Робот-лікар, таблетки з 3D-принтера і гаджети за рецептами. Які нові технології найближчим часом змінять медицину

 Meduza

Медицина – це галузь знань, яка найшвидше розвивається. За останні десятиліття нові технології та наукові відкриття змінили уявлення про організм і його хвороби, а разом з ними і підхід до лікування людини в цілому. Медичний журналіст Дар'я Саркісян розповідає, який вплив в найближчому майбутньому нададуть нові технології щодо ставлень пацієнтів і лікарів.

Робот-лікар, таблетки з 3D-принтера і гаджети за рецептами. Які нові технології найближчим часом змінять медицину

Ми будемо ходити до робота-лікаря

Консультації онлайн цілком поширені вже зараз, хоча часто вони неефективні: для постановки більшості діагнозів лікаря потрібно оглядати пацієнта особисто. «Найкраще телемедицина працює в дерматології та радіології, - пояснює Берталан меские, медичний футуролог, викладач Університету Дебрецена в Угорщині.«Сучасні камери на телефонах дозволяють нам зробити якісні фотографії ділянки шкіри, на якому виникли проблеми, і отримати в будь-який час дня і ночі кваліфіковану медичну допомогу на різних міжнародних сайтах, наприклад, на idoc24.com».Знімати електрокардіограму, вимірювати кров'яний і внутрішньочерепний тиск, проводити лабораторні аналізи і навіть секвенувати геном - все це вже можна робити вдома. В осяжному майбутньому пацієнт, використовуючи переносний апарат УЗД, з'єднаний з телефоном, буде самостійно робити обстеження і надсилати їх результати лікаря. Соціолог Ерік Дішман ще два роки тому на лекції TED показав, як це працює. Поширення цих технологій призведе до того, що пацієнти стануть не тільки рідше ходити в поліклініку, але й менше лежати в лікарні: медики за допомогою роботів (помісь скайпу з треккером різних життєвоважливих показників) зможуть без втрат в якості спостерігати за ними онлайн.Наступним етапом стане фізична відсутність хірурга в операційній. Робот-хірург Da Vinci, розроблений ще в 2000 році, управляється дистанційно, так що не має значення, де знаходиться хірург-оператор - в сусідній кімнаті або в сусідній країні. Ця технологія, крім іншого, робить можливим участь видатних лікарів в тих операціях, де їх присутність необхідна.

Ми будемо друкувати таблетки на 3D-принтері

Вже зараз будь дільничний терапевт, якщо його пацієнт пройшов Фармакогенетичний тест, може призначати ліки в індивідуальній дозуванні, збільшуючи таким чином ефективність і знижуючи ризик розвитку побічних реакцій до мінімуму. Поки, щоправда, існує всього кілька десятків ліків, при призначенні яких без знань про генетичних особливостей пацієнта не обійтися. Для багатьох інших препаратів переконливих наукових даних немає, а з приводу деяких вони можуть і не з'явитися, оскільки гени не завжди грають в їх роботі ключову роль.Як влаштована фармакогенетика? «Ліки потрапляють в кров і починають діяти. У кожних ліків свій час максимальної концентрації і напіввиведення, - пояснює Ірина Жегуліна, генетик.Тому ми знаємо, як часто потрібно приймати таблетки. Але якщо ферменти печінки мають низьку активність, то концентрація залишається максимальної довше, ніж гадалося. Завдяки генетичному тесту ми знаємо, наскільки активний фермент, який працює з конкретною речовиною, і ми можемо сказати:«Вам потрібна четвертинка цієї таблетки, і ефект буде таким же, як у інших людей на одній пігулці». Управління з контролю за продуктами харчування і ліками США схвалило друк таблеток на 3D-принтері. Цей метод згодиться якраз для персоналізованих ліків: не потрібно буде розколювати таблетку на чотири частини - достатньо прийти в аптеку з рецептом, і фармацевт надрукує правильну дозу препарату.

Ми будемо дивитися лікарю в очі

Тим, хто хоч раз був в радянській поліклініці, складно в це повірити, але в майбутньому лікар дійсно буде дивитися на пацієнта, а не в комп'ютер або нескінченні бланки і талони, які доводиться заповнювати. «Розумні окуляри» Google провалилися на споживчому ринку, зате виявилися корисними в лікарнях і поліклініках. Вони відкривають швидкий доступ до медичної карти пацієнта і дозволяють пройтися по чек-листу на операції, що скорочує ризик лікарської помилки. З їх допомогою можна також робити записи в карті - голосом. А також запитати поради у колеги, де б той не перебував, включивши пряму трансляцію з очок.

Ми будемо самі скликати консиліум лікарів

Американський підприємець Джаред Хаймен, чиєю сестрі три роки найкращі лікарі не могли поставити діагноз, заснував проект CrowdMed.com: він вирішив, що у кожного пацієнта повинна бути можливість отримати консультацію відразу «натовпу» фахівців, а не одного лікаря. На сайт краудсорсінговой медицини приходять хворі з різними ситуаціями, а з приводу їх діагнозу будують свої припущення і лікарі, і люди, що не мають відношення до медицини, але бажаючі пограти в доктора Хауса. Успішним «медичним детективам» пацієнти іноді платять.Три роки тому, свій власний подібний сайт створив італійський художник Сальваторе Іаконезі, у якого виявили злоякісну пухлину мозку. Звичайно, він отримав набір стандартних рад - наприклад, пропозиція поїхати в Аргентину, бо там «все минеться»; але крім цього йому надали докладні консультації про способи лікування. Сальватор через сайт зібрав команду лікарів і волонтерів, які допомагають йому в лікуванні, і тепер активно рекламує цей сервіс.

Ми будемо купувати гаджети та додатки за рецептами

Фітнес-трекери, які визначають тільки рівень фізичної активності і якість сну, стрімко застарівають. Контактні лінзи, одяг, зубні щітки, дзеркала, а також вживлені чіпи та цифрові татуювання в найближчому майбутньому зможуть визначати сотні показників роботи організму і допомагати вести здоровий спосіб життя.Щоб контролювати свій раціон, зараз людина зараз повинен вручну вносити всю інформацію про те, що і коли він їв, в спеціальний додаток. Фуд-трекери (один з них, наприклад, надаватися на вухо) будуть робити все це автоматично. А зовсім скоро на основі отриманої інформації гаджети почнуть давати медичні поради. Але до цього часу їм доведеться проходити таку ж складну реєстрацію, як і ліків (на ринку вже є чимало лженаучних і неефективних додатків, наприклад, для схуднення).«Доктор зобов'язаний вміти грамотно використовувати ту інформацію, яку видали ваші гаджети, - вважає медичний футуролог Берталан Меские. Причому зрозуміло, що там можуть бути похибки, але лікар повинен розуміти, як працюють різні пристрої, щоб мінімізувати ризик неправильної інтерпретації. Лікарі також повинні допомагати своїм пацієнтам обирати медичні пристрої й додатки».Поки західна медицина переживає технологічну революцію, лікарям на пострадянському просторі доводиться боротися за доступність передових ліків і зниження бюрократичного тиску. Тим не менш, майбутнє медичної практики, яким би дивним воно не здавалося, досить швидко стає справжнім практично повсюдно - навіть у найвіддаленіших районах планети. Для цього всього лише потрібні інтернет і бажання жити.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення