Духовна семінарія та тюрма: все, що відомо про луцького терориста та його нові вимоги

Ріс у родині інтелігентів, навчався у духовній семінарії, після першого 6-річного ув'язнення вийшов на волю у 24 роки. Вимагає, аби олігархи та топ-чиновники, очільники судів, міністерств, церков визнали себе "терористами в законі", та щоб якомога більша кількість ЗМІ приїхали на місце події.

Духовна семінарія та тюрма: все, що відомо про луцького терориста та його нові вимоги

Сьогодні вранці у центрі Луцька чоловік зі зброєю і вибухівкою захопив автобус з пасажирами. Він сам повідомив про це о 09.25 в поліцію, а свої вимоги опублікував в соціальних мережах - Twitter і Facebook.

Близько 13.30 сторінка чоловіка у Facebook була видалена (так само нині не можна переглянути аккаунти терориста у Twitter та YouTube). У соцмережі він називав себе Максим Собатнік, а як улюблену цитату вказав фразу: "Не бійся нічого!".

Facebook Максима Собатніка (Максима Плохого, Максима Кривоша)

Очевидно, що "Максим Плохой" - його псевдонім. Втім, справжнє ім'я людини, яка захопила автобус із заручниками, невідомо. За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, поліція наразі встановлює особу злочинця. У місцевих ЗМІ пишуть, що терористом є Кривош Максим Степанович. Офіційно він прописаний в Дубно, відсидів кілька термінів в місцях позбавлення волі. Зі слів людей, які його опізнали, чоловік справляв враження адекватної людини, щоправда дивакуватої. Він часто міняв номери телефонів і мало говорив про себе конкретної інформації.

Вчився у духовній семінарії, у 18 років опинився у в'язниці, видав книгу

За даними у Facebook, чоловік, який захопив автобус, народився 6 листопада 1975 року у Львові, де й проживає. Втім, за даними видання Страна, він жив у Луцьку на вулиці Львівській. Жителі Луцька кажуть, що чоловік є переселенцем.

Як повідомили у Департаменті карного розшуку, чоловік, який захопив автобус із заручниками в центрі Луцька, перебував на примусовому психіатричному лікуванні. Він уже двічі стріляв у бік правоохоронців.

Facebook чоловіка небагатослівний, на сторінці лише уривки з його книги "Філософія злочинця", цитати відомих людей, вірші, жодних записів від себе або ж про себе, а у друзях лише 4 людини.

Більш активно він наповнював сторінку Вконтакте. У стрічці соцмережі, так само як і у Facebook, цитати відомих людей, вірші, від себе - жодної фрази. Зокрема, він цитує Франца Кафку, Льва Толстого та інших філософів. У друзях терориста - багато росіян з Москви та Петербурга. Судячи з уподобань, цікавиться YouTube-каналами Михайла Ходорковського та Юрія Дудя, а також відеолекціями про філософію.

Терорист, який тримає заручників в автобусі у центрі Луцька, є автором книги "Філософія злочинця", випущеної у 2014 році. Тираж книги: 400 екземплярів, 560 сторінок. У книзі він, зокрема, описує своє перебування у в'язниці, а також ділиться поглядами на життя.

Як пише "Сила правди", книга видана у Луцьку видавництвом "Волиньполіграф". Про це підтвердила телефоном директорка друкарні Жанна Гадяк. Жінка каже, що про друк книги чоловік домовлявся особисто. Тоді у 2014 році він також представився Максимом Плохим. Сплачував за послуги через банк на рахунок фізособи, тож інформація про це не збереглася. Щодо змісту книги, то Жанна Гадяк відповіла наступне:

"Ці тези написав не він, це все цитати. Він казав, що він сидів і він це описав в книзі. Це книжка в авторській редакції і ми її не редагували".

З книги відомо, що:

  • ріс у родині інтелігентів, проте в дитинстві надивився бойовиків і "вирішив стати крутим". Тож в 11 класі його затримали на ринку з рушницею, проте завдяки зв'язкам батька справу закрили;
  • навчався у духовній семінарії, але за кілька місяців розчарувався у церкві (можливо, це вплинуло на те, що він часто цитує різні релігійні тексти);
  • був засуджений на вісім років позбавлення волі за створення і керування бандою, покарання відбував на Львівщині;
  • після першого шестирічного ув'язнення вийшов на волю у 24 роки.
"Досьє моїх подвигів, зібране ментами, дозволило суду впаяти мені, 18-річному, шість років позбавлення волі. Це був мій перший термін, який я відсидів до дзвінка", - розповів він у книжці.

Уривки з книги "Філософія злочинця"

Книгу з епіграфом "Що таке Свобода? Рай. Як в нього потрапити? бути Злочинцем" він присвятив "усім, хто зміг полюбити себе".

Судячи з уривку з книги Максима Плохого, він сидів у в'язниці під Дрогобичем. Це колонія в Львівській області для злочинців, які отримали свій перший термін.

"Просидівши під слідством на малолітці два місяці, я вийшов під підписку про невиїзд. І одразу ж приступив до здійснення мрії стати авторитетним і багатим, звісно ж, злочинним шляхом … У 17 років я був ватажком банди ... Досьє моїх подвигів, зібране ментами, дозволило суду впаяти мені, 18-річному, шість років позбавлення волі. Це був мій перший термін, який я відсидів до дзвінка. Російська мова хоч і багата, але підібрати слова для опису почуття 18-річного пацана, який потрапив на зону, важко. Страх, каяття, злість, ненависть - це інгредієнти коктейлю, який кипів тоді в моєму серці. Зигмунд Фрейд з глузду з'їхав би, якби взявся аналізувати мій стан. Перші два роки у виправній колонії міста Дрогобича були страшними. За відмову від прибирання приміщення барака я регулярно потрапляв в 17-й штрафний ізолятор, де менти били до напівсмерті. Припинити це можна було двома способами: взяти віник в руки або дати хабар адміністрації, щоб мене не чіпали. Перше було принизливо, а тому неприйнятно, ну а грошей у мене не було... ", - пише автор.

У 2015 році чоловік також мав проблеми з законом.

"У п'ятницю 13-го завітали пси системи з ордером на обшук; кажуть, що машина, на якій вчинили злочин і яку знайшли спаленою, належить мені. Той факт, що моя машина (схожа на згорілу) стояла і стоїть в гаражі, їх не цікавив. Вилучили все, що хотіли, "на експертизу". Мене теж вилучили та до вечора допитували. Я знаю, що весь цей цирк через мою книгу. "Занадто розумний" - відповів один з псів на моє запитання про причини обшуку", - писав тоді Максим.

Вимоги луцького терориста

Чоловік висунув свої вимоги до влади і силовиків, а родичів заручників просить пересилати свої вимоги журналістам.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що терорист вийшов з ним на зв'язок. Терорист вимагає повної уваги від журналістів, аби якнайбільша їх кількість приїхала на місце події.

Крім того, терорист хоче, щоб колишні та чинні представники влади, включаючи Ігоря Коломойського, Рината Ахметова, Арсена Авакова, Петра Порошенка, Віктора Пінчука та інших, а також керівники СБУ, судів, міністерств, церков усіх конфесій виклали в YouTube відео, де визнають себе "терористами в законі". Президента України Володимира Зеленського він попросив записати відеозвернення з текстом: "Фильм "Земляне" 2005 года. Смотреть всем".

"Моя смерть вибухам не перешкода. Тому, правда з вуст 24-х врятує життя сотням. З днем антисистеми. Не обманюйте себе. Святкуйте правду", - заявив терорист.

Згодом на пресбрифінгу у Луцьку міністр МВС Арсен Аваков спростував інформацію про те, що Максим Кривош мав проблеми з психічним здоров'ям.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення