Землянам пообіцяли мегацунамі і мегатайфуни в найближчому майбутньому

23-03-16 17:13
Lenta.ru

Наукова стаття, яка пророкує катастрофічні для людства наслідки кліматичних змін уже через два десятиліття, прийнята до публікації в журналі Atmospheric Chemistry and Physics. Це рішення свідчить про збільшення реалістичності апокаліптичних сценаріїв в науці, зазначає видання Gizmodo.

Стаття, написана кліматологом Джеймсом Хансеном (James Hansen) і його колегами, прогнозує руйнування льодовиків Гренландії і Антарктиди, руйнівні бурі і цунамі, що несуть на береги гігантські валуни. Крім того, цих катастрофічних явищ пропонується очікувати вже через кілька десятиліть, а не століть. На думку вчених, процес починається з танення льодовиків, яке відбувається вже зараз.

Прохолодна вода, потрапляючи в океан, лягає на більш теплу і щільну морську воду. Даний процес порушує нормальну механіку циркуляції води, завдяки якій товща води перемішується, а тепло з глибин океану виходить на поверхню

В результаті цього тепла вода «консервується» в океані, ще сильніше розмиває льодовики, чого в океан потрапляє нова вода з льодовиків, що тануть, і рівень моря різко підвищується. Порушення в роботі океанічних процесів циркуляції води, крім того, наводять до наростання температурних контрастів: тропіки стають спекотніше через глобальне потепління, а Західна Європа і Північна Америка постраждають від холоду.

Такі температурні контрасти і приведуть до катастрофічних цунамі і тайфунів. Не чекаючи прийняття своїй статті до публікації, Хансен виклав її в інтернет ще в 2015 році, що викликало бурхливі суперечки. Одні вчені критикували Хансена за «злив» своїх даних безвідповідальним журналістам, а інші схвалювали його бажання бити на сполох з приводу глобального потепління. Нарешті, не всі кліматологи згодні з його розрахунками швидкості танення льодовиків.

У 2015 році інший колектив учених пояснив появу величезних кам'яних валунів на рівнинах північного краю острова Сантьяго в Кабо-Верде. На думку вчених, камені були закинуті на свої місця хвилею цунамі. Катастрофа сталася близько 73 тисяч років тому біля західного узбережжя Африки.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
21:2318-річна росіянка народила в аеропорту Туреччини і викинула дочку в туалет, це їй порадила її матір (фото, відео)
20:31Загинула вся родина з немовлям і 8-річною дитиною: КамАЗ перетворив авто на бляшанку (фото)
19:57Небезпечне знайомство в інтернеті обернулось побиттям і зґвалтуванням у готелі Тернополя
19:35Бив кулаками, ногами та праскою по голові: у Києві чоловік жорстоко розправився із тещею (фото)
19:27У Черкасах за підозрою у педофілії затримали працівника прокуратури: стало відомо його ім’я

Актуальні статті

Більше публікацій
Зневірених від війни українців розводить на шалені гроші "Богородиця", дублер "Білого братства": відео хворої
Співробітників МКЧХ заживо спалили окупанти, але Червоний Хрест сам спровокував це (відео)
У РФ в'язні перерізали заручників у колонії, багато жертв: усі подробиці, фото, відео
У Києві в "Ікс-Парку" з’явились незвичні меморіали пам’яті загиблих Захисників (фото, відео)
"Звільнення "КНР": ЗСУ хочуть захопити Курську АЕС, щоб обміняти на ЗАЕС, але їх потрошать на органи