​Генерал СБУ: Після справи «діамантових прокурорів» зрозумів, що волі для боротьби з корупцією немає

Співробітників СБУ, які мали відношення до реалізації справи «діамантових прокурорів», звільнюють, а самі прокурори-хабарники і досі на волі.

​Генерал СБУ: Після справи «діамантових прокурорів» зрозумів, що волі для боротьби з корупцією немає

Реальної політичної волі щодо боротьби з корупцією в Україні немає. Про це у інтерв’ю «Апострофу» заявив екс-перший заступник голови СБУ, начальник Головного управління «К» генерал Віктор Трепак.

«Вже як перший заступник голови-начальник главку «К» СБУ я зустрічався з президентом Порошенко у службових питаннях. Останньою була зустріч в кінці жовтня минулого року після мого виступу на антикорупційному парламентському комітеті, на якому було заслухано справу «діамантових прокурорів». Ця зустріч стала для мене вирішальною. Вона, а також ряд інших обставин дали мені чітке розуміння того, що реальної політичної волі щодо боротьби з корупцією в Україні немає», - розповідає генерал СБУ.

За словами Трепака, він також зрозумів, що працювати так, як того вимагає закон, і так, як він хотів і вміє працювати, йому просто не дадуть.

«А працювати за правилами, які мені нав'язували і які йшли врозріз з моєю позицією, я не хотів. Як то кажуть: служити готовий, але не прислужувати», - резюмує екс-перший заступник голови СБУ.

Також Трепак зазначив, що збувається його прогноз щодо звільнення новим керівником Главку «К» Павлом Демчиною співробітників СБУ, які мали відношення до реалізації справи «діамантових прокурорів».

«Цей процес йде - звільнений від займаної посади співробітник СБУ, який був старшим групи, що проводила обшук у Корнійця. Фактично відсторонений від службових справ мій заступник, який керував операцією із затримання одного з «діамантових прокурорів». Є подання про звільнення з займаних посад інших співробітників Главку «К», які працювали у справі «діамантових прокурорів». Тобто все підтверджується і все робиться за схемою, яку застосував Шокін до прокурорських працівників, які починали розслідування справи «діамантових прокурорів». Тільки в Службі це робиться не нахрапом, а більш «делікатно» - незважаючи на зміну обставин і громадський резонанс. У той же час альянс Шокін-Демчина зберігається, оскільки вони мають загальні інтереси і міцну «прив'язку» до одного центру впливу», - розповів Трепак.

Нагадаємо, що розслідування справи «діамантових прокурорів» тягнеться вже більше року. 20 вересня на суд у цій справі взагалі не з'явився жоден свідок.

Прокурорів Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця затримали 6 липня 2015 року в будівлі Головного слідчого управління Генпрокуратури за підозрою у вимаганні хабара. Під час обшуків вдома у Шапакіна було вилучено 400 тисяч доларів, а в Корнійця - значну кількість ювелірних виробів, 65 діамантів і автомат Калашнікова.

Не дивлячись на те, що у червні один зі свідків розповів, як його фірма передавала хабар у $200 тисяч «діамантовим прокурорам», вже у липні суд скасував арешт майна Олександра Корнійця. Також у липні суд відпустив під заставу як заступника голови слідчого управління Генпрокуратури Володимира Шапакіна, так і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Застава обох підозрюваних у хабарництві склала 3,2 млн грн.

Володимир Шапакін і Олександр Корнієць

 Олександр Корнієць

Розслідування «Надзвичайних новин» показало, що діаманти, вилучені у екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, виявилися німими свідками ще більш великого злочину. На редакцію програми навіть намагалися вплинути, аби матеріал не вийшов у ефір.

Журналісти виявили, що кілька років тому в українського бізнесмена-ювеліра співробітники міліції і прокуратури провели обшук і вилучили гроші та коштовності на мільйони доларів: діаманти, золото, колекційні монети, ювелірні вироби. Як виявилося, журналісти потягнули нитку, яка веде до величезного злочину, в якому замішані набагато більша кількість співробітників правоохоронних органів, зокрема слідчих МВС і прокуратури.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення