Підготовку до другої хвилі коронавірусу провалили: з «ковідного» фонду не придбали жодного апарату ШВЛ

 Громадське Радіо

Із сотні апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), які планували закупити за гроші з фонду для боротьби з COVID-19, наразі не придбали жодного. Один тендер зірвався, а другий ще не відбувся.

Підготовку до другої хвилі коронавірусу провалили: з «ковідного» фонду не придбали жодного апарату ШВЛ

Очільник Рахункової палати Валерій Пацкан в інтерв'ю «Українському радіо» розповів, що 100 апаратів ШВЛ за гроші з «ковідного» фонду повинні були закупити до 15 вересня, однак цей тендер не відбувся. Його оголосили ще 16 липня та провели аукціон, на якому лише двоє учасників запропонували товари, які відповідали вимогам. Але згодом виявилося, що перший постачальник не мав досвіду постачання таких товарів, а другий раніше не виконав попередні договори.

Пацкан уточнив, що нині оголосили новий тендер, а тим часом за гроші з фонду боротьби з коронавірусом жодного апарату ШВЛ так і не закупили.

Водночас чиновник переконує, що апарати начебто купували в інший спосіб — за гроші меценатів чи з інших джерел: «Наприклад, Міністерство внутрішніх справ для себе закупляло ці ШВЛи».

Також, із його слів, наразі відбуваються тендери на загальну суму 1,5 мільярда гривень, у межах яких планують придбати 20 цифрових рентгенівських систем та 60 комп’ютерних томографів для опорних лікарень.

Що це за фонд?

Після запровадження в Україні карантину 13 березня Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету у зв’язку зі створенням в Україні Фонду боротьби з коронавірусом. Цей фонд був створений тимчасово — лише на період дії карантину — для фінансування додаткових видатків на охорону здоров'я та соціальних видатків, безпосередньо пов'язаних з епідемією.

Для фонду виділили з бюджету 66 мільярдів гривень. Задля цього значно урізали фінансування багатьох міністерств та відомств. Видатки МОН, наприклад, скоротили на 20,9 млрд грн. Також до фонду долучили кошти ЄС, урядів інших держав та грантових організацій. Самі рішення про розподіл коштів мав приймати Кабмін за погодженням з бюджетним комітетом ВРУ.

Які кошти з фонду вже витратили?

Станом на 10 вересня касові видатки з Фонду боротьби з COVID-19 вже перевищили 22 млрд грн, тобто майже третину зібраних коштів вже витратили.

Найбільший резонанс викликали неочікувані витрати на дороги. Парламент підтримав в цілому законопроєкт, за яким з Фонду боротьби з COVID-19 виділили 35 млрд грн для будівництва і реконструкції доріг державного та місцевого значення, а також придбання обладнання для медзакладів.

Також додаткове фінансування з фонду на додаткові виплати медикам та працівникам системи МВС просив очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков. Проте новий проєкт бюджету на 2020 рік передбачав навіть зростання видатків на МВС на 195,21 млн грн. Водночас видатки на решту правоохоронних органів скоротили.

Крім того, за повідомленням громадської організації StateWatch, яка стежить за дотриманням громадських свобод в ЄС, стало відомо, що доплати у граничному розмірі 50% отримають співробітники Кагарлицького відділу поліції. Працівників цього відділу підозрюють у зґвалтуванні та катуваннях.

Наразі, як зазначав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, кошти фонду розподілені повністю.

Автор Борис Ткачук

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення