Акція на захист Стерненка не закінчилась на Банковій: що відбувалось вночі під відділком поліції (фото, відео)

У результаті вчорашньої акції на захист Стерненка затримали одного з протестувальників. У поліції відкрили кримінальне провадження.

Акція на захист Стерненка не закінчилась на Банковій: що відбувалось вночі під відділком поліції (фото, відео)

Суботня акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка біля Офісу президента була по-справжньому вибуховою. На вулиці Банковій гучно "відсвяткували" його день народження, в той час як сам активіст зустрічав свої 26 років у СІЗО.

Протестувальники запускали фаєри і феєрверки, використовували петарди, шумові гранати, димові шашки, розбили скло у дверях будівлі ОП та розфарбовували стіни. У розбите скло прихильники Стерненка кидали фаєри та димові шашки. Один з фаєрів залетів на балкон будівлі.

Фото з місця подій опублікував у своєму Facebook журналіст Сергій Руденко.

Протестувальники також намагалися підпалити напис "Офіс президента" на будівлі.

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк

Що вимагали протестувальники

Люди, які вийшли на Банкову, вимагали відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генерального прокурора Ірину Венедіктову, звільнити з-за ґрат Сергія Стерненка та Андрія Антоненка, якого підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, та ввести санкції проти Андрія Портнова.

Учасники акції скандували: "Аваков - чорт", "Свободу політв'язням", "Стерненку - волю", "Зеленський, не мовчи!", а також "Справедливість - Стерненку, справедливість - усім!".

Поліція затримала учасника акції, відкрито кримінальне провадження

Антон Геращенко у прямому ефірі "Радіо свобода" під час акції заявив, що ці протести вигідні Петру Порошенку. Заступник міністра внутрішніх справ назвав акцію не мирною і додав, що протестувальники хочуть, аби пролилася кров. Начебто саме через це правоохоронці не зупиняли людей у їх діях, а стояли поодаль і спостерігали за безладом.

Поліція кваліфікувала акцію на захист Стерненка як хуліганство, повідомили у Відділі комунікації поліції Києва. Одного з прихильників засудженого активіста затримали за те, що він бив вікна у дверях Офісу президента.

За фактом цих подій розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до семи років позбавлення волі.

"За вчинення протиправних дій під час мітингу правоохоронці затримали одного із найбільш агресивних учасників. Це уродженець Вінничини, 1995 року народження, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Чоловіка затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального Кодексу України", - розповіли у пресслужбі поліції Києва.

Як виявилось, мова йде про Влада Сорда (Стафійчука) - письменника, ветерана АТО/ООС на позивний "Змій", який близько 5 років провів на фронті, служив у "Правому секторі" та ОУН.

Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, між силовиками та прихильниками Стерненка сталися сутички. Як повідомив "Рух опору капітуляції" у Facebook, силовики застосували сльозогінний газ, є травмовані.

Ті, хто прийшов підтримати Влада Сорда, хотіли завадити поліції вивезти його до ізолятора тимчасового тримання під Києвом. Однак, близько першої години ночі поліція таки вивезла його з відділку в напрямку ІТТ, пише "Громадське".

Різні точки зору

Учасники акції спаплюжили стіни будівлі Офісу президента, і багато хто розцінює це як акт вандалізму, провокацію, дикунство. Водночав чимала кількість людей розцінює акцію як протест проти вибіркового правосуддя.

Журналіст та член української делегації в ТКГ Денис Казанський наголосив, що коли судді приймають рішення не по-справедливості, а на замовлення, коли суди не працюють - працює вулиця. Під цим його дописом у Facebook розгорнулась чимала дискусія.

"Не всім подобаються розписані фарбою стіни будівлі ОП. Але це лише наслідок. Коли в країні не працюють суди, немає надії на правосуддя і закон, буде працювати вулиця. Це звичайна історія абсолютно для всіх корумпованих держав, - написав Казанський. - Комусь можуть не подобатися особисто Антоненко та Стерненко. Але навіть завзяті їхні хейтери не можуть заперечувати, що в країні немає справедливих судів. Закон не діє. Тебе відпустять, якщо ти Пашинський. А якщо ти без ксіви та зв’язків - то посиди два роки, а там побачимо. Вироки в Україні виносяться просто на замовлення. І доки так буде, будуть і розтрощені вікна, і розписані стіни, і ще гірші речі".

Станом на ранок сьогоднішнього дня будівля ОП виглядає так:

Фото: t.me/pavlovskynews

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року Приморський районний суд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до семи років і трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Такий самий вирок отримав його соратник по "Правому сектору" Руслан Демчук. Рішення ухвалено у справі п’ятирічної давнини про викрадення Сергія Щербича, депутата Комінтернівської районної ради Одеської області.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення