Сербія ввела комендантську годину через COVID-19: всі подробиці нічних протестів і штурму парламента (відео)

Президент Сербії Александр Вучіч заявив, що введе комендантську годину у зв’язку з погіршенням ситуації з коронавірусною інфекцією у Белграді. Після його слів у центрі Белграда в ніч на середу відбулися масові заворушення. До цього Греція закрила кордон для громадян Сербії. Виявилося, що 7 липня половину заражених у країні становили сербські туристи.

Сербія ввела комендантську годину через COVID-19: всі подробиці нічних протестів і штурму парламента (відео)

Які слова президента Сербії викликали протести?

"З п’ятниці по понеділок введемо тривалу комендантську годину", — сказав у зверненні до нації Александр Вучіч, пояснюючи таку необхідність наслідком нового спалаху коронавірусної інфпекції.

Він додав, що хотів би ввести комендантську годину по всій Сербії, але порадиться з цього питання з урядом і кризовим штабом.

Вучіч заявив, що з 8 липня вводиться заборона на збори більше п’яти осіб в приміщенні і на вулиці. Рішення обумовлено тим, що епідеміологічна ситуація у Белграді турбує місцеву владу.

За його словами, Сербія готується до нової хвилі коронавірусу, тому було прийнято рішення побудувати дві великі лікарні для заражених COVID-19, а також жителям країни буде надано десять модульних лікарень, які будуть переміщатися в різні місця за необхідності.

Переобладнана під лікарню спортивна арена в Белграді, Сербія

Уряд Сербії, заявив президент, ухвалив рішення про обовʼязкове вакцинування проти грипу всіх лікарів й працівників медичних закладів, дітей віку від 3 до 12 років, а також усіх громадян, які мають хронічні захворювання.

Епідеміологи стверджують, що до нового спалаху коронавірусної інфекції призвело послаблення карантинних заходів, зокрема, масові весілля, святкування в нічних клубах, проведення парламентських виборів 21 червня без відповідного захисту громадян тощо.

Серби пробили поліцейський кордон і увірвалися до будівлі парламенту

Після того як Вучіч заявив про плани введення нових обмежень з метою боротьби з коронавірусом, у центрі Белграда в ніч на середу відбулися масові заворушення.

Найбільш радикальні демонстранти нападали на поліцейські кордони, змогли проникнути в хол будівлі парламенту Сербії, спалили три поліцейських автомобіля і декілька сміттєвих контейнерів. Поліція застосувала сльозогінний газ та інші спецзасоби. Є затримані і поранені.

"Група учасників протесту вибрала неприйнятну поведінку, яку міг би назвати хуліганською, і напали на співробітників поліції, які були там, при виконанні службових обов’язків і закидали їх камінням", — заявив директор поліції Владімір Ребіч в ефірі національного телебачення.

За оцінками МВС Сербії, перед будівлею парламенту зібралося близько 5 тисяч осіб, менша частина яких на чолі з опозиційними активістами Даніелем Кнежевічем і Срджаном Ного пробили поліцейський кордон і увірвалися в хол Скупщини, але були пізніше затримані.

"У якийсь момент наявна кількість співробітників стала недостатньою для протистояння масі громадян, які напали і хотіли незаконно увійти до Скупщини і під тиском відступили, а коли консолідувалися з додатковими силами, змогли витіснити хуліганів з Скупщини", — вказав глава поліцейського відомства Владімір Ребіч.

За офіційною інформацією, щонайменше 43 поліцейських і 17 демонстрантів отримали поранення в результаті нічних заворушень в Белграді.

Статистика хворих на коронавірус у Сербії

МОЗ республіки повідомив, що станом на 7 липня в країні було зареєстровано 16 719 підтверджених випадків захворювання і 330 випадків смерті. За добу виявлено 299 заражень і померли 13 осіб. Загальна кількість активних випадків становить 2942.

Президент Вучич у надзвичайному зверненні до громадян, яке викликало протести, заявив, що наразі госпіталізовані 4 тисячі хворих, із яких 120 перебувають у дуже тяжкому стані. Серед хворих є 300 студентів у Белграді, також діти в 12 дитячих садочках.

За даними ВООЗ в країні загалом 16 420 випадків захворювання, 317 осіб загинули.

Зростання заражень в Сербії фіксувалося з кінця червня. 22 червня в країні було зафіксовано 102 нових випадки коронавірусу, 24 червня — 193, а 1 липня — 359, що стало піковим значенням.

3 липня у сербській столиці ввели режим надзвичайної ситуації через повторний спалах COVID-19.

В рамках режиму НС були заборонені зібрання людей до 100 осіб в закритому приміщенні і до 500 осіб на відкритому повітрі, нічні клуби не могли працювати з 23 до 6 годин, як і кафе, які не мають відкритих веранд. Необхідно носити маски, за недотримання цих заходів ввели штрафи. За словами мера міста, 82,5% всіх інфікованих коронавірусом у Сербії припадають на Белград.

Публікацію створено за матеріалами Радіо свобода, УНН, сербського телеканалу РТС, видання Balkan Insight, видання "Вечерње новости".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення