Щоденні грабежі: Хто зливає інформацію про те, що у вас є гроші (відео)

В Україні, зокрема у Києві, майже начверть зросла кількість крадіжок. Найчастіше грабіжники нападають на обмінники, ломбарди та перехожих. Але звідки вони знають про те, що у вас є велика сума грошей?

Щоденні грабежі: Хто зливає інформацію про те, що у вас є гроші (відео)

У столиці щодня бандити в масках та зі зброєю нападають на людей з грішми.

Так, на вулиці Закревського, якраз навпроти центру обслуговування клієнтів "Київенерго", грабіжники напали на 54-річну жінку, побили до втрати свідомості та забрали 11 тисяч доларів, які були у неї в сумці. Все це бачив випадковий перехожий, якому бандити пригрозили пістолетом та втекли з місця злочину.

У схожу ситуацію потрапив і мешканець будинку на вулиці Краківській, 15. Грабіжники, погрожуючи пістолетом, відібрали у чоловіка 35 тисяч доларів. Його сусіди запевняють, що нічого не бачили, а консьєржка стверджує, що взагалі нічого не встигла зрозуміти.

"Це було ввечері. Вона сказала, що думала, що то діти б'ються на майданчику", - розповіла ще одна консьєржка будинку.

У самій поліції визнають: кількість пограбувань зросла в рази.

"Упродовж останніх чотирьох років кількість пограбувань збільшується. Злочинці, як правило, діють увечері в малоосвітлених місцях. Їхніми жертвами стають поодинокі перехожі", - каже керівник ГУ національної поліції м. Києва Андрій Крищенко.

Експерти зазначають, що грабіжники планують напади до найменших дрібниць, і тому буквально за лічені хвилини стають мільйонерами. Тож якщо бандитів не вийшло спіймати одразу, то знайти їх за кілька днів уже занадто складно, практично неможливо.

"Злочинці, які наважуються на викрадення грошей, це люди, які досить добре підготовлені, психологічно стійкі і безпощадні. Таких резонансних випадків у Києві було дуже багато, я практично не пам'ятаю, щоб ці пограбування розкривалися", - каже експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.

Фахівці переконані: всі ці злочини відбуваються за наведенням. Тож протрібно пам'ятати: якщо ви плануєте міняти валюту, то вже автоматично стаєте першими у зоні ризику, бо часто бандити вдають із себе мінял, а під час зустрічі - просто нападають. Більше того: не можна почуватися цілком захищеним, навіть купуючи валюту в банку. Ви так само опиняєтеся у зоні ризику, якщо збираєтесь купити авто, квартиру чи ювелірні прикраси. Інформацію про це можуть "злити" рієлтори або продавці у ювелірних крамницях. Якшо ж сума суттєва, то бандити можуть прослуховувати ваш телефон, а також стежитимуть за вами у соцмережах та влаштують візуальне стеження біля вашого дому або місця роботи.

"Працівники банку "зливають" інформацію про те, що сьогодні або завтра людина буде брати конкретну суму і потім бандити вистежують цю людину. Так само люди часто обговорюють продаж автомобіля, квартири чи будь-якого майна. Грабіжники вистежують маршрут людини. Все залежить від того, яка сума пограбування запланована", - пояснює приватний детектив Руслан Болгов.

Водночас фахівці називають причини різкого зростання кількості пограбувань. На думку експертів, цьому сприяє низький рівень життя, велика кількість зброї та необережність самих потенційних жертв.

"Безпечність - це як частина культури менталітету українців. Люди багато говорять і ледь чи не в соціальтних мережах коментують свої майбутні угоди", - каже експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.

Головне правило, як кажуть фахівці, полягає в тому, що гроші люблять тишу. Тож якщо ви щось купуєте чи продаєте, менше говоріть про угоду, і вона пройде без неочікуваних гостей у балаклавах зі зброєю.

"Не ходіть поодинці, маючи при собі великі суми грошей. Найкраще найняти охорону в фірмах. Треба остерігатися безлюдних місць. Якщо ж ви бачите скупчення людей, краще почекайте, поки вони підуть, або обійдіть їх іншою дорогою", - радить приватний детектив Руслан Болгов.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення