Лотерея, право купівлі якої визнав нардеп від БПП, за два роки стала найбільшою на ринку

 Bihus.info

З 2016 року Українська національна лотерея (УНЛ) стала найбільшим з трьох лотерейних операторів країни і продовжила збільшувати частку ринку у 2017-му. Про це ідеться у сюжеті Аліси Юрченко для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Лотерея, право купівлі якої визнав нардеп від БПП, за два роки стала найбільшою на ринку

До Революції Гідності УНЛ була найменшим лотерейним оператором. Зростання оборотів компанії відбулося після того, як два інші власники лотерейних ліцензій - “М.С.Л.” і “Патріот” - потрапили до санкційного списку РНБО. Уперше це сталося наприкінці 2015-го. З того ж часу УНЛ почали пов’язувати з народним депутатом від БПП Олександром Третьяковим.

У 2016 Олександр Третьяков повідомляв, що має опціон на викуп частки в УНЛ. А наприкінці 2015-го політик з’явився в офісі УНЛ під час обшуку. У той час тривав корпоративний конфлікт між українськими та іноземними акціонерами лотерейного оператора. Серед українських співвласників компанії історично присутній Валерій Коваленко, як виявилося, товариш нардепа Третьякова.

За даними фінзвітності, яка є в розпорядженні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, задекларований оборот Української національної лотереї у 2017 р. становив 934 млн грн. Її найближчий конкурент - компанія М.С.Л. - тепер втричі менша. У 2017-му вона показал 308 млн грн обороту.

На своєму сайті УНЛ повідомляє, що випускає, зокрема, електронні лотереї “Космолот”, “Фаворит-спорт”, “Лото Парі-Матч” та ін. “Космолот” і “Фаворит-спорт” - це мережі гральних залів, які працюють за ліцензією УНЛ. Під брендом “Парі-матч” в Україні здійснювалась букмекерська діяльність, яка з 2009 р. заборонена законом.

Найближчий конкурент УНЛ - компанію “М.С.Л.” - останнім часом пов’язують із двома народними депутатами - екс-регіоналом Віталієм Хомутинніком та нарфронтівцем Сергієм Пашинським. На ринку говорять про їхнє залучення для вирішення санкційних проблем компанії, зокрема, за частку в ній. І Хомутиннік, і Пашинський в коментарях програмі “Наші гроші з Денисом Бігусом” цю інформацію природно заперечили.

У санкційний список компанія потрапила через інформацію про зв’язки з російською “Альфа-груп” Михайла Фрідмана. Формулювання РНБО: створення загроз нацбезпеці і фінансування тероризму. Тоді “М.С.Л.” ініціював кримінальне провадження, аби СБУ перевірила його на причетність до тероризму. Нині провадження закрите - фінансування тероризму не доведене.

Однак чи вибула “М.С.Л.” із санкційного списку, оновленого РНБО в травні 2018, наразі невідомо.

Третій лотерейний оператор - компанія “Патріот” після введення санкцій є практично неактивною. Її минулорічний оборт - 367 тис грн проти 8 млрд у 2014 р. У 2015-му програма “Наші гроші з Денисом Бігусом” розповіла, що власник українського “Патріоту” - російський бізнесмен Олег Бойко - офіційно фінансує російську армію. Нині у Патріоті декларують вихід попередніх акціонерів з бізнесу, а бенефіціаром називають українського банкіра Олександра Морозова.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення