Лещинський Віктор Петрович - Академія будівництва України вимагає у держави «не вбивати» робітничі кадри

Відбулось засідання Президії Академії будівництва України, на якому обговорили питання підготовки робітничих кадрів

Лещинський Віктор Петрович - Академія будівництва України вимагає у держави «не вбивати» робітничі кадри

Відбулось засідання Президії Академії будівництва України, на якому обговорили питання підготовки робітничих кадрів. Академія будівництва звернеться до керівництва країни з вимогою вирішити цю проблему.

У четвер, 22 червня, відбулося засідання Президії Академії будівництва України. Лейтмотивом зібрання стало обговорення шляхів вирішення питання забезпечення будівельної галузі робітничими кадрами та фахівцями середньої ланки. В АБУ вважають надважливою проблему підготовки рядових співробітників у будівельній галузі.

«Освіта є основою будь-якої галузі та будь-якої діяльності. Саме тому ми пропонуємо альтернативний підхід в освіті фахівців будівельної галузі. Ми вважаємо, що процес підготовки кваліфікованих кадрів має ґрунтуватись на створенні принципово інших навчальних закладів в усіх регіонах України. Необхідно об’єднувати разом навчальні заклади І-ІV рівнів акредитації, взявши за основу європейський досвід, щоб молода людина отримала якісну профільну освіту. Це дозволить залучати до підготовки кадрів високопрофесійних педагогів та скоротити термін навчання», - зазначив президент Академії будівництва України Іван Назаренко.

В ході засідання Президії свою думку висловлювали директори навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. За їхніми словами, саме ці навчальні заклади є основою стабільності галузі, базою робітничого потенціалу. У свою чергу представники будівельних компаній зазначили, що інженерно-технічними кадрами держава забезпечена в достатній мірі, чого не можна сказати про фахівців робітничих професій. Нині на будівельних майданчиках не вистачає малярів, арматурників, штукатурів, укладальників, монтажників, каменярів тощо.

«Сьогодні держава переклала функції утримання начальних закладів І-ІІ рівнів акредитації на органи місцевого самоврядування. Зрозуміло, що місцеві бюджети просто не готові до цього. Тому ми ризикуємо, що вже найближчим часом коледжі, технікуми та училища, які готують спеціалістів середньої ланки, будуть просто масово закривати через брак фінансування. Відповідно, виникне питання, хто працюватиме на будівництві? Адже кваліфікований архітектор чи інженер не буде виконувати будівельно-монтажні роботи. На мою думку, це питання має бути врегульоване на державному рівні», - вважає віце-президент Академії Віктор Лещинський.

Виступаючи перед присутніми радник президента АБУ, Голова ради директорів компанії «Укрбуд» Юрій Пелих зазначив: «Переконаний, Академія будівництва може стати локомотивом у вирішенні проблеми. Для цього нам потрібно використати усі можливі важелі впливу. Як відомо, членами АБУ є Герої України, тому заручившись їх авторитетом ми маємо відстоювати свою позицію в органах державної влади. Інакше освіта будівельна може просто зникнути».

Так, члени АБУ переконані, що керівництво країни своїми рішеннями може повність знищити робітничі кадри.

Будівельна галузь ризикує в майбутньому втратити кадровий ресурс. Тому в Академії планують активно залучати до вирішення цього питання всі громадські організації, що відносяться до будівельної сфери та ЖКГ. Відтак, члени Президії Академії будівництва України прийняли рішення звернутися зі своїми пропозиціями та напрацюваннями в даному напрямку до міністра освіти та міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Якщо їхню позицію не приймуть до уваги – разом з Героями України, членами АБУ, будуть іти на прийом до прем’єр-міністра України.

Прес-служба Академії будівництва України

м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 23

Академія будівництва України

тел.:044-592-22-00

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення