Виробник тканини для армійської форми звинувачує Міністерство оборони у дискримінації

06-11-15 14:03
Bihus.info

Міністерство оборони у вересні 2015 року провело аукціон із закупівлі 30 тисяч комплектів літнього польового костюму у малюнку “варан ЗСУ”.

Як з’ясувала програма “Наші гроші”, малюнок досі не затверджений у Міноборони, триває експериментальна носка форми з таким дизайном, результатів випробувань нема. Незважаючи на це, Міністерство оборони закуповує форму з цим малюнком, у неї вдягли солдат під час параду на День Незалежності, а президент у соціальних мережах навіть опублікував фотографію “варану” з тегом “Нова форма ЗСУ”.

Впровадження форми із новим малюнком вже на етапі тестувань спричинило конфлікт між найбільшими виробниками тканини “Черкаським шовковим комбінатом” і “Тернопільським об’єднанням “Текстерно”, виявивши неоднакове ставлення міністерства оборони до потенційних постачальників.

Малюнок “Варан ЗСУ” розробляла команда Костянтина Лєсніка - керівника (на волонтерських засадах) проекту Міноборони “Реформування норм та стандартів речового забезпечення ЗСУ”.

Робоча група Лєсніка навесні почала розробляти новий зразок форми на базі компанії “Текстерно”. Власник “Текстерно” Валерій Ломач повідомив, що “вараном ЗСУ” “почав займатися десь у квітні-травні”.

Влітку благодійний фонд радника президента Юрія Бірюкова “Крила Фенікса” завіз кілька сотень форми з малюнком “варан” у 79-ту десантну бригаду. На телебаченні з’явилися промо-ролики про форму з “вараном ЗСУ”, тканина для якої була зроблена на “Текстерно”.

Водночас конкурент “Текстерно” - “Черкаський шовковий комбінат” отримав зразки малюнку “варан ЗСУ” на 5 місяців пізніше, попри те, що також виявляв бажання приймати участь в розробці відпочатку.

“На початку літа я сам задавав питання безпосередньо ДСЗ (державній службі забезпечення - “Наші гроші”) і Костянтину (Лєсніку - “Наші гроші”), чи є можливість якось взяти малюнок “варан”. Як мені пояснили, він поки перебуває в дослідній носці, і сказали: “Ви не хвилюйтеся, все буде добре. Коли підійде тендер, ми вам надамо”, - говорить власник “Черкаського шовкового комбінату” Борис Тімонов:“- Так а пропонували вам взяти участь у розробці “варану”? - Ні, я навпаки просив: можна, ми теж будемо брати участь.”

Міністерство оборони надіслало зразки нового дизайну “ЧШК” за 2 тижні до проведення закупівлі 30 тис. комплектів форми. В результаті, комбінат не встиг виготовити тканину з малюнком “варан ЗСУ” до торгів. Тканину для цієї закупівлі швейне підприємство, що шитиме для Міноборони, закуповуватиме у конкурента “ЧШК” - “Текстерно”.

“Черкаський шовковий комбінат” спеціалізується на тканинах із домішками синтетики. “Текстерно” виготовляє лише чисту бавовну. Тканина “ЧШК” коштує 70 грн метр, “Текстерно” на 20% дорожче - 84 гривні. Для пошиву одного комплекту форми швейному підприємству треба приблизно 4 погонних метри. У цінах комбінату це на 280 грн, у цінах “Текстерно” - 336 грн. Разом з тим, за словами власника “Текстерно” Валерія Ломача, комплект форми з малюнком “варан” коштуватиме ще на 30-40 грн. дорожче за погонний метр. Не зважаючи на те, що форма з “вараном” на нинішніх торгах коштувала досить дешево - 746 гривень - пізніше її ціна зросте.

“692 гривні середньозваженана український “піксель”. А на «варан», котрий перший раз торгували, якщо говорити по чесному, то ціна має бути гривень 840”, - зазначає Ломич.

Окрім цього Міністерство оборони прописало нові технічні умови, за якими саме воно тепер визначає, зі скількох ниток слід робити тканину для солдатської форми, у скільки кручень має бути нитка, якого розміру та ваги. Наприклад, нитка, яка іде впоперек полотна, називається уток. Виробникам бабовняної тканини нитку на уток прописали 50 текс. Це значить, що нитка довжиною в кілометр має важити 50 грамів. Коштує така нитка приблизно два долари. Виробникам тканини з домішками синтетики прописали текс 25 на 2. Це значить, що нитка має складатися з двох кілометрових ниток і важити кожна по 25 грамів. Коштує така нитка в районі 3 доларів.

У нових технічних умовах, які з часів російської інтервенції змінювалися тричі, Міністерство оборони прописало, скільки має важити 1 квадратний метр тканини.

"Навіщо солдату тканина вагою 260 грамів?" - говорить Борис Тімонов: "Якщо я можу досягнути цієї фізико-механіки, тобто, тих вимог, які вони дають далі, наприклад, на вазі в 230 грамів?”.Ці пункти удорожчують виробництво тканини з домішками синтетики.

Прізвища розробників технічних умов у міністерстві приховують. Костянтин Лєснік запевнив “Наші гроші”, що це - інформація для службового користування.

Робоча група невелика, 6 чоловік, різної направленості. Є цивільні, технологи і всі решта.Сам Лєснік назвався керівником цієї групи розробників.Доцільність вибору технічних умов мала би підкріплюватися експертними заключеннями, висновками фахівців. Такі документ у МО не надають. Водночас, при зустрічі Костянтин Лєснік та Юрій Бірюков надали “Нашим грошам” технічні умови на форму німецької армії, де теж прописана вага тканини та розмір нитки.

Торги на поставку костюмів з малюнком “варан ЗСУ” виграла київська фірма “Ісо”. Всього учасників було шестеро. ПП “Влад Плюс” і ТОВ “Legio” - дискваліфіковані за ненадання зразку форми. ТОВ “Анкон Трейд” дискваліфікований за зразок з неправильною конструкцією рукава. ФОП “Триндяк О.Б” відмовилась від участі, визнавши, що не має для цього виробничих потужностей. ТОВ “Текстиль-Контакт” не пройшов по надто високій ціні.

Переможець аукціону фірма “Ісо” 30 тисяч комплектів збирається шити на кількох десятках швейних машинок у Харкові за адресою фабрики спортивних виробів “Динамо”. Кінцевим власником фабрики “Динамо” значиться Наталя Карацупа, власником - товариство “Динамо”, кероване екс-регіоналом та міністром спорту Віктором Коржем. Власного офісу “Ісо” не має, а орендує кімнатку в офісі відомого виробника текстилю “Ярослав”. Володіє “Ярославом” Олександр Барсук - колишній офіцер військ протиповітряної оборони.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)