​Купи смерть: у яких фруктах і овочах живуть нітрати і пестициди? Рейд по маркетам і ринкам (відео)

Змова продавців – проти покупців. Які овочі та фрукти – отруйні? Запитання, що ставить кожен, хто купує свіженькі вітаміни – гарні та ароматні настільки, що встояти важко. От тільки про ймовірну небезпеку думаємо потім, коли раптом опиняймося з усією родиною під крапельницями на лікарняних ліжках. Через те, що цю смакоту рясно поливають нітратами. Скоріше продати, більше заробити – саме так на прилавках ви можете зустріти навіть смерть під маскою полуниці.

​Купи смерть: у яких фруктах і овочах живуть нітрати і пестициди? Рейд по маркетам і ринкам (відео)

Провідний фахівець держпродспоживслужби міста Києва Алла Кіт розповідає, що на лабораторних тваринах доведено: фрукти та овочі з нітратами можуть викликати онкологічні захворювання.

Свіжі овочі та фрукти можуть вкласти на лікарняне ліжко, а то й навіть звести в могилу. Марина разом зі своєю 4-річною донькою Алісою з'їли усього кілька ягід полуниці, і одразу ж опинилися під крапельницею.

«Нудота, блювота і все супутнє. Ми очищали шлунок. Лікар сказав, що це не шлунковий грип. Тому що немає симптомів. Це отруєння», - розповіла Марина Петушкова, яка отруїлася полуницею.

Що ж це за такі нітрати, які можуть з легкістю вас вибити із звичного життя? Взагалі-то вони є в усіх рослинах, і коли кількість в нормі, для людського організму – не шкідливі. Отрутою вони стають тільки тоді, коли вміст нітратів значно перевищує норми. Наприклад, якщо з'їсти декілька таких апельсинів за раз, то можна одразу їхати до лікаря. Адже з'явиться блювота, біль у животі, збільшиться печінка знизиться артеріальний тиск, похолодіють кінцівки, посиніють нігті, губи та обличчя, настане слабкість, сонливість, заболить голова, з’явиться шум у вухах. А якщо й це вас не змусить набрати 103 – чекайте втрати свідомості.

«Ті, що не розсмокталися в ротовій порожнині, закінчують свій процес всмоктування у шлунку та кишечнику. Для малесеньких діток від 2 до 4 місяців небезпечний вміст нітратів перевищений, і дитинка може задихатися», - каже провідний фахівець держпродспоживслужби міста Києва Алла Кіт.

А потім і взагалі – померти. Ось так через бажання нагодувати сина або дочку чимось корисним, можна отримати велику біду. Тож дітям вживати нітрати взагалі не можна. А от для дорослих є норма.

«Норма, встановлена Всесвітньою організацією здоров'я, становить 5 міліграм нітратів на кілограм маси. Тобто якщо людина важить 70 кілограм, то допускається 350 міліграм з'їсти нітратів», - пояснив завідуючий лабораторією Кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Олексій Тарасенко.

Відтак, знімальна група «Надзвичайних новин» під виглядом звичайних покупців вирушає рейдом магазинами – шукати нітрати. Аби знати, де не треба купляти небезпечні продукти. Саме магазини завдяки спалахам ботулізму довели: на прилавках може продаватися смерть.

В магазин журналіст прийшов з нітратометром. І виявляється: молода морква – отруйна, редька – теж, шокує нітратометр і кавун. Адміністратор магазину каже: «Зараз ми приберемо, і я подивлюсь на якість товару».

Працівники магазину швиденько прибирають і кавун, і моркву, і редьку.

«Як пересічний громадянин можу подивитись сертифікат на капусту та моркву?», - запитує журналіст. На що отримує позитивну відповідь.

Але якщо товар із прилавку прибирають за лічені секунди, то з сертифікатом якості – не поспішають. Вочевидь, розрахунок на те, що допитливі покупці підуть. Утім, зрештою сертифікат показують.

«Постачальник привозить, з поставкою протоколи випробування», - пояснює працівник магазину.

Але чи та це партія – невідомо. Як невідомо й те, коли і як продукти моніторить Держспоживслужба? Невже вона не торкається потенційно небезпечних овочів та фруктів?

«У нас на сьогоднішній день відповідальність та безпечність та якість харчових продуктів покладено на товаровиробника. І на сьогоднішній день в супермаркеті має бути згідно тих вимог. І кожен супермаркет сам прописує той перелік документів, які забезпечать безпечність цих продуктів у його супермаркеті», - розповів заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби Києва Олександр Овчаренко.

Виходить, правила контролю магазин складає сам для себе? Ви про це знали? А ми з вами, виходить, купуватимемо будь-яку отруту?

Якщо ж такий безлад у магазинах, то що ж тоді – на базарах, стихійних ринках та ярмарках? З нітратометром знімальна група «Надзвичайних новин» відправляється й туди. Продавці всі як один демонструють сертифікати.

Те, що з домашнього городу – в межах норми. Та все на цьому ринку – до пори, до часу. Знайшли і сумнозвісну полуницю з хімічною начинкою. Чоловік, який її купив, вертати назад не став. Чека в нього немає, і довести свої права нереально. Тому ягоди вирішив просто викинути, аби вберегти своє здоров’я.

Та українські вчені називають ще одне страхіття, що живе в овочах. Це – пестициди. Саме ними обробляють надпопулярну в Україні картоплю, а потім, продаючи, кажуть: «Це все – домашнє». Пестициди взагалі-то – для шкідників, щоби не псували плоди. Та вбиваючи паразита, ця хімія може вбити й людей.

«Для захисту від колорадського жука використовує хімічні речовини. Але у неї немає в розпорядженні сучасної техніки, яка б чітко дозувала і правильно вносила б і так далі. Тому віничок, оприскувач, прийшла внесла 10 кратну дозу, а залишок у бульбі залишився», - каже завідуючий Кафедрою агрохімії та якості продукції рослинництва Віктор Бикін.

І саме те, чим поливали листя, опуститься під землю – до самого плоду. Тому що хтось аж надто поспішає скоріше виростити і дорожче продати. Тож рання купівля овочей та фруктів цілком може загрожувати вашому самопочуттю. І, нажаль, в нашій державі якісно проконтролювати, чи отруйні продукти опиняються на прилавках, просто нікому. Держава добре засвоює прибутки й податки громадян. А ось за те, що солодка черешня чи абрикос можуть бути останніми у вашому житті, наглядові органи радісно переклали відповідальність саме на вас.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення