​8-річна дівчинка, яка втратила батька в АТО, виборола в суді військову пенсію (відео)

У Житомирі 8-річна дівчинка, яка втратила батька у війні на сході України ще два роки тому, через суд з Нацгвардією отримала право на пільгову пенсію.

​8-річна дівчинка, яка втратила батька в АТО, виборола в суді військову пенсію (відео)

«Надзвичайні новини» вже розповідали про те, що військова частина не подала необхідних документів до пенсійного фонду, бо вважає загиблого не військовослужбовцем, а резервістом, бо той пішов захищати країну у складі добровольчого батальйону. Та матір дівчинки через суд взялася довести, що Вадим Антонов, батько їхньої спільної дитини, такий само герой, як і тисячі інших загиблих бійців. Тому його дитина має право на пільгову, військову пенсію. На останньому судовому засіданні у цій справі побували наші журналісти.

Восьмирічна житомирянка Соня Антонова з мамою за руку прямує до Житомирського адміністративного суду. Дівчинка не пропускає жодного судового засідання. Мати вимагає для дитини військову пенсію.

Батько Софійки добровольцем пішов захищати Батьківщину. Виконуючи бойове завдання у складі батальйону «Донбас» Вадим Антонов загинув під Іловайськом.

«Ми потрапили в засідку. Вадим йшов попереду, він завжди йшов попереду. І перший постріл був його. Потім доволі довго тривала перестрілка. Ми відійшли. Тіло, на жаль, ми забрати не змогли», - згадує побратим загиблого Сергій Міщенко.

Тіло Вадима Антонова відшукали через півроку. Поховали у рідному Житомирі як героя з позивним «Самолёт». Потому у армійській частині заявили, що не можуть визнати загиблого військовослужбовцем. Але з себе вину гвардійські чиновники знімають.

«Це прогалини в законодавстві, а не в діях посадових осіб», - каже представник військової частини 3027 Олександр Онікійчук.Обурена дружина загиблого подає на Нацгвардію до суду. Вимагає перерахувати доньці грошову допомогу не як по втраті годувальника, а саме як військову пенсію.

«Людина загинула з автоматом. Це вже логічно – це не резервіст, це військовослужбовець. Тобто за законом я вимагаю, щоб його призначили військовослужбовцем», - каже Ольга Литвин, яка судиться з Нацгвардією.

Допомагає маленькій родині боротися у суді з Національною гвардією колишній військовий юрист. Ігор Мочалов сам втратив на війні під Іловайськом сина-добровольця. І так само через суд добився для загиблого статусу військовослужбовця, а для онуки – пільгової пенсії.

«Резервістів, котрі находяться в Нацгвардії, на військову службу призиває командир частини шляхом включення його в списки особового складу частини», - пояснює захисник Ігор Мочалов.

За майже дві години засідання позивачі і Нацгвардія доходять згоди у більшості питань. І головне – у статусі військовослужбовця.

«Якщо питання стоїть лише у визнанні статусу, то заперечень військова частина і Національна гвардія взагалі не має», - каже представник військової частини 3027 Олександр Онікійчук.

Ольга і Софійка задоволені. Головне – це визнання загиблого батька і чоловіка військовослужбовцем, а не резервістом, та пільгова пенсія для доньки. Саме у цій частині суд задовольнив позов.

Чи подаватиме апеляцію військова частина, її представник не повідомив. Зрадів лише тому, що загиблому Антонову не перерахували грошове забезпечення. Різниця між військовослужбовцем і резервістом – майже у дві тисячі гривень на місяць.

«І ці речі з судами не є правильним. Це помилка юристів, які мають вибачитися і визначити статус добровольців і перекласти , зрівняти зі статусом мобілізованих військовослужбовців», - резюмує боєць батальйону «Донбас» Сергій Недашківський.

Бійці «Донбасу» переконані: держава повинна подбати про те, аби родичі загиблих добровольців надалі не поневірялися судами, захищаючи світле ім’я героїв і доводячи своє право на належний соціальний захист.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення