Керівник портів Райвіс Вецкаганс «засвітився» в корупційному скандалі у Лондонському суді (документ)

Новий в.о. керівника Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс свого часу був звинувачений в участі в корупційних схемах. Ціна питання – понад 5 мільйонів доларів.

Керівник портів Райвіс Вецкаганс «засвітився» в корупційному скандалі у Лондонському суді (документ)

Українські «реформатори» продовжують запрошувати на владні посади іноземців. Останнє таке призначення відбулося взагалі без конкурсу. Мова йде про надання посади виконуючого обов'язки керівника Адміністрації морських портів України Райвісу Вецкагансу, громадянину Латвії.

Звісно, міністр інфраструктури України Володимир Омелян представив латвійця, який в сфері транспорту працює більше 16 років, як ефективного менеджера. А втім, на батьківщині Вецкаганс встиг побути фігурантом судової справи про шахрайство в обсязі більш ніж 5 мільйонів доларів. Справа розглядалась у Королівському суді Лондона. Про це українські посадовці вирішили змовчати.

Райвіс Вецкаганс і корупційний скандал

Як вдалося дізнатися, ліберійська корпорація Латмар холдінгс – дочірня компанія Латвійської судноплавної компанії (далі – ЛСК, - Ред.) – подала позов проти, зокрема, колишнього топ-менеджменту ЛСК і двох компаній про розкрадання понад 5,2 мільйонів доларів. Провадження було відкрито на підставі позовної заяви ще 5 липня 2011 року.

Відповідачами виступили віце-президенти ЛСК Андріс Лінус та Райвіс Вецкаганс, а також голова юрдепартаменту Лскедвінс Берзінс. У навмисному заподіянні збитків компанії звинувачували також інших колишніх топ-менеджерів.

Згідно з рішенням першої інстанції, між компанією Латмар і компанією Аріндал Бетейлігунгсвершалтінгс ГМБХ (Аріндал) (зареєстрована в Австрії) заднім числом було укладено фіктивний консалтинговий договір. Латмар за цей договір заплатила 4,8 млн доларів. У цій шахрайській схемі фігурує прізвище Лінуса.

У іншій схемі фігурує Берзінс. Між Латмар і компанією Медіа Фокус Лімітед («Медіа Фокус») (зареєстрована в Англії) заднім числом було укладено фіктивний договір про надання консультаційних послуг. За це Латмар заплатила 420 тисяч євро.

У судовій справі йдеться, що справа Латмара полягає в тому, що апелянти змовилися між собою та з іншими, щоб викрасти кошти у компанії під прикриттям фіктивних консультаційних договорів.

Суд встановив, що Медіа Фокус і Аріндал є фіктивними компаніями. Наприклад, у другій статутний капітал становить лише 2 фунти стерлінгів.

Рішенням першої інстанції позов задоволено, вирішено з відповідачів стягнуті кошти, отримані шахрайським шляхом. Окрім цього, рішенням апеляційної інстанції відповідачів Лінуса, Вецкаганса та Берзінса, зокрема, зобов’язано відшкодувати витрати, понесені позивачем за участь у апеляційній інстанції в сумі 100 тисяч фунтів стерлінгів. Відповідачі, звісно ж, оскаржили рішення.

На батьківщині Вецкаганса неодноразово звинувачували в різних махінаціях і участі в корупційних схемах. За даними ЗМІ, у 2015 році ця ситуація вирішилася мирно, і ніхто за ґрати не відправився.

Латвійська преса також пов'язує Вецкаганса з беззмінним мером Вентспілса Айварсом Лембергсом, одним з найбагатших людей Латвії, у якого чимало проблем з законом.

Чим займався Вецкаганс до того, як потрапити в Україну

Райвіс Вецкаганс раніше обіймав посади члена правління, віце-президента АТ «Латвійське пароплавство», члена правління найбільшого портового терміналу для обробки насипних і генеральних вантажів в країнах Балтії «Rigas Centralais Terminals», голови правління ТОВ «Riga Container Terminal».

Зараз він очолює компанію Banga Ltd, яка займається виготовленням і продажем консервованих шпротів, салаки, сардин і інших морських продуктів.

Як зазначається у профілі Linkedin, до цього Райвіс Вецкаганс 7 місяців працював комерційним директором Fenix LLC на портовому терміналі «Бронка» у Санкт-Петербурзі. Раніше Вецкаганс очолював ТОВ «Ризький центральний термінал» та «Ризький контейнерний термінал».

Володимир Омелян: У Райвіса Вецкаганса немає в Україні зв'язків

Міністр інфраструктури перед тим, як змінити керівництво Адміністрації морських портів України, зазначив: «АМПУ залишається прикладом неефективності, корупції і зловживань».

Більше того, Омелян напередодні призначення нового керівника заявив про намір перенести центральне управління АМПУ з Одеси в Київ з метою відновлення на підприємстві державного контролю.

«АМПУ з державного підприємства перетворилася в бізнес кількох осіб. Знаходяться в Одесі і творять, що хочуть. Цьому край. Переносимо АМПУ в Київ, відновлюємо державний контроль, наводимо лад», - зазначив голова Мінінфраструктури.

Один з основних профілів діяльності АМПУ – це проведення днопоглиблювальних робіт в морських портах України.

Враховуючи, що ця діяльність останні 2,5 роки супроводжується численними скандалами, ймовірно, що Вецкагансу з його «досвідом» буде чим зайнятися в Україні.

Втім, міністр інфраструктури запевнив, що Вецкаганс не має в Україні політичних, ділових або будь-яких інших зв'язків.«Це, звісно, не є 100-відсотковою гарантією, але ризиків, що новий керівник буде працювати ще на когось, крім держави, значно менше. Я особисто вірю і вболіваю за Райвіса і сподіваюся, що йому все вдасться», - повідомив чиновник, додавши, що в Україні практично неможливо знайти фахівця, який був би відповідальним і порядним висококласним професіоналом з нульовою толерантністю до корупції.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення