«На безпліддя страждає 25% подружжів»: репродуктолог про те, як народити здорових дітей (відео)

Проблема безпліддя стає все більш поширеною у світі, та в Україні зокрема. Головна причина полягає у пізньому материнстві. Чим пізніше народжує жінка – тим вище ризик того, що вона народить дитину із вродженими вадами, патологією. Втім, навіть у 50 років можна народити абсолютно здорового первістка. Репродуктологи радять жінкам, які планують відстрочити своє материнство, по-перше, визначити кількість років до народження останньої дитини, а по-друге, зберегти резерв яйцеклітин. Це неймовірно для українських реалій, але приміром компанії Apple та Facebook включили програми заморозки яйцеклітин для своїх співробітників у соцпакети. Більше про тонкощі хромосомних аномалій та безпліддя навіть у молодих дівчат та хлопців розповіла у інтерв’ю UKRLIFE.TV лікар-репродуктолог клініки «Мати та дитина» Мирослава Вацик.

«На безпліддя страждає 25% подружжів»: репродуктолог про те, як народити здорових дітей (відео)

Якою є статистика безпліддя? Це тільки жіноча проблема, чи чоловіча також?

Кожна четверта пара страждає на безпліддя. В Україні та світі також. І щороку кількість цих пацієнтів збільшується.

Це проблема не лише жіноча, а й чоловіка також. Якщо 50 років тому була винна тільки жінка, то на сьогоднішній день – 50 на 50. А часто буває поєднане безпліддя: у пари – і у чоловіка, і в жінки – проблеми.

В який момент розуміти, що це проблема?

Звертатися треба тоді, коли пара протягом року живе відкрито і часто – це вважається 2-3 рази на тиждень – але не вагітніє. Тоді треба звертатися до лікаря.

Коли репродуктивна медицина з’явилась – казали про неймовірні суми. Чи змінилася ситуація зараз? Люди, які мають середній достаток, можуть дозволити собі це?

Це недешево. Але я працюю репродуктологом 18 років, і коли я починала працювати – в Україні було 14 клінік, а зараз – 50. І їх кількість буде лише рости, тому що для населення України така кількість – недостатня.

80% моїх пацієнтів – це абсолютно зовні здорові люди, якби вони прийшли до мене як до звичайного гінеколога. Але якщо ми питаємо про репродуктивну функцію і починаємо копатися глибше – піднімаються інші причини, патології, нозології, які треба лікувати перед ЕКО.

У зв’язку із тим, що клінік величезна кількість, вони розвиваються – програми ЕКО стали коштувати вдвічі дешевше. Коли я починала працювати (18 років тому, - Ред.), ефективність ЕКО складала приблизно 30-35% в залежності від клініки, рівня лікаря, ембріологічної лабораторії. На сьогоднішній день ефективність ЕКО в середньому досягає 55-65%. Тобто виходить, що вартість ЕКО стала вдвічі нижчою, а ефективність – вдвічі нижчою.

Репродуктологи України йдуть в ногу із репродуктологами світовими. Ми їздимо на одні й ті самі конференції, говоримо однією і тією самою мовою, використовуємо ті самі препарати, які використовуються у всьому світі, пунктуємо тими самими голками, використовуємо такі самі катетери. Більше того, близько 40% наших пацієнтів в Україні – іноземці. Вони знають, що це коштуватиме в рази дешевше, і отримують так само якісне лікування, а може й більше. В чому різниця між нашими лікарями і європейськими? Вони працюють суворо за протоколом, а ми використовуємо стандартні протоколи, які є у всьому світі, при цьому ми більш емпатичні, будемо на зв’язку 24 години на добу, чого ніколи не буде із європейським лікарем.

Які причини безпліддя, що призводить до цього? Кожні батьки, як виховують дитину, чи мають вони пам’ятати – що вони мають зробити, щоб їх дитина із цим не зіштовхнулась? Можливо від харчування, на генному рівні, від стану здоров’я, хронічних хвороб, чи передається спадково?

Причин багато. Перше – дійсно, є спадкова схильність до безпліддя. Є певні гени і їх мутація, які визначаються у пацієнта, та призводять до зниження резерву яєчника. Це означає, що в цих пацієнток дуже мала кількість фолікулів і дуже мала кількість яйцеклітин.

Якщо вона не народить до певного віку – у кожної жінки він свій – то може виявитися, наприклад, що в 30 років в жінки вже немає фолікулів і яйцеклітин. Це може бути спадковий фактор.

Я хочу наголосити: у пацієнток, в яких є така мутація, підвищений ризик рака молочної залози. Ризики підвищуються на 80%. Краще знати про це, тому що будь-яка поінформованість дає право вибору: або махнути рукою і не звертатися до лікарів ніколи, або знати про зону ризику і робити щорічно УЗД. Це дасть змогу виявити хворобу на першій стадії. Рак молочної залози на першій стадії прекрасно лікується.

Друга причина: є люди, в яких бувають хромосомні поломки. Зовні наче нормальні, часто в них трошки занижений IQ, але це не заважає їм жити у певному середовищі. Вони не стануть професорами, лікарями, журналістами тощо. Але природа захищає таким чином від народження таких самих дітей – життєздатних повністю. А якщо в партнера теж поломка? Хромосомна поломка дитини, яка народиться, буде ще більша. Таким чином природа убезпечує від народження хворих діток з вродженими аномаліями.

Головна причина, яка є на сьогоднішній день, полягає в тому, що почали пізніше народжувати. Раніше весь світ сміявся з того, що слов’яночки-дуроньки, заміж виходять рано, народжують рано. Зараз в Америці проводяться лекції в школах, чого немає в нас: народження дітей має бути визначене в певний період. І бажано народити ту кількість дітей, яку планує пара, у віці до 35 років. Я хочу закликати дівчат, молодих жінок. Якщо ви плануєте відстрочити своє материнство – заради кар’єри, наприклад – прийдіть до репродуктолога і визначте свій резерв. Це коштує зовсім недорого.

Як це робиться?

Ви приходите на прийом до репродуктолога, робите УЗД, лікар підраховує кількість антральних фолікулів (ті з фолікулів в яєчниках, які з великою ймовірністю дозріють і перетворяться в яйцеклітини, - Ред.), також здаються певні гормони. Є певні дані, спеціальна таблиця – за якою лікар може прорахувати кількість років до клімаксу, і кількість років до народження її останньої дитини. Прорахування відбувається з точністю до плюс-мінус двох-трьох років.

Тобто сучасні технології навіть таке можуть прорахувати?

Це навіть дуже прості технології. Просто про них не всі знають. Навіть у звичайній жіночій консультації це можна зробити. Але важливо, аби лікар про це знав. Тому що навіть у київських клініках, навіть у приватних, не всі лікарі можуть. До мене приходять пацієнти від інших спеціалістів, приносять результати УЗД, а там всього-на-всього описано розмір яєчника. За великим рахунком, це ні про що. Потрібен показник КАФ – кількість антральних фолікулів – він дуже важливий, надає мені головну інформацію. Якщо цей показник занижений – я направляю пацієнта здавати гормони, після чого стане зрозуміло, що робити далі.

Скільки лікарів із тих, з якими ви спілкуєтесь, читаєте лекції тощо, можуть це зробити, розбираються в цьому?

Репродуктологи знають всі. Центр репродукції є в кожному обласному центрі. Але акцентую на тому, що в районній лікарні це теж можна зробити. Тільки треба, щоби лікар розумів, що таке фолікул і вмів рахувати. В деяких європейських клініках це роблять медсестри. У нас у звичайних лікарнях десь 30% лікарів розуміють, як це зробити, на жаль.

У чоловіків можна зробити якість заміри? До якого віку чи періоду в житті вони можуть мати дитину?

З чоловіками якраз ситуація як завжди простіша. В них дуже проста діагностика, тоді як у жінки може бути багато аналізів і обстежень.

Для чоловіка в першу чергу поставити діагноз – це спермограма, де є три головних показники, за якими ми робимо висновки. Це кількість сперматозоїдів у 1 мл. Має бути більше, ніж 15 млн. Все, що нижче, це не дуже добре. Кількість активно рухливих – це ті, які біжать швидко і прямо. Їх має бути більше 32%. Все, що нижче, це погано. І кількість морфологічно нормальних сперматозоїдів – це ті, які виглядають нормально по своїй будові. Їх має бути більше 4%. Якщо ці три показники в нормі, то в принципі все добре. У чоловіків спермограма погіршується після 60 років, але в них є інший нюанс.

Якщо в жінки є якісь порушення – ми можемо їх скоригувати, підлікувати її. Якщо у чоловіка все погано, то в нього насправді все погано. Чоловіків лікувати дуже-дуже важко. В них стимуляція менш ефективна, ніж у жінок.

Від чого залежить безпліддя? Чи може впливати психологічний фактор?

Може. Залежить від ендокринних факторів. Наприклад, коли у пацієнтки є ожиріння – їй важче завагітніти. Також є доведені наукою факти, що якщо пацієнтка скидає вагу на 10 кг, то її шанси завагітніти виростають на 10%.

Це якимось чином впливає на гормональний фон?

Так, він змінюється. Тому що жирова тканина, якої багато, виробляє багато естрогену. Для жінки естроген – це добре, але у всьому важлива золота середина. В кого багато естрогенів – частіше бувають викидні, завмирання та передчасні пологи. Це найбільш глобальні ускладнення під час вагітності. Плюс пізні гестози – коли підвищується тиск, з’являється набряклість. І це теж може призвести до загибелі плоду. Тобто якщо пацієнтка планує вагітніти – треба коригувати вагу.

Перевищення на скільки кілограмів вже має негативні наслідки?

Кожен репродуктолог вираховує індекс маси тіла. Норма 20-25, якщо вище 30, то тоді це вже катастрофа. Здаються також додаткові аналізи, бо якщо є гормональні порушення, то спорт чи дієта не допоможуть, можливо треба буде також медикаментозне лікування. До кожної пацієнтки треба підходити комплексно.

Що робити жінкам, в яких не в нормі фолікули, але вони ще не планують вагітніти – або через кар’єрні, фінансові питання, або немає партнера?

Нині є така тенденція як соціальне замороження яйцеклітин. Це коли пацієнтки не планують народжувати найближчим часом, коли вони відстрочують материнство – ми беремо у пацієнтки яйцеклітини та заморожуємо їх. Компанії Apple та Facebook включили ці програми – заморозки яйцеклітин – для своїх співробітників у соцпакети. З одного боку вони думають про свою компанію, про те, щоби люди не йшли в декрет, а з іншого боку – вони думають про людей. Чому так важливо зробити це своєчасно? Крім того, що з віком кількість яйцеклітин зменшується, з віком погіршується їх якість. Плюс в тому, що якщо ми заморозили яйцеклітини у 30 років, а жінка запланувала свою першу дитину у 40 років (що зараз не є рідкістю), то це яйцеклітини 30-річної дівчини. В неї ризики генетичних аномалій у рази менші.

У віці 30 років яйцеклітини також мають хромосомні аномалії.

Дівчинка народжується, і весь свій вік носить яйцеклітини з собою. Всі наші стреси, переживання, екологія, їжа, алкоголь, перельоти, недосипання – це все впливає на якість яйцеклітин. І якщо у віці 30 років 20-30% яйцеклітин несуть у собі хромосомні аномалії, то у віці 40-ка років ця цифра становитиме вже десь 70%. Тобто вже є ризики, що вона не буде мамою ніколи у зв’язку з тим, що природа відкидає погані ембріони, відбувається природний відбір. В неї високі ризики викиднів – через погану якість ембріона може бути завмирання. І третє – може народитися хвора дитина. Я завжди своїм пацієнтам розповідаю, чому за кордоном так багато хворих діток. Не тому, що вони гірші за нас. Саме тому, що вони пізно виходять заміж і пізно народжують.

Загальне зниження народжуваності ви теж із цим пов’язуєте – у Європі, Америці?

По-перше, зросла кількість безпліддя. По-друге, ідеологія чайлдфрі, коли люди свідомо не заводять дітей. По-третє, тому що пізно збираються народжувати.

Ще проблема може бути в прикладі авторитета. Наприклад, багато артистів, зірок демонструють, що вони народили у віці 52 років, як Ніколь Кідман, або 47 років, як Холлі Беррі. І жінки думають: «А чим я гірша? Я теж гарна, струнка». Але ніхто із цих артистів не каже, що вони або колись заморозили яйцеклітини, або колись заморозили ембріони, або ж взагалі використовують донорські яйцеклітини.

Ще для себе я не так давно відкрила цікаву інформацію. Є дуже відомий у Європі професор Лізінгер, я була у нього на стажуванні. Так от, він розповідав про репродуктивний вік жінки. Показавши шкалу від 40 до 50 років, він пояснив: якщо жінка до 40 років народила трьох дітей – в неї дуже високі шанси народити після 40-ка; якщо жінка до 40 років народила двох дітей – шанси є, але нижче, ніж в тієї, яка народила трьох; якщо жінка до 40 років народила одну дитину – шанси ще нижчі; у жінки, якій 40 років і ніколи не було вагітності, шанси дорівнюють нулю. Я поясню цей механізм: коли жінка вагітна – її яєчники не працюють, вони відпочивають, не виробляють яйцеклітини, зберігають свої яйцеклітини. При годуванні грудьми – так само.

Чи всім, хто не може завагітніти, треба робити ЕКО?

Якщо є можливість зменшити кількість штучного запліднення – я тільки рада. Не бійтеся репродуктологів. Бо вам ніколи не запропонують штучне запліднення, якщо воно вам не треба. Якщо достатній резерв яєчників, достатньо фолікул – можна спробувати обійтися без ЕКО. Тобто репродуктолог це не лише той, хто робить дітей у пробірці. Підхід до пацієнтів різний: і консервативний, і нестандартний, адже треба врахувати всі фактори безпліддя, які є в даній парі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення