Не повторюйте це в реальності: згоріти заживо заради популярності в інтернеті (відео)

Популярність в Інтернеті змушує відеоблогерів робити небезпечні вчинки, таким чином заробляючи гроші. І хоча екстремали у своїх відео пишуть, щоб їхні трюки ніхто в житті не повторював, завжди знаходяться ті, хто зроблять якраз навпаки. Часто такі витівки неумільцям коштують здоров'я, а інколи і життя.

Не повторюйте це в реальності: згоріти заживо заради популярності в інтернеті (відео)

Підпалити себе заради слави в Інтернеті

11-річний Сашко Деркач із Кривого Рогу на околиці міста вчинив самопідпал. На пустир біля ставка Сашко прийшов разом із двома друзями, аби зняти екстремальне відео: підпалити себе і пірнути у воду. Двоє друзів хлопця знімали "постановку" на телефони. Спочатку він підпалив себе і почав бігти до водойми, щоб загасити полум’я. Утім не встиг добігти до ставка і почав горіти заживо.

«У дитини термічне ураження вогнем 70% поверхності тіла та опік верхніх дихальних шляхів, які виникли в результаті загорання бензинової суміші. Дитина знаходиться на штучній вентиляції легень», - говорить завідувач відділенням реанімації Дніпропетровської обласної дитячої лікарні Олександр Лацинський.

У хлопця глибокі опіки, а загальний стан - критичний. Відповідати за стан шестикласника доведеться не блогеру, а батькам школяра.

Загасити полум’я дитині вдалося самотужки, а пізніше хлопця забрала швидка. У поліції розповідають: підлітки наважилися на такий вчинок, надивившись в Інтернеті відео відомого українського блогера Саші Шапіка, який знімає свої божевільні витівки, а на переглядах заробляє гроші. Тож хлопці вирішили це повторити.

«Ми вирішуємо питання про відкриття кримінального провадження за ознаками ст. 166 Кримінального Кодексу України (злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування). У разі якщо в діях матері або батька не будуть вбачатись ознаки кримінального правопорушення, то по відношенню до них буде складено адміністративний протокол», - говорить речник поліції Дніпропетровщини Ганна Старчевська.

Сусіди Сашка шоковані, кажуть, що родина зразкова. Матір працює в банку, батько – кадровий військовий.

«Молоді батьки. Вона в банку працює, він – АТОвець, зразковародина. Хороший хлопчик у них, дружелюбний», - розповідає сусідка 11-річного Сашка.

Дідусь хлопчика в усьому звинувачує 15-річного товариша онука, того самого, який знімав самопідпал на відео. Каже: він підбурював Сашка на цей вчинок, і сам приніс бензин.

«Цей товариш і приніс бензин. Як це так? 15 років хлопцю, він що - не розуміє, що той горить, а той знімає? Він сказвав, що збирався викласти цей ролик в «YouTube»», - обурюється Олександр.

15-річний Роман Тихолас живе у сусідньому селі, захоплюєтьяс спортом та екстримом. До журналістів він так і не вийшов, а рідна бабуся його не захищає.

15-річний Роман Тихолас

«Улюблений онук... Неслухняний. Ходив на тренування - натренував», - каже бабуся Романа.

Прогнозувати подальший стан Сашка медики не беруться. Натомість просять усіх небайдужих здавати кров. Наразі хлопчик потребує 20 донорів.

Сам відеоблогер, трюк якого вирішили повторити підлітки, себе винним у дачі неправильного прикладу іншим не визнає. В ефірі програми «Говорить Україна» на запитання відомого продюсера Володимира Бебешка, чи буде на совісті блогера, якщо хтось невдало повторить трюк хлопця, Шапік відповів: «Наші трюки вже повторювали багато разів. На це питання я завжди відповідаю однаково: той, хто придумав автомобіль, винен, що потім сталося багато аварій? Ні. Ми це робимо для себе».

НЕ НАМАГАЙТЕСЯ ПОВТОРИТИ! ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ!

Розбиті голови та зламані пальці – все заради слави в Інтернеті

Як ідеться в сюжеті «ТСН», троє підлітків з Житомира заради слави в мережі вигадують і реалізують трюки, небезпечні для здоров'я, а подекуди і життя. Відео з ними в інтернеті стрімко набирає популярності. Щоправда, перехожих, які мимоволі стають свідками запису роликів, це жахає. Самі ж підлітки називають себе джекесами, що означає - диваки.

Один із трюків хлопців - вибух пітарди на голові. Щоб вразити публіку, хлопці готові на все. Наприклад, пірнути в калюжу в центрі міста, або ж улаштувати перфоменс на світлофорі. Сценарії здебільшого небезпечних трюків підлітки вигадують на ходу без спеціальної підготовки. Усе задля того, аби привернути до себе увагу. Свої дії знімають на телефони і викладають в Інтернет. Щоправда, перехожих, які мимоволі стають свідками запису роликів, такі забавки жахають. "Насамперед задоволення отримуємо ми, а потім вже глядачі і той, хто дивиться", - говорить джекес Гриша.

Підлітки зізнаються, що дуже вразливим їхні трюки краще не дивитися. А в іншому, мовляв, шкоду завдають лише собі.

"Переламані пальці, синці, порізи, опік на животі", - розповідає Павло.

Батьки усіх трьох підлітків говорити про захоплення дітей не хочуть. Кажуть, що проти, але нічого зробити не можуть. А от перехожі, які мимоволі стають свідками небезпечних трюків, часто радять хлопцям звернутися до психіатра. За словами психотерапевта, це не психіатрична хвороба, а підліткова, яка швидко мине.

"Їм хочеться самовиразитися, можливо, вони не знають, як це зробити і знайшли такий неординарний шлях", - пояснює кандидат психологічних наук, психолог-психотерапевт Олена Косигіна.

Фахівець визнає, що таке самовираження небезпечне не лише для здоров'я, а й для життя. Тож радить екстремалам проконсультуватись у психолога.

"Варто їм звернутися до психолога як до фахівця, який супроводить їхній шлях у велике життя, де вони зможуть дійсно знайти більш прийнятні шляхи реалізації своїх талантів", - додала Косигіна. Та в плани хлопців похід до психолога не входить, натомість вони хочуть зняти фільм з трюками, бо на це, за їхніми словами, їх надихнула шалена популярність в інтернеті.

НЕ НАМАГАЙТЕСЯ ПОВТОРИТИ! ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ!

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення