"Ми знаємо, яка це була ракета і в кого її купили": секретар РНБО про катастрофу в Ірані

 The Washington Post

З​а кілька годин після визнання Іраном, що ракета помилково збила український пасажирський літак, Україна здійснила власне велике розкриття.

"Ми знаємо, яка це була ракета і в кого її купили": секретар РНБО про катастрофу в Ірані

Влада виклала фотографії, зроблені днем раніше, на яких зображені уламки, пронизані невеликими отворами, що говорить про пошкодження від руйнівних елементів.

Як пише видання The Washington Post задовго до того, як Іран визнав збиття рейсу МАУ біля Тегерану в середу, 8 січня, Україна зрозуміла, що літак був знищений ракетою. Але лідери країни обрали ретельний дипломатичний шлях.

"Для них уже не було аргументів, щоб це заперечувати", - заявив The Washington Post секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Незабаром після того, як літак впав, спричинивши смерть усіх 176 осіб на борту, американські чиновники та лідери Канади й Британії сказали світові, що вони вважають, що літак, можливо, був збитий Іраном.

Тоді, президент України Володимир Зеленський попросив їх поділитися цією інформацією з ним, але відмовився оголосити будь-який з висновків України – як заявив Данілов це було стратегічне рішення.

"Ми дійшли до цього висновку перед американцями та канадцями", - сказав він.

Данілов зазначив, що Україна хотіла, щоб її слідчі зібрали вагомі докази. Чиновники були обережні, щоб уникнути різкої критики з боку Ірану протягом цього часу, щоб забезпечити його співробітництво в розслідуванні.

"Фахівці знайшли докази того, що це була ракета. З великою імовірністю ми знаємо назву цієї ракети, знаємо, коли її купила іранська влада і знаємо, в кого її купили",- сказав Данілов BBC.

У Зеленського, який опинився між Сполученими Штатами та Іраном, після того, як в результаті удару американського безпілотника був убитий генерал-майор Касем Сулеймані, була важка задача забезпечення "співпраці західних покровителів та Ірану без залучення будь-якої із сторін конфлікту між США та Іраном", - сказала київський аналітик Міжнародної кризової групи Кетрін Куїнн-Джадж.

Через чотири дні після падіння літака Зеленський оголосив, що він і президент Ірану Хасан Роухані "домовились про повне юридичне та технічне співробітництво, включно з питанням компенсації".

"Знову Зеленський пройшов через тонкий дипломатичний баланс і вийшов сухим із води. Для політичного новачка у нього, здається, є гостре відчуття, як саме умиротворити протиборчі угруповання, щоб захистити інтереси України", - сказала вчена з Центру Вілсона Ніна Янкович.

Україна отримала це визнання від Ірану, яке досі не отримала від Росії після збиття рейсу авіакомпанії Malaysia Airlines у липні 2014 року. Цей літак був збитий ракетою, запущеною з території бойовиків на сході України, загинули усіх 298 осіб на борту.

Група слідчих з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України визначила російську військову частину, яка керувала зенітною ракетною системою, та переслідує у суді для притягнення до відповідальності російських та українських громадян. Росія продовжує заперечувати будь-яку участь в інциденті.

"Коли літак вилетів з європейської столиці п'ять з гаком років тому, Європа все ще не завершила своє розслідування цієї катастрофи і не може сказати, хто винен. У нашому випадку минуло набагато менше часу, щоб зрозуміти, що сталося", - сказав Данілов.

Українська команда з 45 експертів та пошуково-рятувального персоналу, включно з тими, хто працював над справою авіакомпанії Malaysia Airlines, прибула до Тегерану рано в четвер,9 січня, щоб розслідувати причину аварії літака МАУ та упізнати тіла.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив журналістам у п'ятницю, що "як це відбувається з такими випадками, слідча група не задоволена".

"Вони хочуть мати більше доступу, вони хочуть отримати швидший доступ. Вони хочуть отримати більше інформації, і так далі, і так далі. Чи виконане це прохання, сказати дуже важко", - розповів Пристайко.

На фотографіях із місця катастрофи, розміщених у соціальних мережах, було показано залишки ракети із системи протиповітряної оборони російського виробництва "Тор", відомою у НАТО як SA-15 Gauntlet. Росія експортувала ракетну систему "земля-повітря" кільком країнам, включно й Ірану 2005 року. Вона створена для ураження цілей на короткій та середній відстані.

Данілов написав на своїй сторінці у Facebook у четвер, що хоче, аби слідчі дослідили місце аварії. Але серед проблем, з якими зіткнулися слідчі, було те, що місце аварії було швидко очищено і знесено бульдозером.

Частини літака були доставлені до найближчого ангару. Україна не отримала доступ до чорних ящиків до п'ятниці. Пристайко сказав, що слідчі оглядали частини літака і залишки хімічної речовини на ньому, а також перебували в лікарні, "аналізуючи тіла людей, які загинули в результаті аварії".

Зеленський заявив, що зразки ДНК у родичів 11 українців, які перебували в літаку, були зібрані для виявлення їхніх тіл.

"Сучасні технології, швидкий обмін інформацією, робота з інформаційними ресурсами, які ми маємо сьогодні у світі - вони дають можливість знайти відповіді на дуже складні питання. Ми вважаємо, що вони вже зрозуміли, що варіанту, що це не вони, більше не існує. Аналіз інформації, яку ми мали тут - не в Тегерані, а в Україні - вже показав, що їм немає на що спиратися", - зазначив Данілов.

Уникнення ще більшого міжнародного розколу було серйозною перешкодою для Зеленського, 41-річного шоумена, який отримав переважну підтримку на виборах в Україні минулої весни.

Він був залучений в процес імпічменту проти президента Трампа і вів переговори з Росією, Францією і Німеччиною про припинення конфлікту на окупованій території в східній Україні.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення