Їжа біля каналізації та грибок на стінах: в яких умовах лікуються душевно хворі на Сумщині (відео)

У відділенні Сумської обласної психлікарні №2 семеро людей дістали пневмонію, ще одна жінка померла, а їжу тут готують просто біля каналізації, стіни психлікарні всі в грибку. Зате на фоні цього всього зубожіння яскраво контрастує кабінет головного лікаря.

Їжа біля каналізації та грибок на стінах: в яких умовах лікуються душевно хворі на Сумщині (відео)

Ще тиждень тому з відділення Сумської обласної психлікарні №2 евакуйовували хворих через смертельно низьку температуру в палатах. Семеро пацієнтів у нелюдських умовах дістали пневмонію, одна жінка померла. Тож на керівницю закладу відкрили кримінальне провадження, хоч вона все заперечує.

«Дідусі 60-річні хворі, вони на мене кажуть мама. Найдорожча ціна, коли в тобі, в керівнику, вони бачать мамочку, вони бачать захист», – каже головний лікар Сумської обласної спеціалізованої психлікарні №2 Лілія Неофітна.

Інна відправила сина на лікування з депресією, а забрала з гострими психічними розладами.

«З синяком його забрала, і з лишаєм, і німого забрала із оцієї лікарні», - розповідає матір душевно хворого Інна.

Жінка переконує: її сина закатували у психлікарні, бо він був у палаті з небезпечними для нього пацієнтами.

«Всі вони грязні, постіль грязна, і цілу ніч його бив по голові чоловік. Я пізніше дізналась, що він був малоумний», - каже матір душевно хворого Інна.

Ці приміщення будували ще у 20-х роках минулого століття у якості бараків для малолітніх злочинців. Під час Другої світової війни тут був концтабір, а з 1954-го року тут лікують.

Ось у таких умовах тут готують їсти хворим. Просто біля каналізаційного стоку стоїть відро з почищеною картоплею. Це буде пюре на сніданок.

Стіни в палатах від вологи роз’їдає грибок, а на фоні цього зубожіння різко контрастує кабінет головного лікаря.

«Цей кабінет я робила за рахунок премії, яка була видана, і я сюди вклала гроші свої», - каже головний лікар Сумської обласної спеціалізованої психлікарні №2 Лілія Неофітна.

Ще в червні нелюдські умови лікування зафіксувала перевірка уповноваженого президента з прав людини і дали приписи керівництву області виправити недоліки.

«Легше все знести і побудувати нове, щоб воно відповідало даному часу. Там бараки, там є суб’єктивні причини. Скільки треба потратити всього і скільки все це буде коштувати для нас, ми ж повинні гроші теж рахувать», - говорить голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

180 мільйонів гривень держава виділила на будівництво нового психо-неврологічного диспансеру у Сумах. Однак переводити душевно хворих у нормальні умови не поспішають. Замість них у будівлі планують розмістити відділення обласної клінічної лікарні, а психічно хворих знову відправити у старі приміщення.

Люди зібрали підписи, щоб новий психдиспансер використовували за призначенням і права душевно хворих були враховані і взяті до уваги. З відповідним листом люди звернулися до Міністра охорони здоров’я. Та останнє слово у цій справі за обласними депутатами. Спеціальні комісії оглянули умови у всіх чотирьох психлікарнях Сумщини і вже на сесії, яка відбудеться 24 лютого, винесуть рішення кого й куди переселяти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення