Локдаун на всю голову: Степанов пояснив, чому заборонено продавати шкарпетки та канцелярію (відео)

Сьогодні покупців у супермаркетах рятують від колгот, іграшок та освіжувачів повітря. Втім, побутова хімія має бути доступна для продажу. Тож цікаво: це юристи торговельних мереж не догледіли зміни, які днями вніс уряд, чи бізнесмени в якості помсти за весняні збитки вирішили поширити паніку серед населення, а на владу натравити гнів громадян?

Локдаун на всю голову: Степанов пояснив, чому заборонено продавати шкарпетки та канцелярію (відео)

Українці висловлюють обурення обмеженням продажу деяких груп товарів у супермаркетах. Так, обмежувальною стрічкою відмежували нехарчові продукти. На оголошеннях вказують причину обмеження продажу:

«У зв'язку з постановою Кабінету міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в період з 08.01.2021 по 24.01.2021 року».

Найбільш оптимістичні громадяни у соцмережах жартують, що українська влада поставила хрест на колготах, шкарпетках, канцелярії та освіжувачах для повітря, засобах для чищення взуття тощо. Адже саме колготи, лампочки і шкарпетки є найбільш небезпечним джерелом зараження коронавірусом, жартують люди. Будь-яка побутова хімія заборонена для продажу. Втім, що цікаво, ця категорія товарів має бути доступна для продажу. 5 січня Кабмін оновив постанову «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19».

Голова МОЗ Максим Степанов пояснив, чому заборонено продавати одяг, канцелярію, лампочки тощо: "Аби зменшити кількість контактів між людьми". Проте коментарі під його відеопоясненням вибухнули лайкою на адресу міністра.

Карантин зимових канікул: що продається, а що ні у супермаркетах

Оновлений повний список того, що буде дозволено і заборонено на цей локдаун (8 – 24 січня), виглядає так:

Як відомо, 4 січня Американська торговельна палата закликала Кабмін переглянути умови локдауну в Україні. В організації наголосили, що йдеться не тільки про повне закриття спеціалізованих магазинів. Із 8 січня навіть у супермаркетах заборонено продавати значну частину товарів повсякденного вжитку: побутову хімію та інструменти, одяг, пресу, лампочки, батарейки, дитячі товари для навчання.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пообіцяв відкоригувати список товарів, дозволених до продажу в супермаркетах під час локдауну. 5 січня Кабінет міністрів додав туди побутову хімію та пресу.

«Дозволена торгівля виключно товарами, що належать до продуктів харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобів зв’язку, друкованих засобів масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, на торгівельних площах, не менше як 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами. Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень», - йдеться у повідомленні на сайті уряду.

Втім, у самій постанові на урядовому сайті оновлені правила досі не внесені (станом на момент публікації цієї статті, - Ред.).

Де купити заборонені для продажу товари

Ситуація з продажу заборонених груп товарів у супермаркетах, за даними ЗМІ, геть різна. Приміром, у NOVUS та Billa вільно можна придбати одяг та посуд. Як відомо, продуктовий рітейлер Novus придбав Billa і відбувається процес злиття торгових мереж, тож правила у цих магазинах однакові. Журналіст видання «Страна» у якості доказу виклав фото чека після того, як придбав шкарпетки.

У мережі також з’являються фото та відео, як купують товари з заборонених категорій у мережі АТБ.

Локдаун не завершиться 25 січня?

Карантинні обмеження діятимуть, за попереднім планом, 16 днів. І не варто виключати, що так званий карантин зимових канікул подовжать.

«16 днів – це той термін, який необхіний, щоб збити хвилю розповсюдження COVID-19. Це той захід, який необхідний для нашої країни з точки зору протиепідемічних заходів. Нам це потрібно, щоб ми потім не запроваджували жодних локдаунів, спокійно пройшли пікове зростання захворюваності на грип», – заявив Максим Степанов.

Наразі в Україні одна третина всіх пацієнтів із COVID-19 - це пацієнти у важкому стані.

"Починаючи з третього тижня січня збільшиться захворюваність на грип, ми очікуємо в середині лютого пікової захворюваності", - зазначив міністр.

Сьогодні очільник МОЗ також заявив, що інкубаційний період коронавірусу Sars-cov-2 (відрізок часу від моменту зараження до моменту появи перших симптомів) в Україні скоротився майже вдвічі. Раніше вважалося, що він триває близько двох тижнів, а нині він становить близько 7-8 днів.

Жорсткий загальнонаціональний карантин

Це вже третій для України карантин через ковід. Перший жорсткий у країні був навесні, а другий - карантин вихідного дня.

Як і минулого разу, нині знайшлись непокірливі міста, які відмовились слідувати новим заборонам. Не дотримуються нового локдауну з 8 січня Тернопіль та Черкаси.

Втім, схоже на те, що на думку мерів цих міст "якісно" вплинули з Києва. Так, міський голова Тернополя Сергій Надал, що днем раніше говорив про відсутність необхідності вводити жорсткі обмеження у місті, заявив зворотнє. Він погодився впровадити локдаун, якщо буде зростання кількості хворих.

Обережнішим цього разу у своїх висловлюваннях виявився мер Черкас Анатолій Бондаренко. За його словами, рішення про впровадження жорсткого карантину місцева влада ухвалюватиме з понеділка, 11 січня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення