​Поліцейських у Кропивницькому звинувачують у жорстоких тортурах: всі подробиці ​

12-12-16 09:37
СЕГОДНЯ

У Держреєстрі судових рішень ми нарахували десятки документів, де фігурують скарги на силовиків практично всіх підрозділів

Великий скандал за участю поліцейських розгорівся в місті Кропивницькому (колишній Кіровоград). Один з місцевих жителів, 29-річний Володимир Холодий, звернувся в прокуратуру зі скаргою на місцевих поліцейських, заявивши, що ті при допиті катували його струмом, вибиваючи потрібні їм свідчення.

"Все це відбулося в п'ятницю, — розповів Володимир Холодий. — Я йшов на стажування, як раптом мене затримали невідомі люди в цивільному одязі. Не представившись і не пред'явивши документи, силою завели мене через чорний вхід поліцейської дільниці на другий поверх, де й почався допит з пристрастю. З мене вибивали потрібні їм свідчення, мовляв, я причетний до крадіжки матеріальних цінностей однієї з компаній. Пообіцяли, що якщо не підпишу визнання, то викинуть мене з вікна так, що ніхто й бачити не буде, а потім непомітно вивезуть. Потім, поваливши на підлогу, катували струмом, прикладали оголені дроти до грудей і статевих органів. Дружина, стурбована тим, що я був не на зв'язку 12 годин, звернулася в поліцію, але їй заявили, що про мене нічого не знають. Я був змушений "зізнатися" — тільки після цього мене відпустили додому".

ЗАЯВА Є.

В прокуратурі Кіровоградської області нам підтвердили, що зареєстрували заяву від Володимира Холодия, де він повідомляє про тортури в поліцейській дільниці, і вже почали перевірку інциденту. Через кілька годин після заяви Холодия з'явилася інформація, що поліцейські не пустили співробітників прокуратури в те приміщення, де, за словами чоловіка, його катували.

"Ми відкрили кримінальне провадження за двома статтями — "Катування" та "Перевищення службових повноважень", — розповіла спікер облпрокуратури Оксана Звенигородська. — Що стосується недопуску працівників прокуратури, то була невелика заминка. Станом на неділю, всі слідчі дії проведені. Крім того, проводиться судово-медична експертиза. Вона встановить походження тілесних ушкоджень у потерпілого".

Своє службове розслідування призначив і поліцейський главк Кіровоградської області. Радник глави МВС Іван Варченко сказав , що в цілому по країні упродовж останніх двох років зафіксовані сотні випадків, коли поліцейські порушували закон і понесли покарання.

"Ми не приховали жодного випадку від громадськості, всі вони ретельно розслідувані, а винні покарані. Але при цьому за останні кілька років була маса фейкових повідомлень про злочини поліцейських. У таких випадках не повідомлялося про конкретних потерпілих, а сама ж інформація поширювалася тими, хто не спромігся її перевіряти".

У регіональних прокуратурах нам розповіли, що нарікань на роботу поліції чимало, але часто постраждалі пізно звертаються із заявами.

"Один з потерпілих звернувся в прокуратуру через два тижні, а тепер виникли проблеми при експертизі. Складніше визначити, за яких обставин були отримані травми", — кажуть у прокуратурі. Чи були факти тортур, доведених слідством, у прокуратурі вчора, посилаючись на вихідний, важко відповісти.

Про тортури говорять на суді

У Держреєстрі судових рішень ми нарахували десятки документів, де фігурують скарги на силовиків практично всіх підрозділів. Частина вироків свідчить, що через те, що той чи інший підсудний під час слідства не звертався зі скаргою на тортури, то довести факти насильства неможливо. А один із суддів розповів нам, що часто про тортури під час слідства чоловік розповідає, вже будучи підсудним. Втім, є і доведені в суді факти насильства. Наприклад, 20 жовтня колегія Апеляційного суду Запорізької області засудила двох оперативників до чотирьох років умовного терміну за те, що вони, будучи п'яними, вночі насильно посадили в службове авто громадянина, якого спіймали у дворі нічного клубу в містечку Пологи, привезли його у відділок, помістили в підвал і кілька годин били кулаками і кийками, вимагаючи зробити контрольну закупівлю наркотиків.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)