Люди Луценка «вляпалися» на мільйон: поки шеф не в темі – не повертають ні гроші, ні майно (відео)

У оновлених силових структурах – старі методи. Правда дістається дорогою ціною, іноді – занадто.

Люди Луценка «вляпалися» на мільйон: поки шеф не в темі – не повертають ні гроші, ні майно (відео)

Правоохоронці попри відсутність будь-якого опору розгромили офіс IT-компанії у центрі Києва, вилучивши звідти документи й дорогу апаратуру.

За 10 місяців судової тяганини і, зрештою, рішення суду повернути вилучене в рамках обшуку майно – прокуратура нічого віддавати так і не збирається. Більше того, правоохоронці не соромлячись натякають на необхідність дати хабар, аби компанії повернули документи і обладнання. Тож потерпілим довелося зареєструвати ще й справу щодо невиконання рішення суду.

Адвокати потерпілих звернулися до Генеральної прокуратури, адже її новий очільник Юрій Луценко обіцявся розпочати боротьбу за чистоту відомства.

У цьому матеріалі – про бездіяльність слідчих і прокуратури, вщент знищений офіс і пошкоджені сусідні квартири мешканців будинку, та наочний приклад того, як придушують бізнес в Україні.

Потрощене майно

Тріщини у стінах та офіс, схожий на руїни. Такий вигляд мала столична IT-компанія «Легальний софт» 2 вересня 2015-го після того, як туди навідалися близько 30 озброєних правоохоронців – працівників СБУ та прокуратури на чолі з прокурором Дмитром Хацковим. Штурм приміщення вони почали, не надавши жодних документів. І це при тому, що Дмитро Хацков займає неабияку посаду – він є прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури м. Києва.

Обшук тривав з дванадцятої години дня до другої години ночі. Працівники СБУ та прокуратури немов смерчем пройшлися. За вказівкою прокурора Хацкова вони руйнували конструкції будівлі офісу і двері, демонтували електронні обладнання, знищували камери зовнішнього та внутрішнього спостереження, не зважаючи на заклики не пошкоджувати майно і скористатися ключами від замків дверей офісу.

Після того, як прокурору Хацкову стало зрозуміло, що в обшуканому приміщенні жодних цінностей чи документів немає, він надав незаконну вказівку працівникам СБУ вилучати предмети, які не були вказані в ухвалі про проведення обшуку: комп’ютери, реєстратори, телефони тощо. А згодом взагалі виявилось, що Хацков не мав дозволу проводити обшук. Адже ухвала на проведення обшуку надавалась іншому прокурору – Денису Басову, прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури м. Києва.

Незрозумілим залишається і те, чому до обшуку залучили два підрозділи СБУ. Адже, підкреслює потерпіла сторона, IT-компанія – це не злочинна організація, яка чинить насильницькі злочини. Втім, працівники СБУ офіційно підписалися у протоколі по даній справі – це саме ті особи, що забезпечували порядок (з дуже недешевими наслідками!) як супровідний орган.

Серед тих, хто супроводжував обшук, який проводила прокуратура – службові особи ГУ СБУ України у м. Києві та Київській області: заступник начальника відділу капітан Р.Неговелов, начальник сектору ГВКЗЄ майор О.Булешок, старші оперуповноважені в органах внутрішніх справ капітан О.Кіптенко, лейтенант А.Гузь, капітан О.Скорик.

Цей день мешканці будинку запам’ятають надовго. «Величезна кількість людей, поліція. Все це відбувалося під нашою квартирою. Довбали страшенно – вібрація була жахлива. Навіть стіни тріснули, посипалася штукатурка», - згадує мешканка будинку Каріна.

Як розповідає колишній орендар приміщення Віталій Бессмертний, у помешканні було зрізано близько 11 броньованих дверей. «Двері зруйновані і доведені до стану непридатності. Минулого року кожні такі коштували близько 80 тисяч гривень», - розповідає Віталій.

Ці двері – спадок від колишніх постояльців. Ті були банкірами і облаштували усе відповідно до вимог Нацбанку. Орендарі-наступники погодилися винаймати офіс лише завдяки підвищеним заходам безпеки. Однак столичні силовики наглядно продемонстрували, що жодної безпеки не гарантують.

У сусідів від набігу орди силовиків навіть посипався кахель. Більш того – навіть зовнішні стіни будинку дали тріщини.

Але тріщини в стінах – не від зламаних броньованих дверей. Правоохоронці в рамках обшуку додумалися знести не лише перекриття, а й… несучі стіни!

Як розповідає голова адвокатського об'єднання Віталій Сердюк, посилаючись на одного зі співробітників, який брав участь в цьому незаконному обшуку, реальним мотивом недопуску адвокатів було бажання заволодіти двома мільйонами доларів, які нібито за оперативною інформацією знаходилися в цьому офісі. І коли зрештою правоохоронці зіштовхнулись із великими сейфами, вони все-таки були змушені допустити адвокатів і представника власника в приміщення.

«Звичайно ж, нічого не було знайдено і виявлено. Але це сталося після п'яти або шести годин протистояння», - резюмує адвокат Ігор Федоренко.

«Всі перекриття, несучі стіни співробітниками СБУ за вказівкою прокуратури були зруйновані. Коли не були знайдені (гроші, - Ред.), було прийнято рішення вилучити документи і сервера IT-компанії», - згадує Віталій Сердюк.

Усе завершилося так само несподівано, як і почалося. Ніби за чиєюсь командою. Вибачатися за погром ніхто не став. Що саме шукали – працівникам ІТ-компанії ніхто так і не повідомив.

Силовикам закони не писані

Замість знайдених у помешканні грошей – рекордні втрати. За словами Людмили, родички власниці приміщення, сума нанесених збитків перевищує мільйон гривень.

Прокуратура і СБУ не хочуть визнавати своїх помилок. Але внаслідок непрофесійних дій їх співробітників все ж доведеться сплатити пенсіонерці компенсацію.

Крім того, співробітники прокуратури і СБУ можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення прав членів адвокатського об’єднання.

«Адвокат не допускався в приміщення, клієнт не допускався в приміщення. Співробітники СБУ застосовували вплив до адвокатів. Все відбувалося на очах у прокурора, який зобов'язаний стежити за дотриманням законності», - розповідає Віталій Сердюк.

Тож за даними фактами була порушена кримінальна справа за ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 397 КК України (перевищення влади або службових повноважень; службове підроблення; втручання в діяльність захисника чи представника особи).

Але розпочате кримінальне провадження щодо дій силовиків не дає результатів. Бо, як то кажуть, рука руку миє.

На запитання адвокатів, чому не розслідується дане кримінальне провадження і чому не можна отримати доступ до справ у якості потерпілого, слідчий столичної прокуратури Олексій Ликов надає класичну відповідь-відмовку: «Були відповідні заяви та повідомлення, вони всі розглянуті, та надані відповіді».

Це вже другий слідчий, який веде дану справу. Перед цим розслідуванням займався слідчий В.Фролов. Вочевидь, недобросовісно, оскільки його довелося замінити.

За два місяці після обшуку, у листопаді, суд постановляє вилучене майно негайно повернути. Однак станом на сьогодні, а пройшло вже вісім місяців, рішення суду прокуратурою так і не виконується.

«Пікантність даної ситуації полягає в тому, що нам не двозначно натякнули на необхідність заплатити гроші, щоб нам повернули документи і обладнання», - розповідає Віталій Сердюк.

Тож друга порушена кримінальна справа – за ст. 382 КК (невиконання судового рішення). Слідчий по даній справі – Р.Мурачов (третій слідчий відділ прокуратури міста Києва).

Майно, вилучене в результаті обшуку, знаходиться у прокурора Дениса Басова, якого чомусь не було на місці під час обшуку. Ще після ухвали суду про повернення майна він повідомив, що воно направлене на експертизу. Як роз’яснює потерпіла сторона, було дві експертизи – комп’ютерно-технічна і експертиза документів. Що стосується другої, то приблизно місяць прокурор обіцяв «повідомити на днях», коли ж можна забрати документи, а через деякий час виявилось, що вони чомусь були повернені в… СБУ. Чому вилучене майно там знаходиться – геть не зрозуміло, адже їм ця справа не підслідна.

Адвокати сподівалися, що з приходом нових облич у силові структури справа зрушиться з місця. Однак чекають і досі, адже навіть слідчі у орендарях не вбачають постраждалих.

«Нові, старі представники правоохоронних органів, прокуратури, судової системи не здаються. Кожна дія, протидія, ми отримуємо рішення суду. Воно змінюється, призначаються нові комісії, поки 10 місяців ми не можемо отримати виконання даного рішення», - розповідає представник постраждалої компанії Віталій Бессмертний.

Як душать бізнес в Україні

Сумна іронія, втім занадто очевидна в рамках обіцянок влади сприяти розвитку бізнесу в Україні, полягає в тому, що фактично IT-компанія так і не встигла запрацювати у винайнятому приміщенні. Адже орендарі, які в’їхали у приміщення після колишніх постояльців-банкірів, лише закінчували ремонт.

Обшук у приміщенні ініціювала прокуратура. Як запевняють адвокати потерпілих – на основі сфальсифікованих документів. «Ми вважаємо, що документи, на підставі яких прокурор просив суд дати дозвіл на обшук, сфальсифіковані. Крім того, прокурор, якому було доручено провести обшук, не був присутнім. Обшук проводив інший прокурор, якому суд не давав дозвіл на проведення обшуку», - розповідає адвокат Ігор Федоренко.

Він підкреслює, що з самого початку проведення обшуку разом із адвокатом прибув представник власника приміщення.

«Пропонували не ламати ніяких затворів, допустити до участі в слідство представника власника та адвокатів. При цьому всі затвори, всі ключі і документи будуть показані. Також стверджувалося, що ніяких протиправних матеріалів в приміщенні немає. Але це було проігноровано, і приміщення було повністю зруйновано», - згадує Федоренко.

Юристи сподіваються, що звернення до ГПУ пожвавить процес, а винні таки понесуть покарання. А ще – компенсують усі завдані збитки і зрештою повернуть безпідставно вилучене майно.

Автор: Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення