай і Південна Корея - не слабенькі країни, топ-10 світового виробництва. А далі жах - «Велика сімка»: Італія, США, Великобританія.

«У Китаї як все швидко скоротилося, так швидко відновлюється»

Удар на цей раз припав саме на багаті країни. Вперше з нафтових криз 70-х років МВФ каже, що впаде світова економіка. Всі 200 країн і 80 трильйонів доларів ВВП впали - такого не було ніколи. У 2008 році був маленький, але приріст економіки: хоч 0,1%, 0,2%. Цього року МВФ сказав, що на 3% впаде світова економіка. Що стосується розвинених країн: сама «сімка» - 6-7%. Зрозуміло, що епіцентр в першу чергу - Італія. По Китаю у МВФ прогнози хороші. Вони вважають, що на поточний рік Китай виросте на 1,2%.

Те, що відбувається з Китаєм - як вони впали і віджалися - показує, що перший результат, який відчує на собі світова економіка: Китай різко скоротить відставання від США в плані ВВП.

Ніхто не знає, чи буде восени нова хвиля захворювань. Але якщо по медичній частині не буде нічого екстраординарного, то може так статися, що Китай пережене США за валовим продуктом не десь в кінці 2020-х років, а вже в першій половині десятиріччя, яке вже почалося.

Можливо, років через 10 ми будемо обговорювати не тільки курс гривні до долара, але і до юаня. Ця криза може істотно висунути на перші ролі саме Китай.

«Політичний вплив Китаю зараз може бути вище, ніж США»

За впливом як станом армії, так і за впливом у світі Китай десь вже не далекий від другого місця.

Відповідно, Китай можливо претендуватиме на більшу роль в міжнародних організаціях. Або ШОС (Шанхайська організація співробітництва, - Ред.), обо «Велика двадцятка», або якесь нове об'єднання.

Після цієї кризи вирішувати що-небудь в світі без Китаю, мені здається, буде безглуздо. Відповідно, питання «Великої сімки». Або туди потрібно вводити Китай, або G-7 - це вже архаїзм на тлі виходу Британії з Євросоюзу.

Другий важливий момент, який потрібно розуміти. Що сталося між кризою 2008 і 2020 років? Відбулася четверта промислова революція - ще її називають Індустрія 4.0. Ця зміна технологій і укладів в житті сучасного суспільства масового виробництва.

Завжди кажуть, що криза - це шанс. Це означає, що поштовх до якихось технологій це дасть. До яких саме? Це венчурний бізнес - тут не вгадаєш.

Що буде наслідком цієї кризи? З найбільшою ймовірністю, в найближчі два-три роки нас чекає шалений протекціонізм, небачений в світі. До речі, США кандидат №1, щоб зберегти свою роль у світі. Ми звикли до глобалізації - кордони відкриваються, вільний рух робочої сили, капіталу, технологій. І тут цілий ряд країн можливо знайде для себе рішення: а давайте закриватися, тому що наші люди повинні в першу чергу мати роботу, нехай ми їм будемо платити на 25-40-50% більше, але зате вони будуть працювати.

На мій погляд, протекціонізм - ризик №1 для України. Уявіть, що Польща почне менше приймати українців, якщо в якийсь момент її жителів не братиме Великобританія та інші ринки. Трамп, якщо залишиться президентом на другий термін, цю політику взагалі-то провадить давно.

Це означає дуже багато і для міжнародних організацій - для того ж МВФ. У Світовій організації торгівлі - криза. Там США періодично влаштовують бучу. Вони не тільки вийшли з Паризької кліматичної угоди, але і сказали, що не готові фінансувати Всесвітню організацію охорони здоров'я.

«Україна може відставати ще сильніше за підсумками цієї кризи»

Протекціонізм гарний, коли у країни місткий багатий внутрішній ринок. На нього лізуть іноземці, які починають завалювати імпортом. Для України - поліпшується баланс зовнішньої торгівлі. Тобто імпорту стане істотно менше за рядом причин.

У нас дуже слабкий внутрішній ринок. Наприклад, в чому біда наших металургів? Вони дуже сильно залежать від зовнішньої кон'юнктури. У нас на внутрішньому ринку металургійної продукції споживається менше 1/5 частини - 16%, 18%. Якщо все добре в будівництві - 20%. Все інше - це експорт.

Біда України і в тому, що падає поголів'я в тваринництві. Воно не те що нижче 1991 року, воно щороку продовжує падати. Причому на це не впливають ані кризи, ані втрата частини територій, ні революції з майданами. Тобто щороку ми втрачаємо по 4-5% поголів'я. На сьогодні в 7-8 разів менше поголів'я великої рогатої худоби, ніж було на момент розпаду Радянського союзу.

До 2030 року в Україні стоїть питання про масове виведення атомних енергоблоків - їх ресурс вже остаточно випрацьований. Відповідно, постає питання про майбутнє атомної енергетики. За десятиліття ми зможемо хоча б один або два енергоблоки нового типу спорудити? Якщо держава не включиться в 2020-ті роки в часткову, хоча б точкову модернізацію, ми за підсумками цієї кризи і нового циклу ще більше будемо відставати, а не наздоганяти. Сьогодні це головний виклик.

І це звучить таким собі дисонансом при дефіциті бюджету в 7,5% ВВП, але саме тут треба шукати трудомісткі речі, робочі місця. Приватний капітал це не вирішить, і без держави не обійтися.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
19:47На Житомирщині чоловік застрелив свою 7-річну дитину, дружину, а потім і себе (відео)
18:35У США поліцейські застрелили учня, який прийшов до школи зі зброєю
17:23У Києві дівчина викинулась з 14-поверху і вбила перехожу жінку (фото)
17:08В Угорщині під час сварки вбили українця: подробиці
16:58У центрі Києва чоловіка на смерть придавило бетонною плитою, що зірвалась (фото)

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)