Дитина ніби розчинилася і летіла по небу: таємниці загибелі 14-річного Дениса Чаленка в Прилуках

 Апостроф

У Прилуках Чернігівської області 29 жовтня на залізничній колії було знайдено тіло 14-річного місцевого жителя Дениса Чаленка. Правоохоронці відразу відкрили кримінальне провадження за ч. 3 статті 276 КК України (порушення експлуатації залізничного транспорту, що призвело до загибелі людей). Здавалося б, ситуація банальна: підліток просто втратив пильність на переході і загинув в результаті власної необережності. Такі історії відбуваються в країні, на жаль, мало не щотижня. Однак батьки Дениса Чаленка не вірять, що їхній син загинув під колесами поїзда і запевняють, що правоохоронці навмисно приховують від них інформацію, щоб зам'яти справу.

Дитина ніби розчинилася і летіла по небу: таємниці загибелі 14-річного Дениса Чаленка в Прилуках

Загадкова загибель

Трагічна загибель Дениса Чаленка в Прилуках сколихнула майже все місто. Адже в офіційну версію правоохоронців про те, що хлопець загинув під колесами поїзда, жителі не вірять. Під стіни місцевого відділення поліції навіть прийшло кілька десятків розгніваних прилучан. Протестувальники палили шини і намагалися штурмом взяти відділення поліції. Вимога у місцевих жителів одна - ефективно розслідувати загибель підлітка і покарати винних.

Дим від шин в Прилуках закоптив кабінети навіть вищих поліцейських чиновників в столиці. Спочатку в прес-службі правоохоронців заявили, що справу Чаленка візьме під контроль Нацполіція Чернігівської області, після чого прозвучали запевнення, що розслідування події знаходиться на контролі у керівництва Національної поліції України. Більш того, учасники протесту в Прилуках домоглися навіть заміни начальника місцевих копів. Однак головна версія інциденту залишилася незмінною - Дениса Чаленка збив поїзд.

Чому ж офіційна версія так категорично не влаштовує ні батьків загиблого підлітка, ні жителів Прилук?

"Основна претензія - справа розслідується неналежним чином, - пояснює адвокат сім'ї загиблого хлопця Володимир Білик.

- На сьогоднішній день ми досі не знаємо фактичних причин смерті. Тобто це насильницька смерть чи ні? Чи пов'язана наявність тілесних ушкоджень з наїздом поїзда? По-друге, тільки на третю добу батьків визнали потерпілими. Та й то, завдяки тому, що почали палити шини і люди почали обурюватися".

За словами адвоката, характер травм дитини вказує на те, що в останні хвилини життя Дениса Чаленка жорстоко побили.

"Я оглядав труп цієї дитини. Там були тілесні ушкодження, які вказують на те, що його жорстоко били. Крім того, ці тілесні ушкодження були отримані за життя, тому що щелепи були дуже сильно стиснуті. І є такий момент, що у нього витекли очі", - додає Білик.

Розставити всі крапки на "і" могла б судмедекспертиза, яких було декілька: дві судово-медичні (одну провели в Києві), а також судово-цитологічна і судово-імунологічна (дослідження крові на місці події).

Однак родичі Дениса Чаленка запевняють, що досі так і не отримали жодних результатів експертиз.

"Ми про їхні результати нічого і не знаємо, - скаржиться батько загиблого хлопця Віктор Чаленко. - Скільки ми в Прилуках вже ходимо добиваємося, щоб дізнатися результати цієї експертизи... Але нам ніхто нічого... Ми на Київ відвезли тіло. У дитини не було найважливіших кісток. Ключиця була зламана, ніс перебитий, під очима синці, нога одна повністю перебита, з неї кістка витягнута і половини черепа не було".

До речі, відсутність фрагментів тіла загиблого підлітка під час проведення другої судмедекспертизи, на думку адвоката і родичів Дениса Чаленка, може вказувати на те, що в поліції намагаються приховати справжні причини події.

"Коли проводилась друга судово-медична експертиза, батько за свої гроші наймав авто і віз тіло сина в Київ. Це абсурд і це не нормально. Але це моральний аспект. Що стосується юридичної сторони питання, то цікаво, яким чином можливо було провести повторну експертизу, не витребувавши частини кісток черепа і лівої ноги, де був перелом? - дивується Білик. - Але ж саме за цими фрагментами можна було визначити механізм нанесення травми, під яким кутом було завдано удару, з якою силою і навіть яким предметом: або це був дійсно наїзд поїзда, або це була травма, отримана при падінні і ударі на шляхову милицю, або все ж було завдано удар зверху вниз якимось предметом".

У Прилуцькому відділенні поліції просять все ж дочекатися результатів експертиз."Якщо їх (результати експертиз, - ред) не оприлюднюють, значить вони ще не готові. Коли будуть готові, то їх оприлюднять", - пояснили в місцевому відділенні поліції.

Але є цікавий нюанс: як запевняє адвокат, незважаючи на відсутність офіційних даних експертиз, місцеві копи вже говорять про те, що в момент загибелі 14-річний Денис Чаленко був серйозно п'яним.

"Завдяки нашим співробітникам поліції зараз поширюються чутки, що дитина нібито була в стані сильного алкогольного сп'яніння, - додає Володимир Білик. - Батькові сказали, що у дитини в крові знайшли 3,2 проміле. Але така кількість алкоголю, особливо для дитини 14-ти років, означає, що вона просто б лежала на землі і нікуди не рухалася. Їй потрібно було б випити величезну кількість алкоголю. Першим на місці огляду тіла дитини був фельдшер швидкої допомоги. Я особисто з ним спілкувався, і він жодного разу не згадав, що від дитини був запах алкоголя. Відповідно, правоохоронці щось приховують і розпускають чутки, щоб підкріпити свою версію".

"Він не вживав, повірте мені, - додає Віктор Чаленко. - Це ідіотизм. Просто слів немає. Якби він випив грам 250-300 горілки, його б просто розірвало, він би взагалі з місця не зійшов".

Версії

Поки версія про те, що загибель Дениса Чаленка наступила в результаті нещасного випадку, розглядається поліцією як основна.

"Але навіть якщо припустити, що це був нещасний випадок, чому поліція досі не розповіла про маршрут пересування дитини? - нарікає адвокат Володимир Білик.

- Адже якщо ми знаємо маршрут пересування дитини, то по ньому ми можемо відстежити і час його пересування. А якщо ми знаємо час, то можемо встановити, коли саме могла настати смерть і в якому місці. І це вже наводить на думку, що вони щось приховують, наприклад, покривають своїх співробітників, які могли бути причетні до вбивства дитини".

Втім, тимчасовий виконувач обов'язків начальника Прилуцького відділення поліції Сергій Сторожук зазначав, що вбивство також розглядається поліцією як одна з робочих версій.

"Це вбивство, - впевнений Віктор Чаленко. - Дитину вбили, принесли і поклали на залізничні колії. Його десь зустріли і вбили. Але немає ні записів, ні камер нічого. Начебто дитина розчинилася або летіла по небу. Однозначно камери вже зачищали".

Хто саме міг бажати смерті підлітка і навіщо копам його покривати, рідні загиблого сказати не можуть. У ЗМІ звучали припущення про те, що у Дениса Чаленка міг статися конфлікт з сином місцевого судді. Однак в прес-службі Прилуцького суду Чернігівської області цю інформацію назвали недостовірною.

"Син мені показував листування в телефоні. Йому писали, що голову розіб'ють, вб'ють... Там ніби як через дівчину все", - каже батько загиблого.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення