Чорна трансплантологія: як і за скільки вербують тих, кого потім роблять інвалідами (відео)

​Заради здоров'я багатих бідні продають свої нирки. Люди погоджуються на довічну інвалідність – лише вдумайтеся – за 13 тисяч доларів. Тоді як спраглі до порятунку викладають ушестеро більше. Хто ж отримує головний навар за чуже каліцтво? В чиїх кишенях осідають гроші від чорної трансплантології? Серед підозрюваних опинився відомий в Україні лікар, який врятував життя не одній дитині.

Чорна трансплантологія: як і за скільки вербують тих, кого потім роблять інвалідами (відео)

У Шевченківському суді столиці судять 35-тирічну Марину. Її підозрюють у тому, що вербувала донорів для пересадки нирок.

«Вона виконавець. Займалася вербуванням та переміщенням осіб», - каже прокурор прокуратури Київської області Юлія Дядюк.

Жінка під час судового засідання довго не може опанувати свої емоції і весь час ридає. Аж раптом зізнається судді: «Я сама була донором. Не від хорошого життя – я продала свою нирку. Просто люди деякі звертались із таким проханням. Я єдине, що допомагала, то передавала контакт. І все. Я нікого не вербувала, нікого не примушувала, я сама інвалід. Я нікому б цього не побажала, тому що сама це пережила».

Це просто людина, яка заплуталася – наполягає адвокат. Марина щиро розкаюється в тому, що зводила донорів із трансплантологами. І надзвичайно шкодує, що сама віддала свої органи. За 13 тисяч доларів.

«В мене постійна набряклість, я дуже погано себе почуваю. Якби я знала, що такі наслідки, я б сама ніколи в житті на таке не пішла», - каже затримана.

І в той же момент в інших залах обирають запобіжні заходи для ще трьох затриманих у справі чорних трансплантологів. Один із них – українець, а двоє – громадяни Туреччини. 56-тирічний Хакан Басрі, якого гучно затримували в аеропорту Борисполя, є співвласником компанії, що займається медичним туризмом. Лікар не розуміє, чому його схопили українські правоохоронці. Адже в Туреччині пересадка органів від друзів і непрямих родичів є законною.

«Ми приймали українських пацієнтів і донорів у Туреччині. У нас є спеціальна етична комісія при Міністерстві охорони здоров'я, вона перевіряє, чи дійсно потенційний донор є другом для реципієнта. І лише після схвалення комісією направляють на операцію», - каже під час судового засідання Хакан Басрі.

Але правоохоронці вважають, що Хакан порушував саме український закон, бо особисто вербував людей на території України і супроводжував їх до клінік Туреччини та Філіпін на операції. Є навіть заяви від двох постраждалих.

«Дані особи вербувалися шляхом введення в оману, їм не повідомлялись негативні наслідки здійснення операції з видалення нирки, користувалися їхнім уразливим станом, підшукувалися потерпілі через соцмережі», - каже прокурор прокуратури Київської області Юлія Дядюк.

Найцікавіше, що організатором банди трансплантологів прокурори вважають турецького лікаря, який уже ставав героєм сюжету «Надзвичайних новин». Він допоміг лікувати в Туреччині онкохвору доньку рятувальника, що гасив масштабну пожежу на базі БРСМ. Його вони називають своїм добрим янголом.

«Коли бачу, що діти хворіють, одразу перед очима з'являються мої діти», - каже лікар-кардіолог Ях'я Озтел. Але тепер він – герой зовсім іншої історії.

«Пацієнт яку суму вам оплачує? – 75-80 тисяч доларів. – За які послуги? – Це оплата йде за передопераційний період, підготовку, аналізи пацієнта і його друга, післяопераційний період. – Донори кажуть, що їм гроші платили. Хто? – Хто платив не знаємо, ми нічого донорам не оплачуємо. – Якщо у вас є друг, знайомий, можемо вас перевезти».

Та судді не повірили у сльози лікарів і донорів-вербувальників – усіх заарештували. І тільки українця – без можливості внесення застави. Марині ж дали шанс на тимчасову свободу – за якихось 480 тисяч гривень.

«У вас є такі гроші? – В мене взагалі немає таких грошей! І ніколи не було! – Ви не будете вносити заставу? – (адвокат) Людина продала нирку, тому що потрібні були кошти. Які 480 тисяч гривень? Таких грошей вона ніколи не тримала в руках в житті. – Апеляція? – Так, думаю, що подаватимемо».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення