Пасажири АН-26 на ходу вистрибували з літака: подробиці авіакатастрофи під Чугуєвом (фото, відео)

​У п'ятницю ввечорі, 25 вересня, в Чугуєві Харківської області сталася жахлива авіакатастрофа – розбився літак АН-26 ЗСУ з курсантами 2-го і 4-го курсу.

Пасажири АН-26 на ходу вистрибували з літака: подробиці авіакатастрофи під Чугуєвом (фото, відео)

Як повідомив губернатор області Олексій Кучер, під час падіння літака пасажири на ходу вистрибували на землю. "Надзвичайні новини" зібрали всі подробиці авіакатастрофи під Чугуєвом.

Хто перебував на борту Ан-26

На борту літака були курсанти Харківського Університету повітряних сил імені І.Кожедуба, які здійснювали навчальний політ. Усього на борту перебувало 27 осіб – 7 членів екіпажу та 20 курсантів. З'ясувалося, що загинула майже ціла група.

"За інформацією диспетчера аеродрому, на борту перебувало 27 осіб (одного курсанта не допустили до виконання польоту)",- йдеться в повідомленні.

Дані про жертв й постраждалих

Станом на 22:00 за даними ДСНС підтверджено загибель 22 осіб. Двох людей, які вижили, в тяжкому стані направили до лікарні. Крім того, пошуки трьох осіб ще тривають.

Губернатор Харківськох області Олексій Кучер повідомив, що обох осіб, які вижили, відправили до 4-ї лікарні міста Харкова.

Ближче до 00:00 25 вересня в Офісі генпрокурора повідомили про 25 жертви авіакатастрофи АН-26.

Вранці 26 вересня в ДСНС повідомили, що знайшли 23-у жертву катастрофи під фюзеляжем. А згодом стало відомо, що один із виживших бійців помер у лікарні.

Очевидець падіння військового літака під Чугуєвом став свідком порятунку одного з потерпілих у катастрофі.

"Через кілька хвилин побачив вогонь і хвіст літака. На одному з відео вибігає військовослужбовець у вогні. Його загасили вогнегасниками з машини і відвезли на швидкій. Він живий. З етичних причин це, відео не публікую. Це трагедія", – написав він в Facebook.

Чому розбився АН-26: ймовірні причини катастрофи літака в Чугуєві

Однією з можливих причин авіакатастрофи військово-транспортного літака Ан-26 могла стати помилка екіпажу. Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За його словами, екіпаж міг припуститися помилки при заході борту на посадку на аеродром в Чугуєві, переплутавши автомобільну трасу зі злітно-посадковою смугою.

За інформацією ЗМІ, в Харківській області командир літака АН-26 повідомляв про проблеми з двигуном.

У мережі також з'явилася інформація, що літаку АН-26 було вже 43 роки. Його ще влітку відправили на ремонт, який мав тривати до 1 жовтня.

За словами губернатора Харківської області Олексія Кучера, причиною падіння літака АН-26 Збройних сил України в Чугуєві Харківської області, могла стати відмова лівого двигуна.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook повідомив, що за дорученням президента створили Державну комісію під головуванням віцепрем'єр-міністра Олега Уруського для з'ясування обставин трагедії та надання необхідної допомоги постраждалим.

"До складу комісії увійдуть Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Андрій Таран, голова ДСНС Микола Чечоткін, голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер та інші посадові особи", – наголосив Шмигаль.

В Офісі генпрокурора вже повідомили, що за фактом падіння військового літака АН-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині розпочато кримінальне провадження щодо порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Державне бюро розслідувань звернулося до свідків падіння літака АН-26, що мають фото, відео з відеореєстраторів та мобільних телефонів з місця авіакатастрофи.

У Харківській області в суботу, 26 вересня, оголошений день жалоби за загиблими в авіакатастрофі під Чугуєвом. Як повідомили в прес-службі Харківської облдержадміністрації, відповідне розпорядження підписав голова ХОДА Олексій Кучер.

"У цей день на всій території області будуть приспущені державні прапори на будівлях і спорудах органах держвлади, державних підприємств, установ і організацій. Крім того, керівникам підприємств, установ і організацій всіх форм власності в цей день рекомендується скасувати розважальні заходи і спортивні змагання, а теле- і радіокомпаніям - внести зміни в програму передач", – сказано в розпорядженні.

Хронологія трагедії

Служба безпеки України зробила похвилинний розбір аварії Ан-26:

  • 18:50 – старт навчального польоту. Закінчення планувалося на 22:50.
  • 20:38 – командир доповів про відмову лівого двигуна.
  • 20:40 – запит на посадку.
  • 20:45 – авіакатастрофа.
"Після виконання частини маршруту о 20:38 він доповів керівнику польотів про відмову лівого двигуна, о 20:40 - запросив захід на посадку, о 20:43 - пройшов дальній привід, о 20:45 - сталася авіакатастрофа", - йдеться в повідомленні.

Там запевнили, що всі польоти виконував командир. Курсанти в керуванні літаком не брали участь.

В Офісі президента повідомили, що президент України Володимир Зеленський підписав указ № 410/2020 про оголошення в Україні дня жалоби 26 вересня.

"У зв'язку з трагедією, що трапилася внаслідок катастрофи військового літака Ан-26 під час планових навчальних польотів 25 вересня 2020 року поблизу м. Чугуєва Харківської області та призвела до загибелі військовослужбовців Повітряних сил Збройних сил України, з метою вшанування пам'яті загиблих постановляю: оголосити в Україні 26 вересня 2020 року днем жалоби", – йдеться в документі.

Володимир Зеленський прибув на місце трагедії АН-26

Авіакатастрофа Ан-26

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення