Селище стало на захист 19-річного убивці: він задушив дядька-зека, що знущався з його бабусі та дідуся

19-річний юнак вбив дядька-тирана, який нещодавно вийшов із в'язниці. Він гамселив рідних батьків, вони плакали, приховували синці, у них тремтіли руки.

Селище стало на захист 19-річного убивці: він задушив дядька-зека, що знущався з його бабусі та дідуся

19-річний Андрій разом із мамою Людмилою приїхав із Києва в гості до бабусі та дідуся до невеликого селища Мар'янівка на Житомирщині. Свята, Різдво – сімейство готувалася його відзначити у вузькому колі близьких людей.

Онука зустрічали 73-річні бабуся та дідусь – Казимир та Чеслава Канські. Андрій майже відразу відчув щось негаразд, якийсь напружений стан людей похилого віку, побачив тремтячі руки, синці, заплакані очі у бабусі. Став розбиратися, розпитувати... Виявилося, у всьому провиною постійні знущання з них рідного сина Слави, який нещодавно вийшов із в'язниці. Не придумавши нічого кращого, Андрій вирішив позбавитися дядька-тирана і вбив його.

А коли в бабусі Казимири запитали, чому вона не звернулася зі скаргою до поліції, та простодушно відповіла: "Не хотіла, щоб сина знову у в'язницю посадили". Що ж, мабуть, тепер доведеться сісти онукові.

Заздалегідь викопав яму за городом

У ніч на 6 січня 49-річний В'ячеслав Канський, повернувшись п'яним із чергової гулянки, кричав на родичів, погрожував розправою. Кволий з першого погляду Андрій церемонитися з сильнішим родичем не став. Накинув дядькові на шию мотузкову петлю і затяг міцніше.

Згодом виявилося, що хлопець готувався до цього заздалегідь, напередодні викопавши яму в лісосмузі за городом. Наскільки його дії були спонтанні або заздалегідь подумані, зараз слід з'ясувати слідство. Поки що відомо, що старші члени сім'ї, дізнавшись про те, що зробив Андрій, вирішили відправити його додому до Києва. Смерть В'ячеслава уявити як раптову, швидко оформити на місці свідоцтво про смерть і поховати. Але все пішло не так, як було задумано – староста селища викликав опергрупу, і поліцейські встановили, що смерть була насильницькою, що підтвердила судово-медична експертиза.

Благополучне селище та проблема "сидельців"

Мар'янівка – селище з населенням близько 1500 чоловік, це частина Мархлівського польського національного району, що існував з 1925 по 1935 роки. Населення переважно католицьке. Містоутворюючим підприємством селища є Мар'янівський склозавод, що виробляє ємності для медичних та фармацевтичних цілей. Завод працює стабільно, що позитивно впливає і на соціальний клімат селища, і на бюджети його мешканців. Загалом – живи і радуйся, робота, зарплата є, види навколо шикарні, кришталеве повітря.

Але є у Мар'янівці невелика група "сидельців", із якими виникають постійні проблеми. У їх числі був і В'ячеслав Канський. Він відбував термін двічі, причому вдруге – за вбивство. Ніде не працював, перебивався випадковими заробітками та пропивав пенсії батьків.

Жив В'ячеслав зі своїми батьками і перетворив їхнє життя на пекло. Його сестри Людмила та Юлія давно перебралися до Києва, лише часом приїжджали до Мар'янівки відвідати старих людей. Нерідко зі старшою Людмилою приїжджав її син Андрій. Саме останній приїзд закінчився трагедією.

Непоказний будиночок Канських розташований на околиці Мар'янівки, біля лісу. Голова родини відмовився коментувати те, що сталось.

"Так, я Чеслав Зіновійович Канський. Так, син пив і кривдив. Але я дуже хвора людина і обговорювати те, що трапилося, не буду", - сказав чоловік і на цьому розмова закінчилася.

Хлопця жаліють усім селищем

Сусід Канських Юрій Чернецький добре відгукнувся про Андрія, вбивцю свого дядька.

"Він живе у Києві, але приїжджав на канікули. Чемний, вихований юнак. Не п'є, не курить. Мріє заробити якусь копійку, створити сім'ю. Мріяв...", - із сумом уточнив сусід Юрій.

Він також не відкинув версію про те, що Андрій помстився за свою матір, яку міг образити її непередбачуваний брат.

"В'ячеслав, бувало, випивав і вирував. Цілком міг і образити Людмилу, свою сестру. А Андрій вирішив помститися, – припустив сусід Юрій. - Моя думка: його не можна карати як звичайного бандита-вбивцю. Я думаю, що думка позбавити світ від свого дядька-лиходія могла виникнути в нього раптово, спонтанно, на піку негативних емоцій".

Саме староста Мар'янівки Василь Цукоров викликав опергрупу, коли помер В'ячеслав.

"6 січня до мене прийшла сестра вбитого Людмила. Вона повідомила, що помер її брат і запитала, куди звертатися, щоб оформити смерть. За процедурою в таких випадках померлого повинен оглянути лікар, а якщо виникають сумніви щодо ненасильницької смерті, викликається наряд поліції. Так сталося, що наш дільничний інспектор поліції та лікар амбулаторії хворіли, тому я одразу викликав опергрупу. Думав, що для дотримання формальностей, а воно як вийшло", - пояснює староста села.

Староста Мар'янівки Василь Цукоровий

За словами старости, покійний В'ячеслав Канський, коли напивався, влаштовував вдома розбірки, навіть за ніж хапався. Можливо, один із таких інцидентів і навів його 19-річного племінника на думку махом покінчити з цим кошмаром.

"Я розмовляв з матір'ю вбитого Казимирою Канською, питав, чому не зверталася зі скаргою на п'яні бешкетники сина - ми б провели з ним бесіду, дільничний з ним поговорив би... І ви знаєте, що вона відповіла?! "Словік двічі сидів, я не хотіла, щоб його знову посадили", - шокує одкровенням староста.

Андрія шкодують усім селищем, і навіть склалася ініціативна група зі збирання підписів на захист 19-річного юнака. Втім, це не дуже допоможе.

Хлопця затримали у Києві в квартирі, в якій він жив. Оголосили підозру у скоєнні умисного вбивства (ч.1 ст.115 КК України). Підозрюваного суд узяв під варту без права внесення грошової застави. Далі його життя піде зовсім не так, як він планував.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення