Людей в ТРЦ Кемерово просто вбили: сигнал про пожежу був, але систему оповіщення вимкнули (фото, відео)

Слідчий комітет РФ вже подає першу офіційну інформацію про пожежу у розважальному центрі Кемерова. Підтверджено, що були допущені серйозні порушення як при введенні торгового центру в експлуатацію, так і в процесі його роботи. Ба більше: за даними СК, співробітник приватного охоронного підприємства при отриманні сигналу про пожежу просто відключив систему оповіщення. Також підтверджено, що пожежні виходи було заблоковано. Результат - 64 жертви, які просто задихнулися і згоріли.

Людей в ТРЦ Кемерово просто вбили: сигнал про пожежу був, але систему оповіщення вимкнули (фото, відео)

Пожежа в торгово-розважальному центрі "Зимова вишня" в російському місті Кемерово розпочалася 25 березня близько 12.00 мск і триває досі. Місце займання вогню знаходилося на верхньому поверсі, де розташовувалися кілька кінозалів і дитячі ігрові зони.

У будівлі не спрацювала пожежна сигналізація. Багато відвідувачів магазину опинилися заблокованими всередині приміщень ТРЦ.

Пожежні змогли потрапити в усі приміщення лише за 12 годин після початку пожежі. Загальна площа пожежі 1500 кв. метрів, а на площі 600 кв. метрів обрушилася покрівля. Зокрема, у будівлі ТЦ завалилися два з трьох кінозалів - вони провалилися з четвертого на третій поверх.

Фото: ТАСС, Даніл Айкін

Фото: ТАСС, Даніл Айкін

Фото: ТАСС, Даніл Айкін

РИА Новости, Александр Кряжев

Жертви пожежі у ТЦ

Пожежа забрала життя 64 людей. "64 - це остаточна цифра", - повідомив міністр з надзвичайних ситуацій РФ Володимир Пучков.

За останніми даними, кількість постраждалих збільшилася до 52 осіб.

У списках зниклих безвісти – десятки людей, у тому числі десятки дітей. За словами глави МНС, тіла шести людей залишаються під завалами центру.

Джерело видання "Інтерфакс" в оперативному штабі на місці надзвичайної події повідомило, що для ідентифікації більшості жертв буде потрібна експертиза ДНК.

"Через значні пошкодження опізнати їх традиційним способом буде складно", - пояснює джерело.

Наразі тіла 17 із 64 загиблих опізнані.

Вранці поліцейські повідомили, що знайшли живими п'ятеро осіб з числа тих, кого вважали зниклими безвісти: трьох неповнолітніх, дівчину і хлопця. Але як з'ясувалося, вони не перебували на місці трагедії.

Рятувались, як могли

Як розповіли очевидці, люди були заблоковані на четвертому поверсі торгового центру і вибиралися з вогняної пастки як могли.

Кілька людей намагалися врятуватися, вистрибуючи з вікон. Люди внизу розтягли килими, але натомість ті, хто рятувався від вогню, падали на козирок будівлі.

Двоє - 11-річний хлопчик і 18-річний хлопець, які вистрибнули з вікон у спробі врятуватися - перебувають у важкому стані, решта - у задовільному.

Стрибок хлопчика потрапив на відео, зняте очевидцями. За інформацією батьківського комітету школи, де він вчиться, у пожежі загинули його батьки та молодша сестра.

Свідчення очевидців шокують: охорона ТЦ не пропускала дітей на сходи, що ведуть до виходу

Очевидці події стверджують, що охорона і співробітники торгового центру "Зимова вишня" поводилися неадекватно, і саме через їх дії кількість жертв збільшилася.

Мати однієї з дівчат, які знаходилися в ТЦ, розповіла, що її дочка не могла спуститися з четвертого поверху, де вже був дим, тому що охоронці не пускали їх на сходи. Через це почалася паніка і тиснява.

"Я запитувала: "Хто вас не пропускає?". Вони відповідають: "Охоронці, дядьки в формі". Говорили: "Йдете іншими сходами, в іншу сторону". Дівчата побігли іншими сходами. Їх і там зустріли охоронці, закрили прохід: "Ідіть по інших сходах". Вони до інших сходів, а там теж не пропускають. Дітей тиснули, там така паніка була", - розповіла Валентина Клопенко.

Інша ж дівчина вказала, що відвідувачів торгового центру не пускали рятувати дітей, обманюючи їх, що в приміщеннях нікого не залишилося.

"Я бачила, як хлопці виносили маленьких дітей. У мого хлопця шок. Вони намагалися зайти в кінотеатр, але співробітники "Зимової вишні" сказали, що дітей там немає. Хлопці на останньому диханні були, затискали ніс. Але виявилося, що діти були. Тобто їх обдурили. Вони могли б витягнути дітей!", - впевнена вона.

Цю інформацію, дії охорони, перевірятиме Росгвардія.

Відео пожежі в ТРЦ "Зимова вишня" у Кемерово: Увага! Моторошні кадри, нецензурна лексика

А втім, що б там не перевіряла Росгвардія, у мережу потрапило відео очевидців пожежі. Паніка всередині приміщення - страшна, дії охоронців так само зафіксовано.

Так виглядають кадри початку пожежі:

А ось те, що відбувалося потім:

Версія 1. У пожежі звинувачують дітей

У перші години після початку пожежі стало відомо, що займання, швидше за все, виникло в дитячій ігровій зоні поруч із кінотеатром.

Заступник губернатора Кемеровської області РФ Володимир Чернов заявив, що хтось із дітей міг підпалити поролоновий наповнювач у батутному басейні.

"Попередня версія, що у когось із дітлахів була запальничка. Попередня версія - в цій батутній кімнаті займання почалося з поролону в батутному басейні, який спалахнув, як порох", - сказав віце-губернатор родичам, що зникли безвісти.

Аніматор Євген, який працював у ТЦ, розповів, що причиною пожежі могли стати свічки, запалені на дитячому святі.

Розглядається також версія про несправну електропроводку.

"Фахівці вже приступили до вивчення можливих версій події. Найбільш ймовірними на початковому етапі вважають порушення при монтажі та обслуговуванні електромереж в будівлі торгового центру. Вони могли не витримати підвищеного навантаження, і можливо не мали високого ступеня захисту від перепадів напруги", - повідомило джерело в службах технічного нагляду регіону.

Версія 1. "Зимову вишню" підпалили асоціальні підлітки

У свою чергу джерело, близьке до головного офісу "Зимової вишні", стверджує, що причиною пожежі став підпал, і це бачив один із співробітників.

"Мені достовірно відомо, що співробітник ТРК побачив, як хлопці підпалили поролон. Він спробував загасити вогонь, але полум'я розповзлося майже моментально. Причому ці підлітки якраз врятувалися - співробітник їх вивів. І він давав свідчення співробітникам СК, описав, як ці хлопці виглядають", - повідомило джерело.

За його словами, четвертий поверх ТЦ останнім часом став місцем зустрічі асоціальних підлітків. Охорона не могла впоратися з ними, через що адміністрація "Зимової вишні" з квітня хотіла поміняти охоронне підприємство.

Також джерело підтвердило, що пожежна сигналізація не спрацювала, але спростував інформацію про те, що двері в кінозали були замкнені зовні під час пожежі. Він стверджує, що контролери встигли відкрити їх і повідомити про пожежу, але люди "виходили мляво".

Раніше Анна Заречнева, що знаходилася разом з рідними в кінотеатрі, написала в інстаграмі, що посеред сеансу двері відкрилися, і в них прокричали, що почалася пожежа. Після цього всі люди побігли в них, і виникла тиснява.

Її слова підтверджує Дмитро Хорошавцев, який розповів, що двері кінозалів, які були в епіцентрі, все-таки були заблоковані.

"Люди вбивали вікна і стрибали. Ніхто не попередив про пожежу з боку адміністрації, ні звуків сирен, нічого взагалі. І навіть евакуаційні двері на першому поверсі опинилися закриті. Я досі не зрозумію, як нам вдалося вибратися з цієї вогняної пастки!", - сказав він.

Павло Андросов вважає, що якби спрацювала сигналізація, "ніхто б не постраждав", а він особисто дізнався про пожежу, тільки коли випадково повернув голову і побачив, що все в диму. У цей момент він знаходився на другому поверсі.

"Я був в зоомагазині, там навіть охоронець нікого не попередив, добре, що хтось закричав, інакше жертв було б більше", - впевнений очевидець.

Для постраждалих здають кров, а з родичами зниклих працюють психологи

Після пожежі за медичною допомогою звернулася 51 людина. У пункті тимчасового розміщення поруч із місцем трагедії, де знаходяться близькі загиблих і тих, чия доля ще залишається невідомою, з ними працюють психологи.

Мешканці міста масово здають кров для постраждалих у пожежі, а також приносять до місця трагедії квіти, іграшки та свічки.

За словами головлікаря кемеровського центру крові Ілгіза Вафіна, ніхто не оголошував містянам, що постраждалим потрібна кров, але ще з шостої вечора неділі люди самі почали дзвонити і приходити в клініку. До десятої ранку понеділка, через дві години після відкриття центру, кров здали вже 70 осіб. Через півгодини до черги знову вийшов співробітник і остаточно оголосив, що необхідності в "свіжій крові" вже немає.

Фото: ТАСС, Даніл Айкін

РИА Новости, Александр Кряжев

З вівторка, 27 березня, в Кемеровській області буде оголошено триденний траур.

Інформації про оголошення всеросійського трауру за жертвами Кемеровській трагедії у прес-секретаря Володимира Путіна поки немає.

Реакція Кремля і російського телебачення: наче нічого не сталося

На сайті президента Росії коротеньке повідомлення про те, що Володимир Путін глибоко співчуває рідним і близьким загиблих під час пожежі і бажає якнайшвидшого одужання всім постраждалим, знаходиться не у головних новинах.

Досі у головних новинах - тема перемоги на виборах у РФ, його звернення до росіян після оголошення ЦВК офіційних результатів голосування.

Інтернет-видання повідомляли про трагедію в Кемерові, а от офіційні путінські ЗМІ не помітили її. Відомий російських журналіст Марина Корольова звернула увагу на те, що телеканали не змінили розклад свого мовлення і не згадали про жертви катастрофічної пожежі:

І лише сьогодні після опівдня стало відомо, що російські ТБ-канали змінюють сітку мовлення. Перший канал в понеділок не покаже "Давай одружимося" і "Вечірнього Урганта", СТС переносить прем'єри серіалів.

Прес-секретар Путіна спробував виправдатись, і назвав дурістю повідомлення про те, що на федеральних каналах в недостатньому обсязі висвітлювалася кемеровська трагедія.

"Коли пішли перші повідомлення, ніхто не міг припустити, що трагедія розгорнеться в такому масштабі. Але коли вже став зрозумілий страхітливий масштаб цієї трагедії, я сам вчора дивився телевізійні новини, яких в неділю не так багато, і я бачив матеріали про це", - підкреслив спікер Кремля Дмитро Пєсков.

Тління завалів триває, МНСники ризикують життям

Пучков розповів, що робота рятувальників ведеться в складних умовах, зберігається загроза обвалення конструкцій.

"В даний час конструкції цієї будівлі нестійкі, тому наші хлопці - пожежні, рятувальники, кінологи - працюють в складних умовах, пов'язаних з ризиком для життя і здоров'я. Це пов'язано, в тому числі і з ризиком обвалення конструкцій", - сказав Пучков журналістам. Він підкреслив, що "специфіка цієї споруди (торгового центру) така, що всі конструкції складуться всередину".

Тління в завалах згорілої будівлі перейшло в активну фазу. За словами головного МНСника РФ, в будівлі досі залишаються "окремі термоточки".

У ліквідації наслідків пожежі беруть участь 841 осіба, задіяні 195 одиниць техніки.

Затримані

Слідчі затримали чотирьох осіб. Імена затриманих офіційно не розкриваються, але відомо, що серед них орендар приміщення, де був епіцентр пожежі; голова керуючої компанії, що відповідала за ТЦ; відповідальний за пожежну безпеку Соболєв.

Кримінальну справу порушено за статтями про заподіяння смерті з необережності, порушення вимог пожежної безпеки та надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки.

За останньою інформацією, Слідчий комітет повідомив про п'ятого фігуранта справи про пожежу в ТРЦ. Як повідомила представник СК Світлана Петренко, ним став "співробітник приватного охоронного підприємства, який при отриманні сигналу про пожежу відключив систему оповіщення". Вирішується питання про його затримання в якості підозрюваного.

Родинам загиблих обіцяють допомогу: 1 млн рублів

За словами прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, за кожного загиблого в пожежі в Кемерові уряд РФ з резервного фонду виплатить по 1 млн рублів.

Губернатор регіону Аман Тулєєв також закликав власників ТЦ "Зимова вишня" надати матеріальну допомогу сім'ям загиблих. Влада Кузбасу візьме на себе витрати на похорони.

За інформацією російських ЗМІ, у пожежі загинула 11-річна родичка чиновника.

За матеріалами: "РИА Новости", "Meduza", "Интерфакс", ТАСС, RT, "КП"

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення