Плата за «рускій мір»: чому Європа заморожує активи російського бізнесу, а Україна досі ні

Усе націоналізоване майно спрямують в рахунок майбутньої репарації на користь України, яка постраждала від збройної агресії з боку РФ.

Плата за «рускій мір»: чому Європа заморожує активи російського бізнесу, а Україна досі ні

Україні дотепер не несуть покарання ті російські бізнесмени, які відіграють економічну роль у підтриманні путінського режиму. Тим часом в Європі російський бізнес, чиї власники підтримують російсько-українську війну або ж публічно заперечують, сповна платять за збройну агресію з боку Російської Федерації проти України. В Євросоюзі загалом російське походження будь-якого бізнесу стало токсичним – активи заморожуються, власники компаній закривають філії або ж розпочали екстрену евакуацію тощо.

Націоналізація майна росіян в Україні: є одне «але»

1 квітня Верховна Рада ухвалила закон №7169 про націоналізацію майна росіян та колаборантів, покликаний здіймати плату за наслідки звірств російської армії. Вже очевидно, що процес націоналізації активів РФ та росіян, які уможливили війну проти України, треба просувати семимильними кроками.

В умовах постійних обстрілів важко підрахувати усі матеріальні збитки. Мова йде про сотні мільярдів доларів. Щодня ракетними та артилерійськими обстрілами знищуються об'єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки. Тому аби в Україні знову з’явились дороги, помешкання для тих, чиє житло розбомбили, мости та аеропорти, навчальні заклади тощо, нашій державі доведеться стягнути з окупантів компенсацію за завдану шкоду.

Тут не все так просто. Труднощі в тому, що чимало російських підприємств, власниками або співвласниками яких є компанії, які прямо чи опосередковано належать країні-агресору, з 2014 року або залишили український ринок під тиском санкцій, або ж оформлені на підставних осіб.

Один із таких прикладів – група компаній VS ENERGY, одним із напрямків якої є готельно-ресторанний бізнес. Бізнес належить друзям російського диктатора, одним з яких взагалі є «злодій в законі», справжня «зірка» Інтерполу та Європолу. Тож за підтримку політики держави-окупанта активи цієї трійці в Україні було б добре якнайшвидше заморозити. І не лише їх активи.

«Не хочеш – змусимо»: 5-зіркові готелі друзів Путіна прийматимуть біженців

Досі в центрі Києва працює підприємство, що належить окупантам, а отриманий прибуток йде на фінансування війни проти України.

«Premier Hotels and Resorts» – перший український готельний оператор, заснований у 2003 році. До мережі входять 17 об'єктів готельної нерухомості категорій 3, 4 та 5 зірок, сумарний номерний фонд – близько 2100 номерів: у Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Сумах, Харкові, Херсоні, Полтаві, Олександрії, Поляниці (Буковелі), Мукачеві та угорському Мішкольці. Усі вони підконтрольні групі компаній VS ENERGY.

Поки наша держава згідно із законом про націоналізацію майна росіян та колаборантів не направила майно VS ENERGY у рахунок майбутньої репарації на користь України, українські захисники в умовах воєнного часу вимагають, щоб київський готель Premier Palace Hotel на бульварі Тараса Шевченка надав свої номери для проживання вимушеним переселенцям, чиє житло знищили російські окупанти.

В адміністрації готелю пообіцяли розглянути це питання, проте на даний момент номери для постраждалих внаслідок збройної агресії з боку РФ не надали. Поки біженці з Бучі, Гостомелю та Бородянки шукають дах над головою, у Premier Palace Hotel Kyiv проживають представники закордонних ЗМІ та Червоного Хреста України.

Від імені українських захисників (всі вони приєдналися до територіальної оборони), які прийшли до готелю допомогти націоналізувати бізнес, що належить друзям Путіна, виступив Василь М'який. Він розповів про фактичних бенефіціарів цього готельного бізнесу та пояснив, що доки в Україні працює бізнес, який фінансує російський тероризм, вони допомагають державі з виявленням такого майна. Кінцева мета – офіційна передача цього готелю та інших у власність держави.

Щоб усе було зроблено відповідно до букви закону, Василь М'який подав заяву до поліції про фінансування тероризму.

Готельно-ресторанний бізнес в Україні друзів Путіна: хто всі ці люди

VS Energy контролюється громадянами країни-агресора – Олександром Бабаковим, Михайлом Воєводіним та Євгеном Гінером. Усі троє наразі відсутні в українських списках санкцій.

У той же час, згідно з інформацією Єдиного держреєстру юридичних осіб, кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» вказані троє громадян Латвії (Віліс Дамбінс, Валтс Вігантс, Артурс Альтбергс) та два громадяни Німеччини (Марина Ярославська та Олег Сізерман). Більшість з бенефіціарів групи компаній «VS ENERGY» мають ознаки номінальних власників.

Олександр Бабаков

Олександр Бабаков – чинний заступник голови Держдуми від партії «Справедлива Росія – За правду», спецпредставник Путіна щодо взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном, колишній віце-спікер Держдуми Росії. Він перебуває під санкціями США та ЄС. У 2014 році він голосував за анексію Криму.

За матеріалами європейських ЗМІ, Бабаков та латвієць Дамбінс є безпосередніми спонсорами французького «Національного фронту» Марін Ле Пен. У 2014 році Ле Пен потребувала грошей перед президентськими виборами, на допомогу їй прийшов саме російський бізнесмен та член парламенту Олександр Бабаков. За його сприяння вона отримала «під вибори» 9,4 мільйона євро у російському банку. Лідерка французьких націоналістів підтримує Путіна, хоча в якийсь момент вона засудила вторгнення Росії в Україну. Пізніше вона заявила, що постачання зброї Україні не сприяє «врегулюванню конфлікта».

Михайло Воєводін – «злодій в законі», один із лідерів євразійських ОЗГ. «Міша Лужнецький» є лідером російських та українських «злодіїв в законі» у Франції, які надають сприяння грузинським «злодіям в законі» в Україні. Саме цій людині Путін у 2019 році вручив орден Дружби за значний внесок у зміцнення позицій Росії на міжнародному просторі.

У розпорядження редакції «Надзвичайних новин» є відповідь від Національної поліції на запит стосовно надання інформації про Воєводіна. Як йдеться у відповіді, шлейф кримінальних здобутків Воєводіна тягнеться аж до Швейцарії, у справах фігурує вище згаданий Олександр Бабаков

Євген Гінер – російський підприємець, президент московського футбольного клубу ЦСКА.

Водночас є інформація, що Михайло Воєводін викупив у Євгена Гінера та Олександра Бабакова частки у групі VS Energy, яка має активи в Україні. Про це раніше повідомляв голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"Таким чином, у VS Energy тепер лише один акціонер - Воєводін. А профінансував цю угоду, видавши Воєводіну кредит, один із найбагатших українських олігархів", - повідомив Герус.

Аби активи бізнесменів, які підтримують збройну агресію з боку РФ, перейшли у власність України, Рада національної безпеки й оборони за поданням Кабінету міністрів має ухвалити рішення про конфіскацію російського майна, яке в свою чергу набере чинності після указу президента.

Загалом під дію закону №7169 про націоналізацію майна росіян та колаборантів потрапляють фізичні чи юридичні особи незалежно від громадянства та місця проживання, які публічно заперечують чи підтримують російсько-українську війну. Усе націоналізоване майно спрямують в рахунок майбутньої репарації на користь України.

Автор Олег Юр’єв

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення