Рухоме життя: чому важливо заохочувати ігри та активність у котів

У дикій природі представники сімейства котячих — фізично розвинуті, активні та рухливі, тому що змушені добувати собі їжу. Хатнім тваринам не потрібно полювати та відвойовувати власний простір в інших хижаків. До того ж через стерилізацію змінюється гормональний фон. Усе це призводить до малорухливого способу життя та згасання природних інстинктів. Спокійна тваринка зручна для власника, але з часом це загрожує погіршенням здоров’я та психічного стану вихованця. Тому потрібно вживати профілактичних заходів проти гіподинамії.

Як заохотити кішку до фізичної активності

По-перше, потрібно підібрати раціон, що повністю задовольнить потреби тварини в енергії. Це може бути сухий або вологий корм, натуральна їжа. Головне, точно дозувати щоденну норму, щоб коту хотілося після їди рухатися, а не влягтися спати.

Якщо вихованець любить посмакувати, можна давати йому м’ясні або рибні палички для котів як заохочення після гри або фізичних вправ. До речі, попри свій малий розмір, ласощі майже цілком складаються з високоякісного білка, тобто є додатковим джерелом сили.

Організація простору

Щоб рухливі заняття приносили задоволення коту та людині, потрібно відповідним чином переробити житло з урахуванням потреб чотирилапого спортсмена. Якщо тварина любить досліджувати всі куточки будинку, варто забезпечити її тунелями, лабіринтами та коробками з декількома отворами.

Якщо кішка віддає перевагу висоті, то потрібно придбати або зробити самому багаторівневий майданчик. Також по периметру кімнати можна прибити невеликі полиці, що послідовно підіймаються від підлоги до стелі. Чотирилапий альпініст із задоволенням буде подорожувати ними, а вміст шаф і книжкових полиць залишиться цілим.

Для бігунів бажано звільнити якомога більше місця, щоб вони могли розігнатися без ризику травмувати себе або щось зламати. Для компактних приміщень у продажу є спеціальні треки — кола, в яких кішка може бігати хоч цілий день, поки вистачає сил.

Різноманітні іграшки

Власне, кішка може гратися чим завгодно, якщо забажає. Але іграшки розроблені спеціально, щоб викликати це бажання у найлінивіших. Хто зможе пройти повз палки-дражнилки з яскравим пір’ячком або плюшевої миші? А кого залишить байдужим кулька з брязкальцем? А гумова курка, яка видає дивні звуки, щойно її придавиш зубами, хіба не цікавіша за справжню курячу гомілку? Також існують інтерактивні іграшки, які рухаються самі або відгукаються на дії тварини. Можна застосувати для гри навіть гаджети. Електронна мишка або муха на екрані привертають увагу кішки та розвивають швидкість реакції.

Гра та фізичні вправи спрямовані не лише на підтримання здоров’я та гарної форми вихованця. Людині бажано також приймати в них участь. Це чудовий спосіб провести час разом, стати ближче, зняти стрес та напругу. Попри те, що кішки не такі товариські тварини, як собаки, вони теж мають прихильності, потребують уваги та ласки. Якщо приділяти вихованцеві хоча б пів години на день, через деякий час можна побачити позитивні результати такого спілкування.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
21:46На Одещині 16-річний хлопець викрав батькове авто і розчавив 13-річну дівчинку, яка йшла по зустрічці
21:07У Києві псевдоправоохоронці викрали та катували ітівця за викуп у 100 тисяч доларів (відео)
23:01Рецидивіст-педофіл втік із ножицями із психіатричної лікарні, людей просять не виходити з дому (відео)
22:44У Тернополі чоловік заманив додому дитину і зґвалтував
21:45На Рівненщині заживо згорів 6-річний хлопчик, він захворів і батьки залишили його самого вдома (фото)

Актуальні статті

Більше публікацій
Співробітників МКЧХ заживо спалили окупанти, але Червоний Хрест сам спровокував це (відео)
У РФ в'язні перерізали заручників у колонії, багато жертв: усі подробиці, фото, відео
У Києві в "Ікс-Парку" з’явились незвичні меморіали пам’яті загиблих Захисників (фото, відео)
"Звільнення "КНР": ЗСУ хочуть захопити Курську АЕС, щоб обміняти на ЗАЕС, але їх потрошать на органи
Найближчими роками майже вся Україна буде в епіцентрі потужного землетрусу