​«Ювелірна робота» ГПУ: дрібниці видають за перемогу, а про VIP-пограбування на 2,5 млн євро мовчать

Історія про те, як дрібних підприємців «кошмарять», а справжніх бандитів просто відпускають на волю.

​«Ювелірна робота» ГПУ: дрібниці видають за перемогу, а про VIP-пограбування на 2,5 млн євро мовчать

Генеральна прокуратура відзвітувала про викриття «сірих» ювелірів, які зекономили 150 мільйонів гривень на податках. Але ось вже два роки як замовчує, чому до сьогодні не розкрито пограбування всесвітньо відомого ювелірного салону у центрі Києва. Нагадаємо, у серпні 2014-го правоохоронці, проводячи «обшук» у бутіку «Graff», винесли коштовностей на 2,5 мільйони євро. Ані замовник, ані виконавці злочину не покарані, хоча фігуранти справи зафіксовані на відео. У ході слідства вдалося повернути майно лише на 4,7 млн грн.

На ювелірів влаштували облаву

На своїй сторінці у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про широкомасштабну операцію ГПУ, столичної податкової міліції та Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України.

«На території 18 областей було викрито схему ухилення від сплати податків орієнтовно на 150 млн грн при виробництві та реалізації ювелірних виробів», - написав Луценко.

За його словами, правоохоронці вилучили ювелірних виробів на суму 500 млн грн, понад 200 банківських карток ФОП, які використовувалися для отримання готівки, документи «чорної» бухгалтерії, чорнові записи про схеми злочинної діяльності.

На малий бізнес тиснуть, а великий – просто не захищають

Якщо порівняти попередню інформацію про те, що викриття «сірих» ювелірів, які зекономили 150 мільйонів гривень на податках, це ледь чи не перемога, то виходить, що вкрадені коштовності на 2,5 мільйони євро – дрібниці. Адже розслідування гальмується, а відповіді на запити журналістів або ігноруються, або просто без інформативні.

Раніше журналісти «Надзвичайних новин» надсилали запит до Феміди, але судді так і не відповіли. В Генпрокуратурі на запит відреагували, але відповідь прокурорів схожа на звичайну відписку – з сухою констатацією фактів та оперуванням юридичними термінами.

Зокрема, у відповіді повідомляється, що у кримінальних провадженнях повідомлено про підозру усього десяти особам, з яких на момент вчинення злочину двоє були прокурорами, семеро – працівниками органів внутрішніх справ, та одній цивільній особі (понятий).

«За наслідками досудового розслідування пред’явлено цивільний позов на суму 26 млн грн та накладено арешт на майно обвинувачених на загальну суму 1 млн грн. При цьому викрадені ювелірні вироби та інше майно на суму 4,7 млн грн повернуто у ході слідства. На даний час триває судовий розгляд. Також Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження за фактом таємного викрадення чужого майна співробітниками ВШР «Сокіл» УБОЗ ГУ МВС України в м. Києві та перевищення службових повноважень останніми та керівництвом Печерського РУ ГУ МВС України в м. Києві. На цей час досудове розслідування триває», - йдеться у відповіді Генпрокуратури.

Відео «обшуку» бутіка «Graff», яке перетворилось у найгучнішу крадіжку в історії кримінальної України, стало хітом на YouTube.

Обличчя грабіжників, серед яких – співробітники прокуратури, міліції Печерського району та бійці спецпідрозділу «Сокіл» – зафіксовані на відео. Жоден з них до сьогодні не знаходиться за гратами.

То ж чекаємо, коли Юрій Луценко так само, як про викриття дрібних ювелірів-ФОПників, які ухиляються від сплати податків, відзвітує про розслідування найгучнішої крадіжки в історії кримінальної України, і розповість: куди поділись вкрадені коштовності, чому перевертні в погонах, які ховали коштовності у кишені і виносили з бутіка, досі на волі, і найголовніше – чому організатори пограбування залишились за лаштунками.

Більше про фігурантів справи, яких спочатку заарештували, а потім випустили під заставу у 365 тисяч гривень, читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Випробування для Луценка: хто з друзів сяде за розбій у бутіку «Graff»?

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення