Беззуба Україна: де у нас неприкрита агентура російських спецслужб

27-03-17 11:34
Апостроф

Після анексії Росією Криму три роки тому влада на півострові була поділена між колишніми "проросійськими активістами". Але керівні посади дісталися не всім. Незважаючи на свою гарячу підтримку російської експансії в регіоні останній радянський керівник Республіки Крим та лідер місцевих комуністів, а також колишній депутат від КПУ Леонід Грач залишився в опозиції. Видно, таке незавидне становище змусило Грача в інтерв'ю відомому виданню з упевненістю заявити про те, що він мав контакти з російськими спецслужбами принаймні з 2005 року і що саме йому російські офіційні особи спочатку пропонували очолити півострів. Як таке можливо, щоб 7 років комуніст Грач спокійно співпрацював з ФСБ, і скільки ще таких представників українського політикуму могло працювати на російські спецслужби, розповідає координатор групи "Інформаційне опір" Дмитро Тимчук.

Леонід Грач – далеко не перший і не останній представник тих ще органів української влади, того політикуму, які працювали, а деякі і продовжують на материковій частині працювати на агресора. Взяти, припустимо, деяких представників нашого доблесного "Опозиційного блоку". По-моєму, це – неприхована агентура ФСБ, яку рятує тільки депутатська недоторканність. Що стосується Грача і його роботи на російські спецслужби, то мова йде про зраду і існує відповідна стаття. Все ускладнюється тим, що Грач насправді тоді користувався досить серйозним авторитетом і впливав на політичні процеси на півострові.

Ми з 2008 року працювали по Криму в рамках проекту і звертали увагу на дуже тісні зв'язки багатьох представників кримського політикуму з російськими спецслужбами. Чому це відбувалося? Був тільки один період, коли нібито була протидія російській експансії і російським спецслужбам, зокрема в Криму і в Севастополі. Це період президентства Ющенка. Якраз при ньому ми починали роботу з Криму і часто-густо переконувалися в тому, що у нього все протидія Росії обмежувалося лише його антиросійською риторикою.

Ми знали, що і СБУ у той період володіла інформацією в досить серйозному обсязі. У рамках нашого проекту "Центру військово-політичних досліджень" ми співпрацювали з представниками українських спецслужб, які нам надавали дуже серйозну інформацію щодо діяльності росіян. Ми ставили цілком резонне питання: "А чому ви як державна спецслужба не працюєте на нейтралізацію цих загроз?" І ми чули у відповідь: "Немає вказівок зверху, немає політичної волі. І тому вся надія на вас, громадських діячів, що ви будете в публічну площину виносити існування цих загроз".

Єдиним кроком Ющенка, який був спрямований на нейтралізацію цих загроз, була висилка з Севастополя і Криму людей, які працювали на підрозділи ФСБ у складі Чорноморського флоту РФ. Але це було в грудні 2009 року, тобто перед самим закінченням повноважень президента Ющенка.

А в 2010 році прийшов Янукович, в березні того року було підписано нову угоду про співробітництво між януковичевським керівництвом СБУ і ФСБ. А в травні 2010 року представники агентури ФСБ собі спокійно повернулися на свої місця, і у вигляді того ж Грача звідти не зникали.

У той період і за всі роки незалежності Україна показала свою повну беззубість і неспроможність нейтралізувати загрози, які виходять від Росії. І на даний момент ми пожинаємо плоди всього цього беззаконня.

За часів Януковича вся ця агентура дуже розкрилася, можна взяти практично весь склад Партії регіонів, за винятком нижніх ешелонів, середній і вищий регіональний рівень – це все однозначно була агентура ФСБ. Крім того, це були і чиновники середньої та вищої регіональної ланки, які були призначені при Януковичі.

Інтерв'ю Грача свідчить про те, що, безумовно, він на щось розраховує. Тут одне пояснення: цей пан хоче в черговий раз задекларувати свою повну лояльність режиму Путіна і розраховує на ті, що йому дістанеться шматок "кримського пирога".

Тут потрібно розуміти, що відбувається в даний час в Криму: знизу йде дуже велике невдоволення колабораціоністською владою. Відповідно, сильно пахне кадровими перестановками. І думаю, Грач дуже розраховує на те, що він може зайняти якісь позиції в цих перестановках. Але є одне "але". При всій лояльності у нього не так багато шансів. Зараз Росія проводить яскраво-виражену політику русифікації окупованого Криму. Крім того, що за три роки після анексії дуже багато громадян Росії заїхали в Крим, купили нерухомість і намагаються розвивати там свій бізнес, простежується ще і дуже чітка урядова установка з боку Кремля. Керівників різної ланки поступово замінюють на громадян Росії. Верхівка поки що залишається кримська, щоб показати, мовляв, дійсно це не Росія окупувала, а це бажання самих мешканців. Іншими словами – чисто колабораціоністські гри. Однак, думаю, за логікою цей процес, який розпочався з середнього керівної ланки в Криму, дійде і до верхівки. І при такому розкладі у Грача шансів зайняти якусь значну посаду дуже мало.

Дмитрий Тимчук, координатор групи "Інформаційний спротив"

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
21:00Чоловік зарізав свою дружину в РАГСі під час розлучення, осиротіла 11-місячна дівчинка (відео)
20:12Зґвалтували дівчинку, якій було лише 5 днів від народження: педофілом виявився родич малечі
19:16На агропідприємстві в Польщі вбили українця й намагалися спалити його тіло
18:50"Тут вбили жінку, ходім зі мною": у Кілії чоловік зґвалтував 13-річну дівчинку
17:46​У Хмельницькому викинувся з вікна і розбився на смерть молодий хлопець: відео моменту

Актуальні статті

Більше публікацій
«руський мир» в українському спорті
Звела рахунки з життям українка, у якої на війні загинула близька людина: фото передсмертної записки і відео
Нестача сну у ранньому віці призводить до ризику розвитку алкоголізму
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка